Перевірка факту: Україна і Росія НЕ об'єднуються для захоплення Заходу

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Україна і Росія НЕ об'єднуються для захоплення Заходу Інша зустріч

Чи насправді лідери України та Росії зараз ведуть перемовини про об'єднання щоб захопити Захід, бо Зеленському "набридло терпіти що його використовують усі країни Заходу заради своєї вигоди"?

Ні, це неправда: фотографія, яка використовується як доказ цього твердження була зроблена 9 грудня 2019 року в Парижі, де Президент України Володимир Зеленський та Президент Росії Володимир Путін обговорювали вирішення раніше розв'язаного Росією збройного конфлікту в українських регіонах Донбасу та Луганщини. А Telegram-канал, у якому автор обіцяє надати "усі кадри закритої зустрічі" розповсюджує фото сексуального характеру, яке не має жодного відношення до війни в Україні.

Твердження з'явилося у відео (архів тут) поширеному в TikTok 19 листопада 2023 року під заголовком російською мовою "Термінові довини. До кінця...". Ось що саме там стверджувалося (переклад від LeadStories):

У мережу потрапила інформація що зараз Росія і Україна ведуть переговори про те, аби об'єднатися і захопити Захід. Очевидно Зеленському набридло терпіти що його використовують усі країни Заходу заради своєї вигоди. Йому бульше нічого не лишається окрім того, як піти проти них. Недобросовісні журналісти злили відео з їхньої закритої зустрічі. Те, що вони там обговорювали, вас шокує. Усі кадри за посиланням у профілі.

Так виглядало відео на момент написання матеріалу:

Пу-Зе.JPG

(Джерело: ТікТок скріншот, зроблений у понеділок 27 листопада о 19:35:09 2023 UTC)

Автор відео стверджує що має "злите журналістами відео" у своєму Телеграм-каналі. Сюди, за словами модератора, приймаються лише ті, хто підтвердить що Крим - це російська територія. Однак навіть після цього, доступу до каналу отримати не вдалось. Закритий канал містить лише кілька однакових інформаційних постів сексуального характеру, повністю переглянути які треба перейти на ще один закритий Телеграм-канал. До речі, ці пости не мають жодного відношення до війни в Україні. Вірогідно, що таким чином автори просто намагаються розкрутити свій Telegram-канал, набравши якомога більше кліків та підписників.

Оскільки на скріншоті нижче зображено те, що схоже на сексуальне насильство, LeadStories заблюрили його частину, щоб захистити особистість жертви, зображеної на фото.

403394919_872089447841654_4146481218681943160_n (1).jpg

(Джерело: скріншот з Телеграм-каналу, зроблений у четвер 30 листопада о 18:24:00 2023 UTC)

Фотографія, яка представлена у відео як доказ, була зроблена 9 грудня 2019 року на зустрічі Путіна і Зеленського в Парижі, де вони обговорювали шляхи припинення вогню на территоріях України, а саме в Донецькій та Луганській областях, де за увесь час з 14 квітня 2014 року по 31 грудня 2022 року, за даними Управління верховного комісара ООН з прав людини, загинуло від 51 до 54 тисяч людей (цивільних та військових).

Це була їхня остання зустріч. Після того ані особисто, ані по телефону два лідери не спілкувалися. Як розповів сам Зеленський українським журналістам 17 лютого 2022 року, перед початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну він намагався зв'язатися з Путіним, але Кремль не давав згоду на цю розмову.

У російській пошуковій системі Yandex немає жодної інформації про "обєднання Зеленського з Путіним". Так само, як і в інших міжнародних медіа немає й натяку на ймовірніть такого витоку подій.

Зттт.JPG

(Джерело: Yandex скріншот, зроблений у п'ятницю 1 грудня о 22:33:12 2023 UTC)

Країни Заходу (зокрема США, ЄС і НАТО) продовжують підтримувати Україну, надаючи не лише гуманітарну допомогу, але і зброю та фінанси.

Інші перевірені LeadStories твердження, пов'язані з війною Росії проти України, а також Президентом Зеленським можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion