Перевірка факту: У Німеччині НЕ відбирали дітей у 80 українських сімей - офіційні дані суперечать заявам Росії

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: У Німеччині НЕ відбирали дітей у 80 українських сімей - офіційні дані суперечать заявам Росії Не остаточно

Чи вилучили у Німеччині дітей з 80 сімей українських біженців станом на початок квітня 2023 року? Ні, це неправда: за даними представниці уповноваженого з прав дітей, сім'ї, молоді та спорту Ірини Суслової, у громадян України, які виїхали до Німеччини, було вилучено 50 дітей станом на 14 квітня 2023 року. На цю дату 16 дітей вже повернули родинам. Випадків остаточного вилучення через суд, за наданою Сусловою інформацією, не було. У більшості випадків вилучення зумовлене формальностями - неналежним оформленням опіки тощо.

Твердження містилося в промові представника Росії в ООН Василя Небензі 5 квітня 2023 року в Раді Безпеки ООН у відповідь на рішення Міжнародного кримінального суду видати ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та yповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової за "незаконну" депортацію та переміщення тисяч українських дітей до Росії.

Промова була опублікована на сайті представництва (архів тут). У своєму виступі Небензя заявив:

Частью пропагандистской кампании является и замалчивание того факта, что в странах Европы у украинских беженцев отбирают детей. По сведениям из различных источников, детей изъяли уже из восмидесяти семей в одной только Германии.

Переклад Lead Stories з російської:

Частиною пропагандистської кампанії є і замовчування того факту, що в країнах Європи в українських біженців відбирають дітей. За відомостями з різних джерел, дітей вилучили вже з вісімдесяти сімей в одній тільки Німеччині.

Небензя продовжив (переклад Lead Stories): «Так, у Олени Ковальової, мешканки Дніпропетровська, відібрали 4-річного сина і погрожують відібрати старшого. В Оксани Буратевич, мешканки Києва, відібрали 9-річного сина, за "скаргою лікаря". У Олени Дашко з Сєвєродонецька відібрали 9-річну доньку і забороняють з нею бачитися. Таких історій багато».

Так виглядала публікація на момент цієї перевірки фактів:

небензя1.png

(Джерело: скріншот сайту russiaun.ru, зроблений 5 липня 2023 року о ‏‎15:10:27 UTC)

На запит Lead Stories представниця омбудсмена з прав дитини Ірина Суслова 5 липня 2023 року повідомила електронною поштою, що станом на 14 квітня 2023 року соціальні служби Німеччини вилучили з сімей українських біженців 50 дітей; 16 дітей станом на 14 квітня 2023 року вже повернули батькам чи опікунам.

Ці дані спираються на інформацію від посольства Німеччини в Україні, підкреслюється у відповіді представниці українського омбудсмена:

За даними Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні, станом на 14.04.2023 у громадян України, які виїхали до ФРН, було вилучено 50 дітей. Батькам та іншим законним представникам повернуто 16 дітей.

За інформацією Посольства ФРН, станом на 14.04.2023 відсутні випадки остаточного відібрання у судовому порядку дітей у батьків-громадян України, які тимчасово перебувають на території ФРН.

У Німеччині рішення про вилучення дитини з сім'ї і передачу її під опіку інших людей приймають суди у сімейних справах - Familiengericht. Lead Stories надіслали запит Федеральному міністерству юстиції Німеччини щодо кількості справ і винесених Familiengericht рішень, які стосуються дітей з України. Ми опублікуємо відповідь у разі її надходження.

За даними уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, основною причиною вилучення дітей є невизнання опікунського статусу людей, з якими ці діти приїхали. У більшості європейських країн законного представника дитини визначає суд, тоді як в Україні це роблять соціальні органи. В інтерв'ю "Радіо Свобода" Ірина Суслова 18 червня 2023 року зауважила, що багато випадків вилучення дітей припадають на ситуації, коли батьки залишились в Україні, а дитину відправили за кордон із бабусею чи дідусем. І тоді вважається, що формально дитина приїхала без супроводу і потребує опіки.

Причини вилучення, про які говорять омбудсмен та його представниця, не корелюються з промовою Небензі, з якої випливає, що дітей у Німеччині забирають безпосередньо від матерів.

Lead Stories не змогли незалежно підтвердити наведені Небензею випадки. Пошук прелічених ним імен - Олена Ковальова, Оксана Буратевич, Олена Дашко - зі словосполученням "вилучили дитину" чи "вилучили сина" у Google не видає достовірних авторитетних джерел: історії таких жінок не висвітлювала незалежна українська преса.

небензя3_googlesearch.png

(Джерело: скріншот сайту google.com, зроблений 6 липня 2023 року о 13:04:33 UTC)

Німецькомовні журналісти Lead Stories досліджували достовірні німецькомовні новинні джерела і не знайшли жодної публікації про остаточне вилучення дітей в українських біженців станом на середину весни 2023 року.

Натомість згадки про такі випадки є у джерелах, які вважаються рупорами російської пропаганди. Наприклад, усі три історії були переказані в статті «"Дитину відвезли прямо з пісочниці". Чому в ЄС українських біженців позбавляють батьківських прав та забирають дітей» видання "Страна.ua" 28 лютого 2023 року. Це видання часто фігурувало у зведеннях Інституту масової інформації як таке, що не дотримується журналістських стандартів, проти нього і його власника Ігоря Гужви введено санкції. Також жінки, що представляються переліченими Небензею іменами, фігурують у відео блогера Жана Новосельцева "Від держави допомоги немає, ЗМІ мовчать, матері підозрюють змову - біженці просять допомоги у вищих сил" (переклад з російської Lead Stories), опублікованому на ютубі 19 лютого 2023 року. Новосельцев раніше працював на телеканалах, які пов'язують із командою президента-втікача Віктора Януковича: "Гром-ТБ", "17-й канал".

Lead Stories електронною поштою звернулися до російського постпреда в ООН з проханням розкрити джерела інформації про 80 випадків вилучення дітей з сімей українських біженців і поділитися даними про інші 77 випадки, не описані у доповіді Небензі. На час написання цього матеріалу відповідь не надходила. У разі її отримання ми оновимо статтю.

Загалом у квітні-червні 2023 року Lead Stories направили різним міжнародним організаціям, федеральним органам Німеччини та іншим інстанціям близько 20 запитів для перевірки твердження Небензі. Серед адресатів були Міжнародна організація з міграції, Федеральне міністерство у справах сім'ї, людей похилого віку, жінок та молоді Німеччини, Федеральна поліція Німеччини тощо. Жодна інстанція не змогла підтвердити, спростувати чи змістовно прокоментувати інформацію російського постпреда в ООН. Наприклад, Раян Шройдер з Міжнародної організації з міграції зауважив електронною поштою 16 червня 2023 року:

Ми не знаємо про такі випадки і тому не можемо підтвердити ці повідомлення.

50 випадків за півтора роки війни - незначна цифра у порівнянні із загальною кількістю вилучень дітей і взяття їх під опіку в Німеччині. За даними німецького статистичного відомства Destatis, у 2021 році служби у справах молоді Німеччини тимчасово взяли під опіку близько 47,5 тисяч дітей.

У німецькій та українській пресі немає публікацій про аномально часте вилучення українських дітей у Німеччині. В українській пресі можна прочитати про кілька випадків. Зокрема, широкого розголосу набула історія сім'ї Бичкових з 13 дітьми. Ювенальна служба забрала дітей з родини, проте суд постановив повернути дітей батькам.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion