Перевірка Факту: український журналіст Гордон НЕ КАЗАВ "зла, агресивна мавпа з гранатою" про Зеленського, мова йшла про Росію

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Факту: український журналіст Гордон НЕ КАЗАВ "зла, агресивна мавпа з гранатою" про Зеленського, мова йшла про Росію Про Росію

Чи дійсно український журналіст Дмитро Гордон сказав, що Президент України Володимир Зеленський - це "зла, агресивна мавпа з гранатою"? Ні, це неправда: він говорив про Росію - це можна підтвердити переглянувши повну версію відео (архів тут) на YouTube каналі Гордона.

Твердження з'явилося у відео (архів тут), опублікованому в TikTok 18 червня 2023 року під заголовком російською мовою "Гордон висловився про Зеленського". Ось про що там стверджувалося (всі переклади від LeadStories):

Це зла, агресивна мавпа з гранатою. Розмов з цією мавпою, з дикою, недолугою, неосвіченою, тупою, обдовбаною...Розмов з цією мавпою немає. Цю мавпу треба...

Так виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Гордон про Зеленського.JPG

(Джерело: TikTok скріншот зроблений у вівторок 23 січня о 19:16:18 2024 UTC)

Даний уривок відео вирваний із інтерв'ю Гордона (архів тут) російському незалежному телеканалу "Дождь", яке було опубліковано на YouTube 6 червня 2023 року. Там журналісти дискутували на тему чи можливий діалог між українцями та росіянами. Наведену вище фразу Гордон сказав про Росію, у відповідь на зауваження ведучої про те, що на українському телебаченні з'являються росіяни.

Уривок з цього відео, а саме з 03:03 по 03:35 і було використано автором у TikTok, а от на другу частину ролика накладено уривок першої після повномасштабного вторгнення Росії в Україну прес-конференції Зеленського (архів тут), яка відбулась 3 березня 2022 року. Тобто, ці два відео жодним чином не пов'язані між собою, а скомпоновані користувачем TikTok з метою переконати глядача у правоті свого твердження.

Інші перевірені LeadStories твердження, пов'язані з Президентом Зеленським, а також війною Росії проти України можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion