Перевірка Факту: Донька Зеленського НЕ ЗАПИСУВАЛА відеозвернення до батька з проханням закінчити війну

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Факту: Донька Зеленського НЕ ЗАПИСУВАЛА відеозвернення до батька з проханням закінчити війну Відео не існує

Чи насправді донька Президента України Володимира Зеленського Олександра записала відеозвернення, у якому попросила свого батька зупинитися і закінчити війну? Ні, це неправда: жодних відео чи взагалі будь-якої інформації про це немає.

Твердження з'явилося у відео (архів тут), яке було опубліковане у TikTok 20 грудня 2023 року під заголовком російською мовою "Звернення доньки Зеленського. До кінця". Ось про що саме там йшла мова (всі переклади від LeadStories):

Старша донька Президента України Олекснадра Зеленська записала сльозливе відеозвернення до батька з проханням зупинитися, де розповіла всю правду про свого батька. "Тато, прошу, зупинись. Досить війни." Відео ми вже виклали у нашому Telegram-каналі за посиланням у профілі. Встигніть подивитися і розповсюдити.

Ось як виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Донька Зеленського.JPG

(Джерело: TikTok скріншот, зроблений у вівторок 23 січня о 18:05:50 2024 UTC)

Із самого початку повномасштабного вторгнення (архів тут) Росії в Україну 24 лютого 2022 року, 19-річна донька Зеленського Олександра та 10-річний син Кирило не з'являються на публіці та не публікують жодних фото чи відео. У дітей Президента немає (архів тут) сторінок у соціальних мережах (архів тут).

За пошуком в Google жодного відеозвернення Олександри до свого батька віднайти не вдалося (архів тут).

відеозвернення немає.JPG

(Джерело: скріншот з Google пошуку, зроблений у вівторок 23 січня о 18:38:11 2024 UTC)

За пошуковими запитами у Instagram та TikTok можна знайти людей (архів тут) з такими самим іменами та прізвищами, однак це або тезки, або фан-сторінки чи сторінки, які репостять відео про війну в Україні.

Зеленська тікток.JPG

(Джерело: скріншот з TikTok пошуку, зроблений у суботу 27 січня о 00:48:20 2024 UTC)

Лише Президент (архів тут) та його дружина Олена (архів тут) публічно ведуть свої сторінки у соцмережах.

Зеленська-соцмережі.JPG

(Джерело: скріншот з Google пошуку, зроблений у вівторок 23 січня о 18:15:23 2024 UTC)

Автор відео стверджує, що має це звернення у своєму Telegram-каналі, але на момент написання матеріалу посилання у шапці профілю виявилось неактивним.

telegram.jpg

(Джерело: скріншот на посилання в Telegram, зроблений у вівторок 23 січня о 19:00:15 2024 UTC)

Українським ЗМІ також мало відомо (архів тут) про дітей Президента України. Вони стверджують, що подробиць з їхнього життя не знають навіть друзі. На своїй прес-конференції 19 грудня 2023 року Зеленський розповів (з 1:57:26 по 1:57:41) (архів тут), що його діти та дружина знаходяться в Україні.

Інші перевірені LeadStories твердження, пов'язані з Президентом Зеленським, а також війною Росії проти України можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion