Перевірка факту: Андрій Єрмак НЕ казав Politico, що режим воєнного стану варто зберегти й після війни

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Андрій Єрмак НЕ казав Politico, що режим воєнного стану варто зберегти й після війни Politico: “Ні”

Чи заявив голова Офісу Президента Андрій Єрмак виданню Politico, що режим воєнного стану в Україні не можна відміняти навіть після закінчення війни, оскільки українці нібито вже "звикли жити при закритих кордонах та інших обмеженнях"? Ні, це неправда: редакція Politico спростувала цю інформацію в коментарі Lead Stories. Ні на сайтах цього видання (глобальному і європейському), ані в офіційному фейсбуці Єрмака таких заяв немає.

Твердження з'явилося 31 березня 2024 року в російськомовному твіті у мережі X, раніше відомій як Twitter (архів тут). Твіт містив фото Андрія Єрмака з нібито його цитатою, у якій мовилося:

А. Єрмак в Politico: "ми думаємо, що навіть після закінчення війни не можна відміняти воєнний стан. Хоча б кілька років. Українці залишаться і будуть відбудовувати країну. До того ж наші люди вже звикли жити при закритих кордонах і інших обмеженнях - для них це більше не проблема."

Так виглядав пост на час перевірки фактів:

Yermak_tweet_claim.png

(Джерело: скриншот сайту twitter.com, зроблений 1 травня 2024 року о 14:35:24 UTC)

Андрій Єрмак, голова Офісу Президента України Володимира Зеленського, давав інтерв'ю, а точніше, розширений коментар для європейської версії видання Politico в листопаді 2023 року. Стаття на основі бесіди з Єрмаком «Zelenskyy's top aide slams West over 'war fatigue'» («Помічник Зеленського критикує Захід за "втому від війни"», переклад Lead Stories) була опублікована 6 листопада 2024 року (архів тут). Вона не містила нічого схожого на досліджуване твердження.

Вдруге пан Єрмак дав інтерв'ю Politico 4 квітня 2024 року, тобто через чотири дні після того, як твердження з цитатою з'явилося у X 31 березня 2024 року. Статтю на основі цієї бесіди було опубліковано 6 квітня 2024 року із заголовком "Ukrainians may be tiring but won't compromise with Putin, Zelenskyy's chief of staff says" ("Українці можуть бути втомленими, але не підуть на компроміс з Путіним, - голова штабу Зеленського" - переклад Lead Stories). Ця стаття (архів тут) також не містила цитату, що з'явилася в Х 31 березня 2024 року.

Журналістка Lead Stories звернулася до редакції Politico з проханням прокоментувати твердження. 9 квітня 2024 року вона отримала електронною поштою коментар Джеймі Детмера (Jamie Dettmer), автора статті на основі бесіди з Андрієм Єрмаком від 6 квітня 2024 року. Він запевнив, що його видання не публіковало такої цитати, а під час розмови Єрмак нічого подібного йому не казав:

[W]e had no such story - this was a false report by Russian media. I conducted our interview with Mr Yermak and he said no such thing.

Переклад Lead Stories:

[У] нас не було такої статті, це повідомлення російських ЗМІ неправдиве. Я проводив наше інтерв'ю з паном Єрмаком, і він нічого подібного не говорив.

Загалом за пошуковим запитом Andriy Yermak сайт Politico на час цієї перевірки фактів видав 8 публікацій (архів тут). Жодна з них не містила цитати, приписаної Єрмаку.

Yermak_politico_search.png

(Джерело: скриншот сайту politico.eu, зроблений 2 травня 2024 року о 13:43:29 UTC)

На сайті глобальної версії Politico пошуковий запит Andriy Yermak видав 106 публікацій (архів тут). Жоден з матеріалів, датованих 2022-2024 роками, тобто роками дії воєнного стану в Україні, не містив твердження, поширеного в Х.

Радниця з питань комунікацій Керівника Офісу Президента України Дарія Зарівна 31 березня 2024 року спростувала (архів тут) в твоєму телеграмі цитату, приписану Єрмаку, підхоплену і поширену багатьма російськими і українськими блогерами:

У соцмережах розповсюджують фейк з буцімто цитатою керівника Офісу Андрія Єрмака виданню Politico, яка є цілковито і повністю вигаданою. Жодних таких коментарів Андрій Єрмак не давав.

Yermak_zarivna.png

(Джерело: скриншот сайту t.me, зроблений 2 травня 2024 року о 13:58:45 UTC)

На фейсбук-сторінці Андрія Єрмака, яка має синю позначку верифікації (такі позначки видає сама соцмережа), у березні 2024 року, тобто в той місяць, коли з'явилося твердження в Х, не було публікацій про необхідність залишити воєнний стан і після війни.

У Google за запитом "Єрмак не можна відміняти воєнний стан" (архів тут) на час цієї первірки фактів можна було побачити лише спростуваня цитати, приписаної Андрію Єрмаку.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою