Перевірка факту: Командир батальйону 77-ї аеромобільної бригади НЕ отримував наказу вважати вбитих зниклими безвісти

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Командир батальйону 77-ї аеромобільної бригади НЕ отримував наказу вважати вбитих зниклими безвісти

Чи отримував командир батальйону 77-ї аеромобільної бригади Збройних сил України вказівку зарахувати більшість загиблих у період 01.12.2022 - 11.01.2023 до зниклих безвісти, щоб не виплачувати компенсації сім'ям? Ні, це неправда: відповідно до українского законодавства, статус зниклого безвісти не позбавляє родину виплати, а відтерміновує її до часу, коли зниклого визнають загиблим. Смерть реєструється протягом трьох днів, тому більшість солдатів, які вважаються "зниклими безвісти" в документі, представленому в соціальних мережах як військовий звіт, вже були б офіційно визнані загиблими.

Твердження з'явилася в пості на Facebook 14 січня 2023 року з текстівкою російською мовою:

Погибшие превращаются...превращаются погибшие...превращаются...в пропавших без вести!

Переклад Lead Stories:

Загиблі перетворюються... перетворюються загиблі... перетворюються... у зниклих безвісти!

Так виглядав цей пост на час написання матеріалу:

77_post.png

(Джерело: скріншот сайту facebook.com, зроблений 2 лютого 2023 року о ‏‎‏‎14:31:58 UTC)

У картинці до посту зображено документ із назвою "Рапорт". Автором документа нібито є командир одного з батальйонів 77-ї аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ України. Документ адресований командиру військової частини А4355, у ньому йдеться про кількість загиблих (123) і поранених (215) в період 01.12.2022 - 11.01.2023. Число загиблих - 123 - від руки закреслено, замість нього написано "10!".

Згори ручкою на рапорті написано:

Гроші сам платити будеш? Зниклих безвісти 113. Іншим на твоє рішення виплата.

На документі не видно ні номера батальйону, ні імені командира, які приховані сірими плямами.

77-а аеромобільна бригада, сформована у другій половині 2022 року, зупиняла наступ російських військ на Соледар взимку 2022/23 року, за що 12 січня 2023 року її відзначив президент Володимир Зеленський. 16 січня 2023 року українські війська відступили на захід від Соледара.

Дати "рапорту" та написаних від руки інструкцій передують виведенню військ із Соледара.

Lead Stories звернулися до прес-служби Десантно-штурмових військ Збройних сил України 27 січня 2023 року із проханням підтвердити чи спростувати справжність документа. На час написання цього матеріалу відповідь не надійшла.

Адміністратор сторінки у Facebook, що має назву "77 окрема аеромобільна бригада ДШВ ЗС України", повідомив Lead Stories через месенджер 31 січня 2023 року, що опублікований документ фейковий -- "дані не збігаються навіть приблизно" зі справжніми втратами бригади.

Lead Stories встановили, що документ, який нібито є офіційним військовим звітом, містить орфографічні помилки, а також помилки у форматі та фактажі, що свідчить про його фальсифікацію.

Формат документа

Військові донесення адресують відповідному старшому офіцеру із зазначенням його посади, імені та прізвища, але документ у досліджуваному дописі не містить прізвища та звання керівника військової частини.

Дані про військові частини доступні у відкритих базах даних, які використовують дані з державного реєстру, але військова частина А4355 не зареєстрована. У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 1 лютого 2023 року її не можна було знайти ні за повною назвою (Військова частина А4355), ані за номером (А4355). (Примітка: Для доступу до реєстру потрібен український SmartID.)

77_register.jpg

(Джерело: скріншот сайту usr.minjust.gov.ua, зроблений 2 лютого 2023 року о ‏‎15:41:59 UTC)


За пошуком "77 аеромобільна бригада" в Google можна знайти матеріали, де є згадки частини А4355 (наприклад,
тут), але ці згадки не містять відомостей про частину.

Це може створити проблеми для того, хто використовує лише публічні бази даних для створення фальшивого військового документа, але не для справжнього командира батальйону, який звертається з рапортом до відомого йому офіцера.

Документ, який нібито є рапортом, також містить численні орфографічні помилки. Вони вказують на те, що текст міг бути перекладений з російської.

77оаембр_circles.jpg

(Джерело: скріншот сайту facebook.com, зроблений 17 січня 2023 року о 15:51:26 UTC, додані у графічному редакторі елементи - Lead Stories)

У тексті залишились скорочення російських слів: ч. від "человек" - замість л. чи о. від "людей" чи "осіб" українською, "г." від "года" замість "р." від "року". Слово "батальйону" в одному місці написане правильно, в іншому - так, як воно пишеться російською: "батальона".

Зміст чи форма рапорту в Україні не затверджені.

Реєстрація зниклих безвісти та загиблих

Український офіцер, який на час написання матеріалу перебував на передовій, розповів Lead Stories 1 лютого 2023 року в месенджері, як у його підрозділі фіксують дані щодо полеглих побратимів і яка на практиці роль командира військової частини:

Інформація про загиблих і поранених обліковується штабом тактичної групи роти/батальйону/бригади на основі фактичних даних. Цю інформацію командиру частини, звісно, доповідають, але так не буває, що він сам вирішує, скільки зникло, скільки загинуло.

Офіцер не розкриває своє ім'я, оскільки не має повноважень офіційно надавати коментарі.

На питання про процедуру визнання побратимів загиблими чи зниклими безвісти у бригаді адміністратор Facebook-сторінки "77 окрема аеромобільна бригада ДШВ ЗС України" відповів у месенджері 31 січня:

На основі лікарського свідоцтва про смерть. Якщо тіла немає, він перебуває в статусі зниклого безвісти. Якщо зник на бойових, через півроку можливо надати йому статус загиблого через рішення суду.

Діана Тернова, юрист київської юридичної компанії "Приходько та партнери", яка спеціалізується на військових питаннях, 2 лютого 2023 року розповіла Lead Stories у Viber про те, як українські військові командири офіційно підтверджують загибель солдатів:

Підтвердженням того, що військовий загинув, можуть бути: акт смерті, складений у присутності свідків; журнал ведення бойових дій, у якому фіксуються всі факти обстрілів та бойових зіткнень; акт службового розслідування, де вказано дату, час, місце загибелі, висновки якого затверджені наказом командира військової частини.

Отже, військова частина надає докази, що людина загинула. А у разі, якщо таких доказів немає, людина вважається зниклою безвісти.

Подавати заяву про державну реєстрацію смерті треба не пізніше трьох днів з дня настання смерті чи виявлення тіла, говориться в наказі від 18.10.2000 № 52/5 Міністерства юстиції. Реєстрація відбувається в день подання заяви.

Документ, який поширили в соціальних мережах, охоплює період з 1 грудня 2022 року до 11 січня 2023 року включно, що складає 6 тижнів. Отже, смерть більшості бійців, полеглих у грудні, за термінами мала б уже бути юридично зареєстрована до 12 січня 2023 року. Це унеможливлює оголошення людини зниклою безвісти за вказівкою командирів заднім числом.

Всупереч підтексту опублікованого документа, якщо військовослужбовець пропав безвісти, це не позбавляє його сім'ю грошової виплати.

Якщо людина вважається зниклою безвісти, вона може бути оголошена померлою в суді через шість місяців після того, як зникла безвісти у зв'язку з військовими діями, повідомила Lead Stories в електронному листі від 6 лютого 2023 року Наталія Шмарко, юристка громадської організації "Юридична сотня", яка надає правову допомогу військовослужбовцям та їхнім сім'ям.

Поки військовий вважається зниклим безвісти, відповідно до постанови Кабміну №884 від 30 листопада 2016 року, рідні мають право отримувати його грошове забезпечення в повному обсязі.

Цей документ про зниклих безвісти та загиблих солдатів - не перший випадок, коли про 77-у аеромобільну бригаду поширюється неправдива інформація. 16 січня 2023 року аналітичний новинний сайт "Вокс Україна" спростував ще одне нібито офіційне "повідомлення", поширене в російськомовних Telegram-каналах, про те, що бригада більше не може евакуювати та надавати медичну допомогу пораненим. Помилки в цьому попередньому документі також довели, що він є фейком.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion