Перевірка Факту: НЕМАЄ доказів про таємне послання Байдена до Зеленського

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Факту: НЕМАЄ доказів про таємне послання Байдена до Зеленського Послання немає

Чи дійсно посол США в Україні Бріджит Брінк передала Президенту України Володимиру Зеленському таємне послання від Президента Америки Джо Байдена, після чого зі своєї посади звільнився позаштатний радник Зеленського Олексій Арестович? Ні, це неправда: як сам Арестович написав на своій сторінці у Facebook 17 січня 2023 року, він звільнився "за власним бажанням" через "принципову помилку", маючи на увазі свою помилкову публічну заяву щодо трагедії у місті Дніпро, яка сталася 14 січня 2023 року. А Брінк та Зеленський востаннє публічно зустрічалися (архів тут) у грудні 2022 року. І після цього й до нині немає жодної публічної інформації про "таємне послання Байдена до Зеленського".

Твердження з'явилось у відео (архів тут) опублікованому користувачем @newstodayyy в TikTok 14 листопада 2023 року під заголовком російською мовою "Термінова новина. Байден повідомив Зеленскому погану новину". Ось про що саме там йшлося (усі переклади від LeadStories):

Терміново! Байден повідовив Зеленському погану новину. В офісі президента України почалася справжня паніка після того, як посол США Бріджет Брінк передала Володимиру Зеленському таємне послання від Джо Байдена. І хоча в Києві приховують, що саме голова Білого дому повідомив Зеленському, майже одразу після цього пішов у відставку його головний спікер Арестович, який вже встиг розголосити ЗМІ, що в посланні мова йшла про... Продовження у шапці профілю.

Так виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Байден-Зеленський.JPG

(Джерело: ТікТок скріншот, зроблений у п'ятницю 22 грудня о 19:08:10 2023 UTC)

Автор відео стверджує, що має продовження інформації за посиланням у шапці профілю, яке на момент написання матеріалу вело у закритий Telegram-канал "Политикантроп". За майже тиждень очікування модератори так і не підтвердили запит на вступ. Натомість запросили вступити у ще один закритий Telegram-канал.

Telegram.jpg

(Джерело: скріншот з Телеграм-каналу, зроблений у середу 27 грудня о 18:55:32 2023 UTC)

Востаннє Зеленський та Брінк зустрічалися особисто 10 жовтня 2022 року. Про це Зеленський повідомив у своєму Telegram-каналі (архів тут).

з.т.JPG

(Джерело: скріншот з Телеграм-каналу, зроблений у п'ятницю 29 грудня о 05:23:40 2023 UTC)

А після особистої зустрічі вони пересікалися двома місяцями пізніше - у грудні 2022 року, коли Зеленський прилітав до Вашингтону. У Google не було знайдено жодних новин з достовірних джерел інформації про те, що тоді або в будь-який інший час після цього Брінк передала українському лідеру "таємне послання від Джо Байдена" (архів тут).

Google Screenshot - Blink message to Zelenskyy.png

(Джерело: скріншот з Google пошуку, зроблений у вівторок, 2 січня о 20:18:01 2024 UTC)

Інша частина твердження у відео говорить про те, що саме після "таємного послання від Джо Байдена" позаштатний радник Офісу Президента України Арестович подав у відставку, тут його помилково називають "головним спікером Зеленського".

Як сам Арестович повідомив (архів тут) на своїй сторінці у Facebook, 17 січня 2023 року він подав у відставку "за власним бажанням". А саме через те, що 14 січня цього ж року у програмі "Фейгін LIVE" сказав (архів тут) (з 3:55 по 4:23), що російську ракету Х-22, яка знищила частину багатоповерхівки в Дніпрі і де загинуло 40 людей, збили сили ППО України. Командування Повітряних сил ЗСУ одразу ж заперечило, що українські військові мають засоби, здатні збивати ракети Х-22. Однак ця ситуація набрала такого розголосу, що Арестовичу довелося піти у відставку.

У своєму Telegram-каналі 15 січня 2023 року (архів тут) Арестович роз'яснив , що лише робив припущення, а не стверджував що має точну інформацію. Два дні потому у тій таки програмі "Фейгін LIVE" (архів тут) (з 3:24 по 4:26), коли вони з активістом та колишнім юристом Марком Фейгіним обговорювали відставку, він повторив, що припустився "серйозної помилки", а також підмітив, що проти нього була розгорнута масова дезинформація у Росії. Тому відставка Арестовича жодним чином не пов'язана з "таємними посланнями", як стверджується у відео.

Інші перевірені LeadStories твердження, пов'язані з війною Росії проти України можна знайти тут.


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion