Перевірка факту: Президент України Зеленський НЕ атакував Папу Римського -- жінка схопила Папу за руку

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Президент України Зеленський НЕ атакував Папу Римського -- жінка схопила Папу за руку Фото змінено

Чи дійсно Президент України Володимир Зеленський у натовпі напав на Папу Римського Франциска? Ні, це неправда: то була жінка, яка у натовпі схопила його за руку і не хотіла відпускати. Як повідомили авторитетні міжнародні медіа (архів тут), це трапилося 31 грудня 2019 року на площі Святого Петра у Ватикані, коли понтифік йшов до різдвяної сцени і вітав людей по дорозі.

Таке твердження з'явилося у TikTok відео (архів тут), опублікованому користувачем @najemnik_news 13 березня 2024 року під російськомовним заголовком "Зеленский напал на Папу Римского. Ага, попался." (Переклад LeadStories: "Зеленський напав на Папу Римського. Ага, попався".)

Ось як вигладало TikTok відео на момент написання матеріалу:

папа римський.JPG

(Джерело: скріншот з TikTok, зроблений у вівторок 26 березня о 16:18:01 2024 UTC)

Чотири роки тому, а саме 31 грудня 2019 року, під час святкування Нового року у Ватикані, коли Папа обходив площу Святого Петра (архів тут) і тиснув руки людям з натовпу, одна із жінок схопила його долоню і потягла до себе. Відеозаписи інциденту опублікували численні міжнародні ЗМІ (архів тут).

Папа був обурений від несподіваної витівки жінки і двічі ляснув її по руці, щоб звільнити свою. Міжнародні ЗМІ (архів тут) висвітлили його публічне вибачення наступного дня, а саме 1 січня 2020 року, перед жінкою. Вибачення можна також знайти на сайті Ватикану (архів тут) .

Так насправді виглядала людина, яка схопила за руку Папу Римського. Відео (0:21) взято з офіційного YouTube-каналу медіа "The Guardian" (архів тут).

натовп.JPG

(Джерело: скріншот з YouTube-каналу медіа "The Guardian", зроблений у вівторок 26 березня о 17:02:03 2024 UTC)

Як чітко видно на відео, саме жінка, а не президент Зеленський, схопила Папу за руку.

В українських джерелах (архів тут) на Google News, так само як і на офіційному сайті Президента України (архів тут), немає новин про те, що Зеленський ніби-то покинув країну і 31 грудня 2019 року знаходився за її межами, а саме у Ватикані. А на його офіційній сторінці в Instagram постилися фото з України - там також немає жодної інформації про його на той час присутність у Ватикані.

instagram.jpg

(Джерело: скріншот з Instagram, зроблений у четвер 26 березня о 22:46:39 2024 UTC)

Iнші перевірені LeadStories твердження, пов'язані з Президентом Зеленським, а також війною Росії проти України можна знайти тут.


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion