Перевірка Факту: Німеччина НЕ почне фільтрацію біженців з України

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка Факту: Німеччина НЕ почне фільтрацію біженців з України Маніпуляція

Чи правда, що з 1 червня 2022 року Німеччина почне здійснювати фільтраційні, обмежувальні чи інші заходи щодо осіб, що шукають притулку в Німеччині? Ні, це не правда. З 1 червня біженці з України, які потребують підтримки, отримають допомогу та соціальні виплати відповідно до Соціального кодексу (Sozialgesetzbuch), а не Закону про пільги для шукачів притулку (Asylbewerberleistungsgesetz), як це було раніше. Ця законодавча зміна не погіршує становище українців, а навпаки, надає їм доступ до соціальних послуг та захисту, якими користуються мешканці Німеччини, включаючи громадян країни. Наприклад, новоприбулі українці отримають швидкий доступ до допомоги по безробіттю, а це дає можливість отримати більшу суму грошової допомоги, ніж це було раніше, за умови, що подавачі запиту дійсно її потребують.

Про це у своєму TikTok відео із назвою «Німеччина почала фільтрацію біженців з України» 3 травня 2022 року повідомив блогер martirosov8, який підписується як Михаил (архівовано тут). Це відео швидко поширилося соцмережами, наприклад тут.

Відеозвернення Михаила розпочинається (переклад Lead Stories, авторський стиль збережено) так:

"Для біженців з України, що перебувають на території Німеччини та мали гроші, або мають гроші -- для них шара закінчилася. З 1 червня з Соціальної структури до структури Jobcenter будуть переводитися всі біженці України. А там вони зобов'язані вказати все рухоме та нерухоме майно. Щодо машини хочу підкреслити, що якщо ваша машина [за вартістю] не перевищує 7500 євро, то ви маєте право її залишити собі й також отримувати соціальні виплати. Якщо вона перевищує 7500 євро, то ви зобов'язані її продати й жити на ці кошти. У випадку з'ясування неправдивої інформації чи приховування грошових коштів або рухомого чи нерухомого майна та рахунків у банку (важливо!) у всьому світі, то ви будете переслідуватися кримінальною відповідальністю."

Далі у відеозверненні йшлося:

"Німецька сторона після підписання [вами документу] про згоду на перевірку всіх ваших рахунків та майна буде запитувати в України інформацію в громадян, що знаходяться на території України. У випадку з'ясування, що у вас були готівкові кошти чи майно і ви приховали цей факт, то ви будете нести кримінальну відповідальність."

Ось як виглядала ця публікація:

Михаил.png

(Джерело: TikTok скріншот 12 травня 2022 року 10:21:44 UTC)

Відеоролик не містить інформації щодо причин, із яких українські громадяни, що шукають захисту від війни в Німеччині, мають подавати детальну фінансову декларацію під загрозою кримінального переслідування, та чому вони зобов'язані продавати свої машини, дорожчі за 7500 євро.

Таким чином, інформація у відео та на текстовій заставці подана так, що створює в глядача враження, що Німеччина збирається запровадити недружні, протиправні чи репресивні дії щодо українських громадян, що в пошуках прихистку від небезпеки війни опинилися в цій країні.

Тим часом ряд ЗМІ оприлюднили інформацію щодо покращення, а не погіршення умов для українських громадян, що прибули в Німеччину після 24 лютого 2022 року.

Так, міжнародне видання DW 29 квітня 2022 року опублікувало розгорнуту статтю "Українським біженцям у Німеччині підвищать соціальну допомогу".

В статті йшлося про те, що починаючи з червня українцям, які шукають у Німеччині захисту від війни, буде надано кращий рівень соціального захисту й підтримки в пошуку роботи. Це передбачено урядовим законопроєктом, який невдовзі розгляне Бундестаг.

Досі біженці з України отримували соціальну допомогу на підставі закону про шукачів притулку, яка становила, залежно від місця перебування, дещо більше 300 євро на місяць для дорослої людини і трохи менше для неповнолітніх дітей. Починаючи з 1 червня українці, які отримали дозвіл на проживання, отримуватимуть соціальну допомогу, яку отримують німецькі безробітні з базовою ставкою допомоги для дорослого в сумі 449 євро. Зміна відбудеться завдяки тому, що українські біженці отримуватимуть допомогу не у відомствах із питань соціального захисту міських адміністрацій або громад, а у центрах зайнятості -- Jobcenter. Саме в цьому відомстві українцям треба буде реєструватися як шукачам роботи, аби отримувати виплати. Водночас це не стосується людей пенсійного віку (у Німеччині від 67 років). Законопроектом передбачено також додатковий спектр соціальних пільг та можливостей для кращого доступу до ринку праці - від навчання до підтримки дітей.

Так виглядає публікація:

DW.png

(Джерело: dw.com скріншот 13 травня 2022 року 08:29:17 UTC)

Офіційні урядові джерела Німеччини мають відповідну інформацію на своїх офіційних веб-сторінках. Урядовий сайт Міністерства соціального захисту та праці Німеччини 19 квітня 2022 року розмістив роз'яснення для українських біженців:

"Перехід до надання пільг відповідно до Соціального кодексу забезпечить доступність комплексної допомоги в майбутньому для забезпечення витрат на проживання, охорони здоров'я та інтеграції. Щоби полегшити інтеграцію біженцям, буде зрозуміло, що вони можуть почати працювати негайно, а обмеження на проживання будуть пом'якшені, особливо у випадках, коли біженці знайшли роботу, відвідують курси інтеграції або беруть участь у продовженні освіти або навчання..."

Щодо питань фінансового декларування, яке є необхідною складовою при подачі заявки на отримання грошової допомоги по безробіттю, то його правила та вимоги не відрізняються від тих, що існують для інших осіб, що мають дозвіл на проживання та роботу в Німеччині. Німецький урядовий сайт служби зайнятості роз'яснює, за яких умов уряд надає матеріальну підтримку тим працездатним особам, хто не може забезпечити себе самостійно.

На сайті, зокрема, йдеться:

"Допомоги базового соціального забезпечення фінансуються за рахунок податків і надаються всім, хто має надто мало або зовсім не має власних коштів.

Допомогу з безробіття ви можете отримувати, якщо ви можете працювати, потребуєте допомоги, не молодше 15-ти років і ще не досягли пенсійного віку, мешкаєте в Німеччині. Щодо іноземних громадян діють особливі правила, наприклад, вони повинні мати дозвіл на роботу...

... Як враховуються доходи та майно? Перш ніж отримувати фінансову допомогу, ви повинні використовувати власні кошти, тобто свої доходи та майно, яке може бути реалізовано (за винятком, наприклад, предметів домашнього побуту). Доходом вважається будь-яке отримання грошей після подання заяви. Майно -- це те, чим ви володіли до подання заяви та що піддається виміру в грошах. Допомогу з безробіття ви можете отримувати й у тому випадку, якщо у вас є робота, але ваш дохід є недостатнім для забезпечення засобів для існування...".

Так виглядає повідомлення:

Jobcenter.png

(Джерело: arbeitsagentur.de скріншот 13 травня 2022 року 08:22:16 UTC)

Заступник прес-секретаря Міністерства соціального захисту та праці Німеччини Домінік Ерентраут прокоментував це питання для Lead Stories 12 травня 2022 року електронним листом (переклад Lead Stories):

"З 1 червня 2022 року грошова допомога Sozialgesetzbuch поширюватиметься насамперед для забезпечення прожиткового мінімуму осіб, які втекли з України (за дотриманням умов, додаткову інформацію див. тут). Розмір допомоги визначається за тими ж законодавчими вимогами, що й для інших осіб, які потребують допомоги, які проживають у Німеччині, незалежно від національності та походження. Чи потрібна ця допомога та в якій мірі, залежить, зокрема, від їхніх доходів та майна. Придатні для використання активи та корисний дохід у більшості випадків навряд чи будуть доступні групі постраждалих людей, про яких йде мова. Крім того, через пандемію COVID-19 зараз діє загальна полегшена процедура оформлення допомоги. Протягом півроку враховуються лише значні активи - тобто від 60 000 євро для фізичних осіб. Це означає, що продаж транспортних засобів не є темою загальноприйнятого розгляду. Деталі перевірки відповідності інформації, що її подають заявники, ще уточнюються. Таким чином, зміна правової сфери, яка запланована на 1 червня 2022 року, не призведе до погіршення пільг».

Коментар фахівця свідчить про те, що німецький уряд виходить з реальної ситуації, що склалася в Україні: ринки нерухомості та транспортних засобів потерпають від величезних проблем через війну та її наслідки - руйнування, загальне падіння економіки, відтік кадрів. Більше того, люди, що рятуються від російської агресії, не завжди встигають навіть взяти необхідні документи, а згодом, після евакуації в безпечне місце, часто не мають інформації про стан свого будинку та майна загалом через відсутність зв'язку.

Як бачимо, в офіційних джерелах Німеччини міститься інформація про розширення, а не звуження прав українських біженців, а також прохання, а не вимога, надавати правдиву інформацію щодо майна чи доходів, що є в доступі. Це прохання стосується не всіх українських шукачів захисту від війни, але лише до тих, хто є працездатним і претендує на тимчасову фінансову підтримку по безробіттю.

Українські ЗМІ також опублікували новини на цю тему.

Так, наприклад, інформаційне агентство Міністерства оборони України Армія Inform 2 травня 2022 року в статті «Наші у світі: українських біженців підтримують дедалі активніше» повідомило про законодавчі новації в Німеччині, які дозволять із червня 2022 року зміцнити соціальний захист українців.

Різні варіації на цю тему опублікували й інші українські медіа, наприклад, тут і тут.

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion