Перевірка факту: президенти України та Росії НЕ підписували мирний договір

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: президенти України та Росії НЕ підписували мирний договір Війна досі йде

Чи насправді Президент України Володимир Зеленський та Президент Росії Володимир Путін підписали мирний договір? Ні, це неправда: як свідчать новини, війна в Україні продовжується (архів тут), а інформації про підписання мирного договору чи будь-яких інших домовленостей про припинення війни в Україні немає на сайтах президентів і міністерств закордонних справ України та Росії.

Дане твердження з'явилося в російськомовному відео, опублікованому користувачем @news.polite в TikTok 19 лютого 2024 року. Станом на 5 квітня 2024 року відео вже не було в TikTok, але архівну версію можна переглянути тут.

Наприкінці минулого року схожі TikTok відео (архів тут) щодо "примирення України та Росії" спричинили жваві дискусії серед громадян обох сторін.
Ось про що саме там йшла мова (усі переклади з росйської від LeadStories):

Зеленський все. Після того, як Путін оголосив про готовність виступити на переговори, Зеленський погодився. Путін уже виступив з відеозверненням. Дорогі співвітчизники, тема мого звернення ситуація в Україні. Тільки що пройшли переговори з українською стороною, і вони скінчилися абсолютно успішно. Повне відеозвернення ми вже виклали в нашому Telegram-каналі за посиланням у профілі.

Так виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

image.png

(Джерело: скріншот з TikTok зроблений у понеділок 1 квітня 2024 року о 19:07:00 2024 UTC)

Автор TikTok відео демонструє уривок відеозвернення Путіна, який начебто стверджує про вдалі мирні перемовини з Україною. Але цей епізод було вирізано з його оголошення 24 лютого 2022 року (архів тут) про початок війни в Україні (з 00:00 по 00:39).

MyCollages.jpg

(Джерело: скріншот з офіційного сайту Президента Росії зроблений у неділю 31 березня 2024 року о 20:35:34 2024 UTC (зверху) та скріншот з TikTok зроблений у вівторок 2 квітня 2024 року о 05:01:37 2024 UTC)

Якщо переглянути текст звернення (архів тут), то можна побачити що Путін не веде мову про мирні переговори, а навпаки оголошує війну з Україною (він це називає "спеціальною воєнною операцією").

putin.JPG

(Джерело: скріншот з офіційного сайту Президента Росії зроблений у неділю 31 березня 2024 року о 20:35:34 2024 UTC)

Останні новини як українських так і міжнародних ЗМІ (архів тут і тут) висвітлюють щоденні численні атаки Росії на українські міста.

Офіційні сайти Президента України і Президента Росії (архів тут і тут) не мають жодних новин щодо "примирення". Міністерство закордонних справ України (архів тут) також не має підтвердження цій інформації, так само як і міністерство закордонних справ Росії (архів тут). На сайті Державного департаменту США, найбільшого партнера України, також нічого не повідомляли з цього приводу (архів тут).

Перемовини між українською та російською сторонами відбувалися майже з самого початку повномасштабного вторгнення - 28 лютого 2022 року (архів тут). Проходили вони в кілька етапів, де сторони обговорювали гарантії безпеки України, але дійти до спільного рішення так і не вдалося. Востаннє російська та українська сторони публічно контактували 22 липня 2022 року (архів тут), де домовилися про експорт українського зерна Чорним морем. Питання миру в Україні так і лишилося відкритим.

Як повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 8 листопада 2023 року у мережі Х, з 2014 по 2022 рік Україна провела близько 200 переговорів з Росією. І всі вони значно не вплинули на ситуацію та не призвели до миру в Україні.

кулеба.JPG

(Джерело: скріншот з мережі Х зроблений у четвер 28 березня 2024 року о 17:18:04 2024 UTC)

У відео стверджується, що повна версія відеозвернення Путіна вже опублікована у Telegram-каналі під назвою JOL106|ТИКТОК (архів тут). Але дозволу на вступ нам отримати не вдалося. В будь-якому іншому джерелі (архів тут) також не вдалося віднайти підтвердження словам у відео чи самого відеозвернення. На офіційних сайтах Президента України та Росії (архів тут і тут) також немає жодних повідомлень на цю тему.

Як заявив радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк (архів тут) 2 січня 2024 року українському інформаційному ігентству УНІАН, мирні переговори між Україною та Росією можливі лише в тому випадку, коли РФ виведе свої війська.

Інші перевірені LeadStories твердження пов'язані з війною Росії проти України можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion