Перевірка факту: Збройні сили України НЕ обстрілювали Донецьк, випустивши понад 300 снарядів за дві години

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Збройні сили України НЕ обстрілювали Донецьк, випустивши понад 300 снарядів за дві години Недоцільно

Чи обстріляла українська армія Донецьк, випустивши 13 червня понад 300 снарядів з важкої артилерії за дві години? Ні, це неправда. На відео, знятих російськими та місцевими журналістами, добре чутно звук залпу від вильоту снаряду, після якого за кілька секунд відбувається приліт. Про такі ж факти повідомляють мешканці Донецька у соцмережах. Якби Донецьк обстрілювали українські збройні сили, яких всередині міста немає, звуку пострілу не було б чутно, або ж він був би не таким гучним. Окрім того, на початку червня британська розвідка заговорила про критичну нестачу артилерії в української армії і про неспівставну чисельну перевагу боєприпасів у росіян - 1:40. У Донецьку не ведуться бойові дії. Тож імовірність того, що українські військові витратять 300 дефіцитних снарядів на недоцільний з військової точки зору обстріл, терористичний за своєю суттю, сумнівна.

Твердження з'явилося 13 червня одразу в багатьох російських та донецьких Telegram-каналах. Так, російський Telegram-канал Signal повідомив, що "более 300 снарядов тяжелой, в том числе реактивной артиллерии выпустили украинские боевики по Донецку за два часа". Повідомлення починалося так:

Сегодня Донецк подвергся самому мощному артудару с начала конфликта, сообщает представительство ДНР в СЦКК.

Более 300 снарядов тяжелой, в том числе реактивной артиллерии выпустили украинские боевики по Донецку за два часа.

Переклад Lead Stories: "Сьогодні Донецьк зазнав найпотужнішого артудару з початку конфлікту, повідомляє представництво ДНР у СЦКК. Понад 300 снарядів важкої, зокрема реактивної артилерії, випустили українські бойовики по Донецьку за дві години". Так виглядав пост:

обстріл-2.jpg

Скріншот з веб-версії додатку Telegram, зроблений 16 червня о 16:16 UTC

Про вибухи і "прильоти" написали багато донецьких груп у соцмережах. Внаслідок обстрілу постраждав, зокрема, пологовий будинок Вишневського. Жертв чи постраждалих не було. Сильніших руйнувань зазнав ринок "Майський". Там, за повідомленнями так званої міліції ДНР, загинули люди. Фото руйнувань у результаті обстрілів можна побачити, зокрема, тут, тут і тут. "Куйбышевский, Киевский, Ворошиловский районы подвергаются плотному огню из РСЗО БМ-21 "Град", РСЗО "Ураган", артиллерийских систем калибром 155 и 152 мм. ... Отметим что такого беспрецедентного по мощности, плотности и продолжительности огневого налета на столицу ДНР не было зафиксировано за все время вооруженного конфликта. За два часа выпущено почти 300 ракет РСЗО и артиллерийских снарядов", - стверджується у наступному повідомленні цього бойового підрозділу так званої ДНР.

The Institute for the Study of War не зафіксував 13 червня значних боїв довкола Донецька, у попередні і наступні кілька днів також. На карті проєкту liveuamap.com, який візуалізує театр бойових дій за повідомленнями ЗСУ, видно, що поблизу Донецька в той день нічого особливого не відбувалось: ЗСУ не йшли тут в контрнаступ.

Майже одночасно з новинами від донецької сепаратистської влади почали поширюватися повідомлення про те, що обстріл відбувається якось дивно: чутно не лише звуки вибухів, а й звуки залпів, і проміжок між цими звуками складає кілька секунд. Зокрема, про такий характер обстрілу у своєму фейсбуці написав сепаратистський депутат Олег Фролов. "Вихлоп - 2 секунди - розрив... Я тупо не розумію, що відбувається", - зауважив "депутат". Пізніше він видалив свій допис, але його встигли зберегти і опублікувати інші користувачі:

обстріл-4.jpg

Скріншот з сайту twitter.com, зроблений 16 червня о 17:26 UTC

Відомий блогер, уродженець Донецька Денис Казанський показав відео, яке, за його словами, 13 червня записав мешканець Донецька в середмісті. На відео чутно звук залпу, а після цього через дві секунди - звук вибуху. "Якби вихідний [залп] був з лінії фронту, то його не було б так добре чутно", - зауважує Казанський. За висновками блогера, обстріл вівся з самого міста або з дуже близьких околиць.

Telegram-блог operativnoZSU у пості з заголовком "Донецьк знов обстріляв сам себе" поширив відео з логотипом російських "Известий", на якому журналіст російського видання розповідає про обстріли Донецька 13 червня. У кадрі чутно те ж саме, про що говориться у відео Дениса Казанського: спочатку - глухий звук, схожий на постріл, а через дві секунди - гучніший звук вибуху. Репортер робить висновок, що стріляють з міномета 120-го калібру. На відео він не коментує той факт, що звук, схожий на звук виліту снаряду, чутно дуже добре.

обстріл-5.jpg

Скріншот з веб-версії додатку Telegram, зроблений 16 червня о 17:48 UTC

Свідчення спостерігачів можуть бути підтримані науково. Звук як пострілу, так і вибуху снаряда, випущеного зблизька, можливий, припускаючи стандартну швидкість звуку (332 м/сек), звукову гучність важкої артилерії (близько 185 децибел) і швидкість, з якою звук розсіюється (6дб для кожного подвоєння відстані).

За повідомленнями українських ЗМІ, подібний характер обстрілу так званої ДНР місцеві чують від початку червня.

У розмові з ВВС News Україна речник міноборони Олександр Мотузяник заявив, що заяви про обстріл Донецька, його житлових кварталів та пологового будинку українською армією - "абсолютно безпідставні звинувачення". "Міністерство оборони та Збройні сили їх відкидають. Це вже не вперше, коли російська сторона веде обстріли по житлових кварталах та об'єктів інфраструктури на тимчасово підконтрольних РФ територіях, містах та селах, щоб потім звинуватити в цьому українську сторону", - сказав Олександр Мотузяник.

У практиці обстрілу житлових кварталів невизнаних республік для звинувачень української сторони зізнавались і самі бойовики ОРДЛО.

Військовий експерт Олег Жданов у коментарі ВВС News Україна зауважує, що для обстрілу Донецька на такій далекій відстані, на якій від нього перебувають ЗСУ, вони мали б використати західну зброю калібру 155 мм. Але такі уламки суттєво відрізняються від снарядів 152 мм чи 122 мм, які є на озброєнні в росіян. Експерт зауважує, що у фото- та відеозвітах про обстріли 13 червня немає зображень уламків, як немає в Донецьку і скупчень російських військ, на які варто було б витрачати боєприпаси.

Доповіді західної і української розвідки, за даними The Independent, показують, що на початку червня армія росіян значно переважає українську і кількістю артилерії, і кількістю боєприпасів: співвідношення становить 20:1 за артилерією та 40:1 за боєприпасами.

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion