Перевірка Факту: Українські військові НЕ підривали Запорізьку АЕС

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Факту: Українські військові НЕ підривали Запорізьку АЕС Не взірвали

Чи дійсно українські військові підірвали Запорізьку атомну електростанцію, яка нині знаходиться під російською окупацією? Ні, це неправда: на момент написання матеріалу на офіційному сайті МАГАТЕ, незалежні спеціалісти якої моніторять ситуацію та мають фізичний доступ до АЕС, не було жодної інформації про підрив. Так само як і Google (архів тут) та Yandex (архів тут) не мають новин на цю тему, а лише гіпотетичні роздуми.

Твердження з'явилося у відео (архів тут), опублікованому в TikTok 22 листопада 2023 року під заголовком англійською мовою "4 хвилини тому!!! Кінець Росії!!! Україна підірвала російську атомну електростанцію. Українсько-російські новини про війну!!! Не забудь підписатися та поставити лайк, щоб отримати останні новини". Ось що там стверджувалось (всі переклади від LeadStories):

Українсько-російський конфлікт загострився до непрезидентських рівнів. В регіоні виник ризик великої катастрофи. Те, що діюча атомна електростанція під контролем Росії, додала конфлікту бойового відтінку. Українські та американські сили уважно стежать за ситуацією, знаючи що наслідки ядерної аварії чи атаки можуть бути катастрофічними. АЕС, про яку йде мова, мала багато проблем в минулому.

Так виглядало відео у TikTok на момент написання матеріалу:

аес.JPG

(Джерело: TikTok скріншот зроблений у понеділок 25 грудня о 18:39:32 2023 UTC)

Найбільша в Європі атомна електростанція у місті Енергодар, Запорізької області була захоплена росіянами напочатку повномасштабного вторгнення 4 березня 2022 року і з того часу до нині перебуває під їхнім контролем. Повноцінно станція не працює, а на офіційному сайті "Енергоатому" повідомляється, що російські військові "використовують ЗАЕС як вогневу позицію".

"Енергоатом" на своєму сайті не має новин про вибух або підрив, так само як і російські інформаційні джерела не мають жодної інформації (архів тут) про це.

16 листопада 2023 року там сталася аварія, а саме "витік борованої води з теплоносія першого контуру у контур вторинного охолодження одного з парогенераторів реакторного блоку №5", це підтверджують і в МАГАТЕ.

магате.JPG

(Джерело: скріншот з офіційного сайту МАГАТЕ зроблений у понеділок 25 грудня о 19:21:30 2023 UTC)

Однак немає жодної інформації про те, що українська сторона підірвала ЗАЕС. На офіційному сайті МАГАТЕ продовжують з'являтися регулярні звіти про ситуацію там, і жодної згадки про підрив немає. Пошук в Google також не показав результатів, які могли б підтвердити твердження з відео.заес.JPG

(Джерело: Google скріншот зроблений у середу 3 січня о 00:22:08 2023 UTC)

Подібні неправдиві новини, які ще й вимагають переходити за різноманітними посиланнями, підписатися на будь-які канали чи сторінки, часто просто намагаються привернути увагу аудиторії. Правила спільноти TikTok наголошують на тому, що це робити заборонено і такий контент буде видалятися.

Інші перевірені LeadStories твердження, пов'язані з війною Росії проти України можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion