Перевірка факту: Грибок нігтів НЕ можна вилікувати "Аспірином" і оцетом за п'ять днів

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Грибок нігтів НЕ можна вилікувати "Аспірином" і оцетом за п'ять днів Не у протоколі

Чи правда, що грибок на ногах "здує як вітром за п'ять днів", якщо його лікувати "Аспірином" і оцетом? Ні, це неправда: лікувальні протоколи Міністерства охорони здоров'я щодо дерматомікозів (грибкових захворювань шкіри та нігтів) не містять згадки оцету, "Аспірину" чи його діючої речовини - ацетилсаліцилової кислоти. В інструкції до "Аспірину" серед показань до прийому мікози, тобто грибкові захворювання, не вказані.

Твердження з'явлося у відео, поширеному в TikTok 8 червня 2023 року. Відео являло собою статичний колаж, у якому зображені ноги, упаковка "Аспірину" і пляшечка з написом "Оцет" російською мовою, а також стікер з текстом: "Грибок сдуло как ветром за 5 дней! Свекровь в шоке". Переклад Lead Stories з російської:

Грибок здуло як вітром за 5 днів!
Свекруха в шоці

Так це виглядало:

fungus_tcs.png

(Джерело: скріншот архівного відео сайту tiktok.com, зроблений 11 серпня 2023 року о 14:17:58 UTC)

На час цієї перевірки фактів відео вже перебувало в архіві, проте в TikTok можна було знайти схожі пости, зокрема, ось цей (архів тут), опублікований 15 травня 2023 року.

Протоколи Міністерства охорони здоров'я України щодо лікування грибка нігтів не містять згадок про оцет, препарат "Аспірин" чи його діючу речовину - ацетилсаліцилову кислоту. Зокрема, жодної такої згадки немає в настанові №00267 "Дерматомікози", де є перелік препаратів для лікування мікозів. Також згадки аспірину чи оцету немає в настанові № 01119. "Пошкодження та патологічні стани нігтів", яка описує широке коло патологічних станів нігтів і способи їх лікування.

fungus_moz.png

(Джерело: скріншот сайту guidelines.moz.gov.ua, зроблений 11 серпня 2023 року о 15:13:37 UTC)

"Аспірин" - торгова марка лікарського засобу, що виробляється швейцарською фармацевтичною компанією Bayer Consumer Care AG (Bayer), відповідно до Державного реєстру лікарських засобів України.

На сайті Bayer нічого не говориться про здатність цього препарату боротися з грибком:

fungus_bayer.png

(Джерело: скріншот сайту bayer.com, зроблений 11 серпня 2023 року о 20:52:17 UTC)

У повній інструкції для медичного застосування "Аспірину", затвердженій МОЗ, у переліку показань грибок також не фігурує.

Результати пошуку Google за запитом "кому призначають аспірин" також не включають тих, хто страждає на грибок стопи. Окрім описаних в інструкції показань, лікарі також призначають "Аспірин" для профілактики серцево-судинних захворювань та інсульту. Інші показання, такі як лікування грибка, в доступних за цим пошуковим запитом статтях професійних ЗМІ і медичних служб не згадуються.

У TikTok-відео стверджувалося, що "Аспірин" і оцет "здувають вітром" грибок за п'ять днів. Однак у медичній документації зауважується, що лікування грибка нігтів на ногах довготривале. Залежно від лікування та типу грибка, для виправлення стану може знадобитися від місяця до 12 місяців, відповідно до настанови МОЗ № 00267 "Дерматомікози".

(Так, у настанові МОЗ №00267 "Дерматомікози" в главі "Онихомікоз" написано, що тривалість лікування тербінафіном становить 3 - 4 місяці. Інші згадані в настанові препарати, відповідно до їх інструкцій, також потрібно застосовувати значно довше, ніж п'ять днів. Клотримазол - щонайменше місяць, міконазол - мінімум 3 місяці, аморолфін - 9-12 місяців, бажано по повного відновлення нігтя.)

Lead Stories направили запити щодо ефективності застосування "Аспірину" і оцету проти грибка нігтів в Національний медичний університет, Олександрівську клінічну лікарню Києва і приватну дерматологічну клініку Bogomolets Clinic. Ми опублікуємо коментарі за потреби, якщо вони надійдуть.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion