Перевірка факту: Начальник Генштабу ЗСУ Баргилевич НЕ казав, що люди з інвалідністю придатні до служби

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Начальник Генштабу ЗСУ Баргилевич НЕ казав, що люди з інвалідністю придатні до служби Цитати немає

Чи заявив Начальник Генштабу Збройних сил України Анатолій Баргилевич, що служити в армії може людина з будь-якою групою інвалідності, якщо вона здатна "прив'язати до себе гранату і стрибнути в бліндаж"? Ні, це неправда: в коментарі Lead Stories прес-служба Генштабу заперечила, що Баргилевич таке говорив. Пошук по сайту УНІАН, чий логотип міститься на нібито скріншоті з цитатою, а також пошук в Google не видають такої цитати Баргилевича.

Твердження з'явилося в пості Telegram-каналу "Росич | Rosich" (архів тут) 13 березня 2024 року. У пості містилося зображення з текстом:


ЦИТАТА ДНЯ

З якою групою інвалідності можна служити в армії? З будь-якою. Якщо людина може прив'язати до себе гранату і стрибнути в бліндаж - значить, він придатний".

АНАТОЛІЙ БАРГИЛЕВИЧ

Такий вигляд мав весь пост у Telegram:

rosich_post.png

Джерело: скриншот сайту t.me, зроблений 5 квітня 2024 року о 11:55:12 UTC

У Генеральному штабі ЗСУ заперечують, що ці слова належать Анатолію Баргилевичу. Прес-служба Генштабу повідомила Lead Stories електронним листом 3 квітня 2024 року, що поширена "Росичем" інформація не відповідає дійсності і що Генштаб вважає її частиною кампанії з дискредитації керівництва ЗСУ Росією:

Зазначена інформація не відповідає дійсності. Це чергова спроба дискредитації керівництва Збройних Сил України з боку рф. Ворог ставить за мету підірвати довіру до Збройних Сил України та поставити під сумнів авторитет вищого військового командування аби посіяти розбрат в українському суспільстві.

На зображенні з цитатою, приписаною Анатолію Баргилевичу, стоїть логотип недержавного національного інформаційного агентства УНІАН (unian.ua). Цитаті передує напис, що виглядає, як назва рубрики: "Цитата дня". На час проведення цієї перевірки фактів на unian.ua не було рубрики "Цитата дня" ні на головній сторінці, ні у меню-рубрикаторі.

Внутрішній пошук по сайту unian.ua за запитом "баргилевич" 16 квітня 2024 року видав 20 матеріалів, у жодному з яких не було слів Анатолія Баргилевича про інвалідність (архів тут). Матеріали взагалі не містили прямої мови Баргилевича.

unian_search.png

Джерело: скриншот сайту unian.ua, зроблений 3 квітня 2024 року о 15:32:32 UTC

Пошук у Google за запитом "Баргилевич з якою групою інвалідності можна служити в армії" (архів тут) на час цієї перевірки фактів також не показав такої заяви Баргилевича - лише публікації зі спростуванням цитати.

rosich_google_search.png

Джерело: скріншот сайту google.com, зроблений 16 квітня 2024 року о 13:31:14 UTC

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" відносить людей з інвалідністю, незалежно від групи інвалідності, до осіб, які не підлягають призову до військової служби під час мобілізації.

law.png

Джерело: скриншот сайту zakon.rada.gov.ua, зроблений 3 квітня 2024 року о 16:58:49 UTC

Виняток встановлено для людей з інвалідністю, які самі бажають мобілізуватися, проте вони можуть бути призвані на військову службу "тільки за місцем проживання", сказано в статті 23 закону.

Мобілізація - один з головних стовпів оборони країни під час воєнного стану, у якому перебуває Україна з лютого 2022 року, тому можна очікувати, що особа на посаді очільника Генерального штабу ЗСУ ознайомлена з положеннями закону про мобілізацію.

Наведена "Росичем" цитата містить граматичну помилку. Замість займенника "він" тут має бути "вона", адже слово "людина", яку позначає займенник, в українській мові має жіночий рід, тоді як у російській - чоловічий ("человек"). Такі помилки є типовими для механічного, слово-в-слово, перекладу з російської на українську.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion