Перевірка Факту: НЕМАЄ доказів про домовленості між Зеленським і Путіним щодо закінчення війни

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Факту: НЕМАЄ доказів про домовленості між Зеленським і Путіним щодо закінчення війни Війна триває

Чи дійсно Президент України Володимир Зеленський звернувся до Президента Росії Володимира Путіна і їм вдалося домовитись про припинення війни в Україні? Ні, це неправда: війна ще триває, а востаннє два лідера спілкувалися 9 грудня 2019 року на зустрічі в Парижі, де вони обговорювали припинення вогню в українських містах Донецьк і Луганськ.

Твердження з'явилось у відео (архів тут), опублікованому в TikTok 18 листопада 2023 року під заголовком російською мовою "Спеціальна воєнна операція закінчиться вже за кілька днів". Ось про що там стверджувалося (всі переклади від LeadStories):

Термінова новина. Щойно Зеленський зв'язався з Путіним. У них вийшло прийти до деяких домовленостей. Володимир Володимирович вже записав відеозвернення. Усім жителям РФ терміново дивитись. Воно вже опубліковано на офіційному каналі за посиланням у профілі.

Так виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Пу.JPG

(Джерело: ТікТок скріншот, зроблений у понеділок 27 листопада о 20:38:12 2023 UTC)

На офіційному сайті Президента України, так само як і на сайті Кремля немає жодної згадки про "домовленості між Зеленським і Путіним. За запитом у Google на цю тему, міжнародні ЗМІ також не випускали ніяких матеріалів на цю тему.

Записати.JPG

(Джерело: Google скріншот, зроблений у п'ятницю 1 грудня о 20:23:11 2023 UTC)


У відео стверджується, що "всі матеріали" взяті з Telegram-каналу, на який є посилання у відео та у шапці на сторінці ТікТок.

Цей російськомовний канал під назвою "Печемо Новини" стверджує, що в ньому "немає фейків і пропаганди" та просить користувачів приєднатися.

Baking News.jpg

(Джерело: скріншот з Telegram-каналу, зроблений у вівторок, 6 грудня о 00:28:12 2023 UTC)

Посилання веде на канал, який рекламує жінку, описану як "дівчина вашої мрії"
. Про жодні домовленості між Зеленським і Путіним не згадується.

Твоя Кэтти -screenshot.jpg

(Джерело: скріншот з Telegram-каналу, зроблений у вівторок, 6 грудня о 00:38:12 2023 UTC)

Раніше посилання у відео в TikTok привело на інший Telegram-канал, де модератори запитували чий Крим і підкреслили, що прийматимуть лише людей з "правильною позицією", тобто що Крим - це територія Росії.

У ньому глядачам пропонувалося подивитися нібито відео покійного лідера ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, який "розповідає все, як було насправді". Однак ніякого відео показано не було.

Prigozhin-Request.jpg

(Джерело: скріншот з Telegram-каналу, зроблений у вівторок 5 грудня о 21:42:38 2023 UTC)

Востаннє Зеленський і Путін спілкувалися чотири роки тому, 9 грудня 2019 року на зустрічі в Парижі, організованною на той час канцлеркою Германії Ангелою Меркель та Президентом Франції Еммануелем Макроном. Спілкувалися вони щодо припинення воєнних дій на сході України, розпочатих Росією у 2014 році.

Після цієї зустрічі лідери більше не контактували. 17 лютого 2023 року у своєму інтерв'ю українським журналістам Зеленський розповів, що до повномасштабного вторгення Росії в Україну намагався подзвонити Путіну, але Кремль відхивляв ці спроби поговорити.

Інші перевірені LeadStories твердження, пов'язані з війною Росії проти України, а також Президентом Зеленським можна знайти тут.


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion