Перевірка факту: Президент Зеленський 'Обманом' НЕ 'Продавав' Президенту Польщі Дуді Крим

Війна

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Президент Зеленський 'Обманом' НЕ 'Продавав' Президенту Польщі Дуді Крим Конституція

Чи насправді під час візиту до Польщі Президент України Володимир Зеленський продавав Президенту Польщі Анджею Дуді анексований український півострів Крим у якості оплати за поставки Україні зброї? Ні, це неправда: з 2014 року Крим знаходиться під окупацією Росії, а під час свого останнього візиту до Польщі (архів тут), який відбувся 5 квітня 2023 року, Зеленський не піднімав тему півострова і не давад Дуді жодних документів для підпису.

Твердження з'явилося у TikTok відео (архів тут) опублікованому 25 січня 2024 року користувачем @newstodayyy під заголовком російською мовою "Термінова новина. Зеленський обманом продав Крим Дуді". Ось про що саме йшла мова (всі переклади від LeadStories):

Скандал! Зеленський обманом продав Дуді Крим. Президент України спровокував політичний скандал у Варшаві, який може обернутися для цого колеги не лише імпічментом, а й реальним кримінальним терміном. Річ у тім, що під час нещодавнього візиту до Польщі, Володимир Зеленський у якості оплати за постачання озброєння і найманців насправді розрахувався не територією Західної України, а Кримом, підсунувши на підпис відповідний документ. Обман були викрито лише після того... Продовження у шапці профілю.

Так виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Зе-Дуда.JPG

(Джерело: TikTok скріншот зроблений у вівторок 20 лютого о 18:43:43 2024 UTC)

Посилання у шапці профілю, де, як стверджує автор, є продовження історії, веде до закритого Telegram-каналу під назвою "Политикантроп", куди не вдалося отримати доступ - модератори запит на вступ так і не підтвердили. Натомість надіслали повідомлення із запрошенням вступити до подібного Telegram-каналу.

Телеграм.jpg

(Джерело: скріншот з Telegram-каналу "Политикантроп", зроблений у вівторок 20 лютого о 17:59:09 2024 UTC)

На офіційних веб-сайтах України (архів тут) та Польщі (архів тут) немає жодної інформації про "продаж Криму". Зеленський і члени його команди (архів тут) багато разів заявляли, що хочуть повернути Крим (архів тут) під контроль України.

З численних репортажів (архів тут), які опублікували авторитетні українські (архів тут) та міжнародні (архів тут) ЗМІ, також немає жодної згадки, жодного фото чи відео, які могли б підтвердити те, що 5 квітня 2023 року Зеленський на офіційній зустрічі у Варшаві з Дудою, давав йому на підпис якісь папери. Google-запит (архів тут) також не показує жодних новин про це.

google запит.JPG

(Джерело: скріншот з результатами Google-запиту, зроблений у середу 21 лютого о 20:24:15 2024 UTC)

З березня 2014 року Крим було окуповано (архів тут) Російською Федерацією. Зеленський і його команда (архів тут) багато разів казали, що хочуть повернути Крим (архів тут) до складу України - це ще одна підстава вважати твердження у відео неправдивим. Адже українська влада прагне повернути Крим не для того, аби його комусь віддати чи "продати", а для того аби відновити кордони держави 1991 року (архів тут) - саме цього року розпався Радянський Союз і Україна стала суверенною державою.

За статтями 134-139 Конституції України (архів тут), півострів Крим "є невід'ємною складовою частиною України". В "Автономній Республіці Крим діє Представництво Президента України, статус якого визначається законом України". Жодних змін (архів тут) до Конституції України у зв'язку, як стверджується у відео, з "продажем" Криму внесено не було.

Інші перевірені LeadStories твердження, пов'язані з Президентом Зеленським, а також війною Росії проти України можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion