Перевірка факту: Кількість прибічників озброєння Києва у Німеччині НЕ зменшилась удвічі за півтора місяці

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Кількість прибічників озброєння Києва у Німеччині НЕ зменшилась удвічі за півтора місяці Хибні цифри

Чи правда, що за останні півтора місяці кількість прибічників надання зброї Києву в Німеччині зменшилась майже удвічі, і 14 червня поставку зброї Україні підтримували лише 25% населення країни? Ні, це неправда: у дослідженні, яке нібито виявило таку тенденцію, йдеться про інше питання. 25% німців вважають, що війну в Україні можна завершити лише воєнним шляхом, тоді як 68% опитаних обрали варіант про переговори. Опитування, датоване 7 червня, містило питання про постачання зброї. Воно показало, що підтримка постачання зброї Україні в Німеччині доволі висока: 56% німців вважають це правильним, 37% - ні.

Твердження з'явилося у відео українського російськомовного блогера Юрія Подоляки, чиї ролики часто публікують російські і проросійські ресурси. Відео було опубліковане 16 червня на YouTube із назвою "Юрий Подоляка 16 июня. Война на Украине", у RuTube із заголовком "Война на Украине: почему Европа резко остывает к Киеву и ищет способа задобрить Москву?" і у Facebook із підписом "Намёк на то, что пэрэмога откладывается".

Так виглядало відео на RuTube:

подоляка3.jpg

Скріншот з сайту rutube.com, зроблений 18 червня 2022 року о 20:23 UTC

Відео починалося із текстової заставки зі словами: "Война на Украине: почему Европа резко остывает к Киеву и ищет способа задобрить Москву?" (переклад Lead Stories: "Війна в Україні: чому Європа різко холоне до Києва та шукає способу задобрити Москву?").

На 1:04 секунди у відеоряді з'явився скріншот з інфографікою. Судячи з фону, ймовірно, це скріншот з якогось Telegram-каналу. Так він виглядав:

подоляка1.jpg

Скріншот з сайту youtube.com, зроблений 17 червня 2022 року о 21:52 UTC

Інфографіка має заголовок (тут і далі - переклад Lead Stories): "Рівень підтримки постачання зброї ЗСУ". У пості написано:

За даними опитування, постачання зброї ЗСУ та інші військові методи вирішення конфлікту підтримують 25% населення Німеччини. Раніше німецькі телеканали RTL, N-TV та інститут FORSA вже проводили такі дослідження.

За півтора місяці кількість прихильників озброєння Києва знизилася майже вдвічі.

З діаграми випливає, що 8 березня рівень підтримки складав 60%, 15 березня - 51%, 2 квітня - 55%, 3 травня - 46%, 14 червня - 25%.

"У західному суспільстві ідея постачання зброї Україні стала різко менш популярною", - говорить у цей час Юрій Подоляка в своєму відео.

Дані нібито спираються на опитування німецьких телеканалів RTL, N-TV та Інституту дослідження суспільної думки Forsa, написано в тексті під діаграмою.

Пошук гугл за запитом "Рівень підтримки постачання зброї Україні зменшується в Німеччині" не показує релевантних результатів ні німецькою, ні українською мовами. Натомість російською мовою пошуковик видає матеріали, у яких продубльовані твердження з відео Юрія Подоляки. Зокрема, статтю "Немецкий институт социологии FORSA провел очередное исследование отношения немцев к конфликту на Украине" (архів тут). Діаграма - та ж сама, що й у Подоляки, дані знову подаФються з посиланням на Forsa.

Forsa справді проводить опитування на замовлення великих німецьких телеканалів. Зокрема, на його опитуваннях базується "Барометр трендів RTL/ntv" - доволі відомий у Німеччині проєкт. Результати його зрізів громадської думки регулярно цитують у своїх новинах телеканали RTL і ntv. Проєкт має власний розділ на сайті RTL.

У червні в одному з опитувань дійсно було питання про ставлення німців до того, що їхня країна постачає Україні зброю для оборони від російської навали 2022 року. Таке опитування пройшло не 14 червня, а 7 червня. Ось що написано на сайті телеканалу-замовника про отримані результати: "Поставки зброї в Україну: громадяни Сходу і Заходу розходяться. Окрім 1000 одиниць протитанкової зброї та 500 ракет "земля-повітря", Німеччина тепер також доставлятиме в Україну важке озброєння, зокрема самохідні гаубиці, зенітні танки та сучасні зенітні ракети. 56 відсотків німців вважають це правильним. 37 відсотків не вважають це правильним. У східних і західних німців з цього приводу абсолютно різні думки: якщо 29% східних німців виступають за поставку важкої зброї і 63% -- проти, то західні німці -- за 61% і 32% -- проти".

Так це виглядало на сайті (із застосуванням автоперекладача Google Translate):

подоляка2.jpg

Скріншот з сайту media.rtl.com, зроблений 18 червня 2022 року о 17:42 UTC

Отже, постачання зброї Україні 7 червня підтримували 56% німців - за даними опитування "Барометр трендів RTL/ntv".

14 червня в опитувальнику також було питання про Україну, але воно було сформульовано інакше, тож і формулювання відповідей там інше. "Як і останні кілька тижнів, лише чверть німців (25%) вірить, що війну в Україні можна виграти військовим шляхом. З іншого боку, 68 відсотків німців вважають, що війну в кінцевому підсумку можна завершити лише шляхом переговорів", - написано у новині про результати опитування.

Аліса Майрін Берберіх з RTL 17 червня повідомила Lead Stories електронною поштою, що дані, опубліковані в статті "Немецкий институт социологии FORSA провел очередное исследование отношения немцев к конфликту на Украине", неправдиві. За її словами, правильні результати дослідження 14 червня щодо України такі:

68 відсотків вважають, що війну можна вирішити дипломатичним шляхом

Як і останніми тижнями, лише чверть німців (25%) продовжує вірити, що війну в Україні можна виграти військовим шляхом. 68 відсотків німців, з іншого боку, вважають, що війну в кінцевому підсумку можна завершити лише шляхом переговорів і дипломатичного вирішення.

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion