Перевірка Факту: Відео НЕ показує як Зеленський "перебрав із забороненими речовинами"

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Факту: Відео НЕ показує як Зеленський "перебрав із забороненими речовинами" Інше відео

Чи насправді Президент України Володимир Зеленський "перебрав із забороненими речовинами" і відео про це потрапило в Інтернет? Ні, це неправда: у мережі немає такого відео, а скріншот, який начебто слугує доказом, взятий із відеозвернення Зеленського до українців, де немає і натяку на його "інтоксикацію".

Твердження з'явилося у відео (архів тут), поширеному в ТікТок 15 жовтня 2023 року під заголовком "Термінові новини: в мережу потрапило шокуюче відео з Зеленським". Ось що саме там стверджувалося російською мовою (переклад від LeadStories):

Термінові новини: в мережу потрапило шокуюче відео з Зеленським. Президент України перебрав із забороненими речовинами. Він мугикав і не міг вимовити жодного слова, після чого почав смикатися і його почали відкачувати. Через цензуру, повне відео виклали в каналі за посиланням у шапці профілю.

Так вигладало відео на момент написання матеріалу:

Зеленський.JPG

(Джерело: ТікТок скріншот, зроблений у п'ятницю 3 листопада о 22:10:05 2023 UTC)

Автор відео стверджує, що повне відео можна подивитися у своєму Телеграм-каналі. Однак, перевіривши це джерело, вдалося знайти точно таке саме відео, що вже було опубліковано в ТікТок. Немає ніякого іншого "повного відео".

мір.jpg

(Джерело: скріншот з Телеграм-каналу, зроблений у понеділок 23 жовтня о 02:11:00 2023 UTC)

Водночас, фотографія яка представлена на відео як доказ - скріншот зі щоденного звернення (архів тут). Зеленського до українців, яке було опубліковано на офіційному сайті Президента України 22 травня 2023 року о 18:08 за київським часом. На ньому Зеленський розповідає про зброю для України та майбутній на той час саміт НАТО у Вільнюсі. Жодного натяку на його "інтоксикацію" чи неадекватну поведінку не видно.

звернення.JPG

(Джерело: ТікТок скріншот, зроблений у п'ятницю 3 листопада о 18:44:01 2023 UTC)

Інші перевірені LeadStories твердження, пов'язані з війною Росії проти України, а також Президентом Зеленським можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion