Перевірка факту: Олена Зеленська НЕ заявляла, що хоче стати «першою українською жінкою-космонавткою»

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Олена Зеленська НЕ заявляла, що хоче стати «першою українською жінкою-космонавткою» Немає заяви

Чи заявляла дружина Президента України Володимира Зеленського Олена Зеленська, що "настане той час, коли вона стане пешою українською жінкою-космонавткою"? Ні, це неправда: ані на офіційних сторінках першої леді, ані в інтерв`ю, які вона давала останнім часом такої заяви віднайти не вдалося.

Таке твердження з`явилося у відео опублікованому в TikTok 13 квітня 2024 року. В процесі написання цього матеріалу ми виявили, що дане відео було виделено, але нам вдалося заархівувати його (архів тут). Ось про що саме там йшлося російською мовою (орфографія та пунктуація збережені):

Елена Зеленская полетит в космос
жена Зеленского с завистью отреагировала на полет в космос девушки из Белоруссии, заявив, что настанет тот час, когда и она станет первой украинской женщиной-космонавткой

Переклад LeadStories на українську:

Олена Зеленська полетить в космос

дружина Зеленського із заздрістю відреагувала на політ в космос дівчини із Білорусі, заявивши, що прийде час і вона стане першою українською жінкою-космонавткою.

"Дівчина" з Білорусі - Марина Василевська, яка разом з Олегом Новицьким та астронавтом NASA Трейсі Колдвел Дайсон на російському космічному кораблю "Союз-МС 25" 21 березня 2024 року полетіла на орбіту та пробула там 12 днів.

Так виглядало відео на момент написання матеріалу:

Знімок екрана 2024-04-30 о 11.15.31.png

(Джерело: скріншот сайту tiktok.com, зроблений 30 квітня 2024 року о 18:15:31 UTC)

Автор відео не вказує, де саме і коли була зроблена ця заява, не надаючи жодних підкріплюючих фактів чи інших посилань на будь-які джерела інформації.

Перше, куди ми пішли перевіряти твердження з відео - офіційні сторінки Зеленської у соціальних мережах. У її Facebook, Instagram та Х таких заяв зроблено не було. Тут міститься інформація про офіційні візити та зустрічі, благодійні заходи, співпрацю з партнерами з інших країн, але і згадки немає про Білорусь чи політ у космос.

Результати пошуку у Instagram можна побачити нижче. Instagram відповів англійською мовою (переклад Lead Stories), що «я не можу знайти жодної інформації про те, що Олена Зеленська хоче стати першою жінкою-астронавткою. Однак Зеленська, перша леді України, бере участь у різних ініціативах, зокрема у просуванні STEM-освіти серед молоді. Вона також є сценаристом 'Кварталу-95' і брала участь в інших соціальних ініціативах, таких як покращення шкільного харчування та просування...».

Знімок екрана 2024-05-07 о 13.31.05.png

(Джерело: скріншот сайту instagram.com, зроблений 7 квітня 2024 року о 20:26:01 UTC)

Офіційний сайт Президента України, де є спецільний розділ під назвою "Дружина Президента" (архів тут) також не має такої заяви (архів тут) чи будь-якої новини пов`язаної з космосом.

Переглянуши одні з останніх інтерв`ю першої леді (архів тут) згадки про Білорусь чи амбіції про політ у космос озвучені не були.

Пошук в Google за запитом "зеленська про політ у космос" не зміг підтвердити заяву з відео (архів тут) - тут інформації про бажання стати першою українською жінкою-космонавткою чи будь-яких інших коментарів із цього приводу немає.

Авторитетні міжнародні ЗМІ (архів тут) нічого не повідомляли з цього приводу. Російські медіа (архів тут) також не надають жодної інформації про це. Загалом не вдалося віднайти жодної згадки Зеленської про космос у цьому чи будь-якому контексті.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані із першою леді України та війною. Ці матеріали можна знайти тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою