Перевірка факту: Польща НЕ планує давати Україні своїх військових в обмін на Львів

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Польща НЕ планує давати Україні своїх військових в обмін на Львів Заяв не було

Чи заявляв очільник польського зовнішньополітичного відомства Радослав Сікорський або президент Польщі Анджей Дуда, що Польща розглядає відправку своїх військових для підкріплення українських збройних сил в обмін на Львів? Ні, це неправда: сайт міністерства закордонних справ Польщі і сайт польського президента не містять такої заяви. У твітері міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, як і в твітері Анджея Дуди, таких повідомлень немає. Не пишуть про такі заяви й польські та українські ЗМІ.

Твердження з'явилося у відео, опублікованому на сайті TikTok 11 березня 2024 року (архів тут). 6-секундне відео містило кадр рукостискання президента України Володимира Зеленського і президента Польщі Анджея Дуди. Зверху і знизу під кадром містився текст російською мовою:

Польша даст военных Украине в обмен на Львов

Глава польского внешнеполитического ведомства заявил, что некоторые страны уже направили на Украину своих военных. Польша также рассматривает отправку своих военных в обмен на кусочек Украины - Львов.

Переклад Lead Stories на українську:

Польща дасть військових Україні в обмін на Львів

Голова польського зовнішньополітичного відомства заявив, що деякі країни вже направили на Україну своїх військових. Польща також розглядає відправку своїх військових в обмін на шматочок України - Львів

Так це виглядало на час цієї перевірки фактів:

lviv_tiktokpost.png

(Джерело: скриншот сайту tiktok.com, зроблений 13 квітня 2024 року о 11:52:37 UTC)

У відео не вказано жодного джерела інформації. Lead Stories не змогли знайти доказів того, що польський чи український уряди коли-небудь оголошували про угоду, про яку йдеться у відео.

Заяви Радослава Сікорського

Lead Stories надіслали запит прес-службі міністерства закордонних справ Польщі з проханням прокоментувати досліджуване твердження. На час написання цього матеріалу відповідь ще не надійшла.

Головою зовнішньополітичного відомства, тобто міністром закордонних справ Польщі, на час публікації відео був Радослав (Радек) Сікорський.

Станом на 24 квітня 2024 року, майже через півтора місяця після публікації відео в TikTok, в офіційному акаунті Сікорського @radeksikorski в соцмережі Х, раніше відомій як Twitter, жодного разу не згадувався Львів.

lviv_sikorsky_twitter.png

(Джерело: скриншот сайту twitter.com, зроблений 24 квітня 2024 року о 14:24:00 UTC)

В Х-акаунті польського міністерства закордонних справ @PolandMFA нічого про Львів у контексті війни не писали.

lviv_ministry_twitter.png

(Джерело: скриншот сайту twitter.com, зроблений 24 квітня 2024 року о 14:25:00 UTC)

На офіційному сайті міністерства закордонних справ Польщі https://www.gov.pl/web/dyplomacja у березні 2024 року - коли твердження з'явилося в TikTok - не було повідомлень про відправлення польських військових в Україну ні в обмін на Львів, ні за будь-яких інших обставин.

Пошук по сайту міністерства за запитом "Lwów" видав 100 публікацій (архів тут). Lead Stories переглянули заголовки в режимі автоперекладу сторінки українською мовою через Google Translate і встановили, що жоден з них не містив інформацію про намір Польщі відправити війська в Україну в обмін на Львів.

Заяви Анджея Дуди

Зафільмований у відео чоловік поряд із Зеленським це не Сікорський, а президент Польщі Анджей Дуда. Lead Stories перевірили також і його заяви.

Збоку від Зеленського у відео стоїть голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, а дерев'яні панелі ззаду нагадують інтер'єри приміщення українського парламенту. За пошуком "Анджей Дуда виступив у Верховній Раді" можна дізнатися, що президент Польщі виступав в українському парламенті 22 травня 2022 року. Фото з офіційного акаунту президента Польщі показує зафільмовану у відео в TikTok сцену, підтверджуючи, що відео зняте саме під час виступу Дуди в Раді.

lviv_rada.png

(Джерело: скриншот сайту twitter.com, зроблений 14 квітня 2024 року о 14:38:12 UTC)

Державне інформагентство "Укрінформ" записало і переклало промову Дуди 22 травня 2022 року українською (архів тут). Жодної згадки Львова чи обіцянок відправити війська в опублікованому тексті немає. У версії промови державного агентства Polska Agencja Prasowa (архів тут) також немає таких заяв (Lead Stories переглянули її в режимі автоперекладу сторінки українською мовою через Google Translate).

Офіційне веб-представництво президента Польщі prezydent.pl на час цієї перевірки фактів видавало 123 публікації за внутрішнім пошуком слова "Lwów" (архів тут). Lead Stories переглянули заголовки в режимі автоперекладу українською через Google Translate і не побачили серед них повідомлень про готовність Польщі відправити війська в Україну.

lviv_president_site.png

(Джерело: скриншот сайту prezydent.pl, зроблений 13 квітня 2024 року о 13:21:06 UTC)

Акаунт офісу президента Польщі в соцмережі X (Twitter) на час цієї перевірки фактів містив 23 публікації зі згадками Львова. Проте жодна з публікацій не повідомляла про відправку військ в Україну в обмін на територіальні поступки.

На офіційному сайті президента України president.gov.ua за запитом "Львів" також не було публікацій, які відповідали б твердженню у TikTok-відео (архів тут).

lviv_zelensky.png

(Джерело: скриншот сайту president.gov.ua, зроблений 24 квітня 2024 року о 14:27:00 UTC)

Незалежні джерела

Якби чиновник високого рангу оголосив про намір Польщі відправити війська в Україну в обмін на територіальні поступки, провідні польські ЗМІ напевне написали б про це. Однак інформації про таку заяву немає.

Наприклад, у національній щоденній газеті Wyborcza, одному з найбільших цифрових видань Польщі, пошук за запитом "Polska wyśle wojska na Ukrainę" ("Польща відправить війська в Україну") не дав релевантних результатів (архів тут). На час цієї перевірки фактів там містилася інформація про допомогу зброєю, але не військовим контингентом (автопереклад сторінки через Google Translate):

lviv_wyborcza.png

(Джерело: скриншот сайту wyborcza.pl, зроблений 24 квітня 2024 року о 15:04:00 UTC)

Пошуковик Google за запитом "Polska przekaże Ukrainie wojsko w zamian za Lwów" ("Польща дасть військових Україні в обмін на Львів" у перекладі через сервіс DeepL Translate) також нічого схожого на досліджуване твердження не видав (архів тут).

Google-Lviv-Ukrainian-Search.png

(Джерело: скриншот сайту google.com, зроблений 24 квітня 2024 року о 14:44:00 UTC)

Пошук в Google на українських новинних сайтах (архів тут) також не дав релевантних результатів.

Google search - Ukrainian news - Lviv.png

((Джерело: скриншот сайту google.com, зроблений 24 квітня 2024 року о 15:16:00 UTC)

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

територіальні поступки.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion