Перевірка факту: Президент України Зеленський НЕ ВИМАГАВ від Президента Польщі Дуди повернути Крим

Війна

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Президент України Зеленський НЕ ВИМАГАВ від Президента Польщі Дуди повернути Крим Не зафіксовано

Чи насправді під час свого офіційного візиту до Варшави Президент України Володимир Зеленський "вимагав" від Президента Польщі Анджея Дуди відправити війська на тимчасово окупований Росією півострів Крим, аби повернути його під контроль України? Ні, це неправда: під час останньої офіційної зустрічі (архів тут) двох президентів у Варшаві, яка відбулася 5 квітня 2023 року, обговорювалися такі питання, як постачання Україні зброї та важливість вступу до НАТО, тема Криму не звучала.

Твердження з'явилося у відео (архів тут), опублікованому в TikTok 26 січня 2024 року користувачем @newstodayyy під заголовком російською мовою "Термінова новина. Зеленський вимагав від Дуди повернути йому Крим". Ось про що саме там йшла мова (всі переклади від LeadStories):

Атас! Зеленський вимагав від Дуди повернути йому Крим. Скандальні подробиці нещодавнього візиту у Варшаву Володимира Зеленського шокували жителів Польщі, обурених безпардонною наглістю дорогого гостя. Президент України, який втратив почуття реальності від звалившоїся на нього світової слави і вживання важких препаратів, вимагав від польського лідера Анджея Дуди негайно відправити війська на захоплення Криму. У разі відмови Зеленський пригрозив йому... Подробиці за посиланням у шапці профіля.

Так виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Зеленський-Дуда.JPG

(Джерело: TikTok скріншот зроблений у вівторок 20 лютого о 05:28:14 2024 UTC)

У відео немає жодних доказів того, що Зеленський просив президента Польщі Дуду направити польські війська до Криму для повернення півострова під контроль України.

Як повідомлялося вище, востаннє з офіційним візитом (архів тут) Зеленський був у Варшаві у квітні 2023 року. Відкриті офіційні джерела перерахували низку питань (архів тут), які обговорювали два лідера. Зокрема, постачання озброєння Україні, важливість вступу України до ЄС та НАТО, участь Польщі у відбудові України тощо. Також на цій зустрічі Дуда нагородив (архів тут) Зеленського найвищою польською відзнакою - орденом Білого Орла.

Жодне джерело не згадувало про те, що на цій зустрічі піднімалося питання Криму чи прохання Зеленського ввести польські війська на будь-яку (окуповану чи ні) територію України.

Офіційні веб-сайти президентів України (архів тут) та Польщі не мають жодних новин чи повідомлень про "вимогу" Зеленського до Дуди повернути Крим.

Ukrainian Presidential Site - Crimea.png

(Джерело: Скріншот з сайту president.gov.ua зроблений у четвер 29 лютого о 22:34:00 2024 UTC)

Ми також сконтактували офіси Президента України та Польщі та запитали, чи можуть вони підтвердити твердження у відео. Щойно ми отримаємо відповідь, одразу додамо її до матеріалу.

Google-пошук не видав (архів тут) жодної інформації про те, що Дуда і Зеленський обговорювали Крим або відправку туди польських військ.

Google - crimea.JPG

(Джерело: скріншот з Google-пошуку, зроблений у вівторок 20 лютого о 17:46:39 2024 UTC)

Автор TikTok відео стверджує, що має продовження за посиланням у шапці профілю. Дане посилання веде у закритий Telegram-канал під азвою "Политикантроп", куди отримати доступ так і не вдалося - модератори не підтвердили запит на вступ. Натомість запропонували долучитися до ще одного подібного Telegram-каналу.

Телеграм.jpg

(Джерело: скріншот з Telegram-каналу "Политикантроп", зроблений у вівторок 20 лютого о 17:59:09 2024 UTC)

Якщо відкрити й переглянути TikTok акаунт під назвою @newstodayyy, то можна побачити багато тверджень, пов'язаних з війною Росії проти України, однак жодне з них не має будь-яких доказів. Посил кожного з таких відео заохочує додатися до закритих Telegram-каналів, куди найчастіше за все навіть не приймають запит на вступ.

Нагадаємо, що півострів Крим було окуповано (архів тут) Російською Федерацією 2014 року. З того часу Зеленський і члени його команди (архів тут) неодноразово повторювали, що прагнуть повернути Крим (архів тут) під контроль України. Але інформацію про те, що вони просили ввести туди війська будь-якої іншої країни підтвердити не можливо (архів тут).

Безпідставні заяви про те, що Польща перебирає на себе державні функції України (архів тут), є давньою рисою російської пропаганди (архів тут).

Інші перевірені LeadStories твердження, пов'язані з Президентом Зеленським, а також війною Росії проти України можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion