Перевірка Факту: Макрон, Шольц та Драгі НЕ просили Зеленського відновити переговори з Путіним

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка Факту: Макрон, Шольц та Драгі НЕ просили Зеленського відновити переговори з Путіним Не доведено

Чи правда, що в ході візиту в Україну 16 червня 2022 року президент Франції Еммануель Макрон, канцлер ФРН Олаф Шольц та прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі переконували українського лідера Володимира Зеленського вести переговори з Росією? НІ, це неправда. Лідери європейських країн чітко висловили своє переконання в тому, що Україна може вести переговори тоді, коли сама вважатиме за потрібне, бо вони зацікавлені в тому, щоб Україна у цих переговорах перебувала у найбільш вигідній для себе позиції.

Інформація про те, що Президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем'єр Італії Маріо Драгі ймовірно «за зачиненими дверима» просили президента Володимира Зеленського провести переговори з диктатором Володимиром Путіним з'явилось в популярному в Україні виданні "НВ" 17 червня 2022 року в статті "'За зачиненими дверима' Шольц, Макрон і Драгі, ймовірно, просили Зеленського відновити переговори з Путіним -- Die Welt" (архівовано тут).

Стаття починалася словами:

"Президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем'єр Італії Маріо Драгі ймовірно 'за зачиненими дверима' просили президента Володимира Зеленського провести переговори з диктатором Володимиром Путіним, повідомляє Die Welt. Видання пише, що економічна шкода, яку їхні країни зазнають через війну, стає все більшою і її важче компенсувати."

Далі йшлося:

"'Економічне зростання різко сповільнилося, а інфляція досягла рекордного рівня', -- йдеться у матеріалі...Тому глави держав і урядів 'за закритими дверима', ймовірно, переконували Зеленського сісти за стіл переговорів з Путіним."

Ось так виглядала стаття:

(Джерело: nv.ua скріншот 18 червня 2022 року 10:25:27 UTC)

Також подібні меседжі активно циркулювали в російських ЗМІ, наприклад Газета.ru, RT, НСН.

В той же день, 17 червня 2022 року цю інформацію прямим текстом спростував речник Президента України Володимира Зеленського Сергій Нікіфоров. В ексклюзивному інтерв'ю 24 каналу він заявив, що лідери європейських країн залишили за Україною право вирішувати, коли проводити переговори із Росією. Зокрема, Нікфоров зазначив:

"Вони (іноземні політики - 24 канал) ні до чого нас не схиляли. Навіть навпаки - казали про те, що Україна може вести переговори тоді, коли сама вважатиме за потрібне. І вони зацікавлені в тому, щоб Україна у цих переговорах перебувала у найбільш вигідній для себе позиції."

Так виглядало спростування:

(Джерело: 24tv.ua скріншот 18 червня 2022 року 10:33:02 UTC)

Заперечив факт "вмовлянь" з боку іноземних політиків і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він написав у своєму Facebook:

"Гості не примушували, не схиляли, не тиснули, не ув'язували.'Україна повинна виграти цю війну' - показові слова Макрона. Моя порада - облиште цей страх. Здається, за останній час президент і вся його дипломатична команда дали достатньо підстав повірити, що ми не ті, кого можна примусити, схилити, затиснути або розвести."

Так виглядав допис:

(Джерело: Facebook скріншот 18 червня 2022 року 10:37:13 UTC)

Про те, що лідери Франції, Німеччини та Італії, а також Румунії декларують продовження економічної, політичної, військової та оборонної підтримки, інформує протокольний звіт інтернет-представництва Президента України. В ньому, зокрема, зазначено позицію французького лідера:

"Еммануель Макрон наголосив, що саме Україна вирішуватиме, коли й на яких умовах сідатиме за стіл переговорів з російською стороною, щоб закінчити війну. Він зауважив, що Президент Володимир Зеленський робив усе можливе, щоб зберегти в Україні мир.

За його словами, Французька Республіка посилюватиме військову підтримку України. Зокрема, у найближчі тижні будуть ухвалені рішення про надання додаткових САУ Caesar, які дадуть змогу українським воїнам ефективніше захищатися від атак російської армії."



Президент Румунії Клаус Йоханніс наголосив, що його країна є солідарною з Україною у боротьбі з агресором. Він зазначив, що російська агресія має бути зупинена, а всі злочини, які скоїла Росія, мають бути розслідувані міжнародним правосуддям.

Олаф Шольц заявив, що:

"Лише Україна, її президент і парламент, український народ можуть вирішити, що важливе для них. Ми можемо домовлятися про мир тільки в їхньому розумінні. Це абсолютно зрозуміло для мене... Росія не має права добиватися того, чого вона хоче. Не можуть бути виконані російськи вимоги, які вона ставить до України."

Окрім проголошення офіційних заяв, 16 червня 2022 року лідери європейських країн спілкувалися із журналістами на спільному брифінгу, під час якого українські журналісти нагадали Емануелю Макрону про його висловлювання 3 червня в інтерв'ю французькому виданню La Depeche, що мовляв "не треба принижувати Росію" та запитали чи не мав він на увазі обмін українських територій на мир. У відповідь на це Емануель Макрон заявив:

"Наша позиція завжди була чіткою, ми завжди підтримували Україну та український народ. Колись цей конфлікт повинен зупинитися. І в цей момент повинні бути переговори. Але я вже наголосив: умови переговорів і формат буде визначати Україна. Ні Німеччина, ні Франція ніколи не будуть переговорниками за спиною України, ніколи не вимагатимуть поступок від України. Цього ніколи не було і не буде. Ми тут, щоб виступати як вимогливий посередник, але не вимагатимемо поступок."

Більше того, вже після повернення з України, в інтерв'ю агентству Reuters 17 червня 2022 року на тему переговорів щодо продовольчої безпеки та розблокування поставок зерна на світовий ринок, Макрон висловив сумніви в договороздатності Путіна загалом.

У висловлюваннях італійського перм'єра на брифінгу з журналістами 16 червня 2022 року Маріо Драгі також не міститься нічого, що підтверджувало б твердження про тиск на українського президента:

"Росія, на жаль, не йде назустріч. Нам треба боротися з цією проблемою хоробро і зі сміливістю, яку проявив Президент Зеленський. Ми маємо діяти всі разом... Ми хочемо, щоб був мир і не постраждали інші міста. Але Україна має оборонятися, щоб досягти миру. Мир має бути таким, яким хоче Україна. Він має бути тривалим."

Аналітик Тарас Козуб у своїй статті "Зрада скасовується: з чим поїхали з Києва Макрон та Шольц" від 17 червня 2022 року у виданні Vesti.ua наводить пояснення доктора політичних наук Ігоря Петренка щодо позиції європейських лідерів:

"Перше - реакція європейців на заяви про підтримку України з боку США, Канади, Австралії. Там приймають нові пакети підтримки, голосують за ленд-ліз. Франція та Німеччина не хочуть випадати з боротьби з остракічними державами, такими як РФ. По-друге, населення європейських країн виступає за підтримку України та надання озброєнь, за статус кандидата на вступ до ЄС для неї. Крім того, дедалі частіше звучить тема активізації інтеграції європейських країн (мова про країни Балтії, Польщу, Україну та в перспективі - Туреччину) під егідою Британії та за підтримки США, що є прямим сигналом Шольцу про втрату лідерства. Країни Старої Європи продовжують мислити категоріями ХХ століття: ось, мовляв, великі країни скажуть, а залежні від них малі країни швидко вирішать. Але зараз не той випадок: Україна має одну з найбільш боєздатних армій у Європі, отримує озброєння від США та Британії. Зараз Берліну, Парижу крити нічим - вони розуміють, що настав час перестати 'носитися з Путіним', переходити на іншу сторону. У геополітичному дискурсі сьогодні превалює риторика про те, що 'Україна - заслуговує', а Захід - 'не може програти' у протистоянні з РФ."

За підсумками переговорів президент Зеленський оцінив результати візиту, як позитивні та історично значимі для України.

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою