Перевірка факту: Зняте в машині відео НЕ показує, що українські військові покинули побратимів на дорозі з Бахмута

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Зняте в машині відео НЕ показує, що українські військові покинули побратимів на дорозі з Бахмута Немає такого

Чи показує поширене в TikTok відео, як "ЗСУ покинули своїх на дорозі смерті Часів Яр - Бахмут", нібито тікаючи з Бахмута на автівці і знімаючи свій шлях на відео? Ні, це неправда: кадри та зміст розмови людей у відео не містять таких фактів чи свідчень. Телеграм-канал, логотип якого стоїть на відео, у своєму дописі не повідомляє про такий контекст чи підтекст відео.

Твердження з'явилося у відео тривалістю 1 хвилина 33 секунди, поширеному в TikTok 17 травня 2023 року. У стікері на відео було сказано: "ВСУ бросили своих на дороге смерти Часов Яр - Бахмут". Переклад Lead Stories з російської:

ЗСУ покинули своїх на дорозі смерті Часів Яр - Бахмут

В описі відео сказано: "ВСУ бросили своих в Бухмуте при бегстве" (переклад Lead Stories: "ЗСУ покинули своїх у Бахмуті під час втечі").

Таке це виглядало:

road_tcs.png

(Джерело: скріншот архівного відео TikTok, зроблений 5 серпня 2023 року о 14:23:14 UTC)

На час написання матеріалу цього посту в TikTok уже не було, проте був інший, з аналогічним відео і схожим твердженням (архів тут).

Досліджуване відео зняте зсередини автівки, яка їде по населеному пункту під час артилерійського обстрілу. Один з голосів у відео каже, що бачить когось на мосту. Інший пропонує забрати цю людину. На що перший відповідає, що краще цього не робити, щоб у машину не поцілили, і повідомляє, що людина вже пішла до своєї мотолиги (так на військовому жаргоні називають легкий бронетранспортер МТ-ЛБ). Такий перебіг подій не відповідає твердженню у TikTok-відео про те, що військові "покинули своїх".

Повністю ця частина розмови, де фігурує людина на мосту, звучить у відео так:

Голос 1: Б****... Ондо товариш б**** крутиться на мосту б****.
Голос 2: Не знає як вийти?
Голос 1: Й**********, уй***те звідти, пацани, на х*** ви бросили... Давай, давай, Кущ, не тормози!
Голос 2: Может, их заберем?
Голос 1: Не забереш ти б****, щас сюди будуть накидать.
Голос 2: П****** н**** е********* Он один там, да?
Голос 1: Один. Давай, Кущ, да, проїжжай, він щас уйде.
Голос 2: Давай заберем його н*****.
Голос 1: Нє, він пішов, пішов. Він до мотолиги побіг. Кущ, давай, погнали!

Людина на мосту, про яку йде мова, у кадр не потрапила. Тож відео, як і зміст розмови людей в автівці, не говорить про те, що людина потребувала допомоги чи евакуації, а її натомість нібито "кинули на дорозі", як стверджується у стікері до Tik-Tok-відео.

На відео видніє логотип-вотермарк: t.me/supernova_plus. Таку адресу в Telegram має російськомовний канал Supernova+, де 16 травня 2023 року було опубліковане аналогічне відео. В описі відео зазначалося: "Бахмут ... 16.05 ... как есть ..." (переклад Lead Stories: "Бахмут ... 16.05 ... як воно є ..."). Канал не є проросійським. Він публікує фото, відео та новини українських джерел військової тематики.

road_telegram.png

(Джерело: скріншот сайту t.me, зроблений 5 серпня 2023 року о 15:00:23 UTC)

Lead Stories не вдалося підтвердити заявлену в TikTok-відео геолокацію - дорогу Часів Яр - Бахмут. В українських ЗМІ дорога з Бахмута на Часів Яр отримала назву "Дорога життя" через те, що нею евакуювали поранених. Вона пролягає у полях і лісосмугах, тоді як автівка у відео їде по звивистих вулицях населеного пункту. У коментарях до посту Supernova+ один з користувачів зазначив: "Іванівське". Іванівське - невелике селище в кілометрі від східної околиці Бахмута, розташоване на шляху від Бахмута до Костянтинівки Донецької області.

road_gmap.png

(Джерело: скріншот сайту google.com/maps, зроблений 6 серпня 2023 року о 20:38:36 UTC)

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion