Перевірка факту: Тахікардію та інші аритмії спричиняє НЕ тільки дефіцит магнію

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Тахікардію та інші аритмії спричиняє НЕ тільки дефіцит магнію Багато причин

Чи є прискорене серцебиття та серцева аритмія симптомами дефіциту лише одного мінералу - магнію? Ні, це неправда: Американська кардіологічна асоціація вважає, що окрім порушення вмісту мінералів в організмі, аритмію можуть спричиняти серцево-судинні хвороби, зокрема гіпертензія. А також вроджені вади серця, медикаменти, тютюнопаління та інші фактори.

Твердження містилося у 26-секундному TikTok відео, опублікованому 14 квітня 2023 року. Авторка відео, яка називає себе нутріціологом Анною Станчевою, говорить на камеру (переклад Lead Stories з російської):

Закладаємося, ти не знав, що прискорене серцебиття і серцева аритмія - це симптоми дефіциту лише одного мінералу?

Далі авторка називає себе, розповідає про дозування препарату і завершує відео словами (переклад Lead Stories з російської):

Як бонус від прийому, ти отримаєш міцний, здоровий сон.
Я кажу про магній. Обирай.

Так це виглядало на час написання цього матеріалу:

magnezium_tiktok.png

(Джерело: скріншот архівного відео tiktok.com, зроблений 22 липня 2023 року о 13:17:06 UTC)

На час проведення цієї перевірки фактів відео вже не було у відкритому доступі на TikTok. Проте в інстаграмі авторки можна було знайти аналогічне відео.

magnezium_insta.png

(Джерело: скріншот сайту instagram.com, зроблений 22 липня 2023 року о 12:57:33 UTC)

Аритмією називають порушення серцевого ритму. Існує кілька типів аритмії. Тахікардія - прискорене серцебиття - це один з різновидів аритмії.

Lead Stories звернулися в Інститут серця, одну з найбільших українських кардіологічних клінік, і до її директора Бориса Тодурова з проханням прокоментувати твердження. Ми опублікуємо коментар, якщо він надійде.

Американська кардіологічна асоціація (American Heart Association) - добровольча організація, яка об'єднує кардіологів США і визначає своєю місією боротьбу із серцевими хворобами й нападами - не вважає нестачу магнію єдиною передумовою розвитку аритмії. У розділі "Зрозумійте свій ризик розвитку аритмії" її офіційного сайту перелічено багато факторів ризику. Це, зокрема, хвороби серця: підвищений кров'яний тиск (гіпертензія), рубці, відкладення тканин. А ще вроджені вади розвитку сердця. Паління, алкоголь, старший вік людини, деякі мінерали і медичні препарати також можуть призвести до порушень серцевого ритму.

Говорячи про мінерали, в тому числі про магній, Американська кардіологічна асоціація пише таке (переклад Lead Stories з англійської):

Мінерали, такі як калій, магній і кальцій, відіграють життєво важливу роль у нормальній роботі серця. Але ці ж мінерали можуть викликати аритмію, коли їх рівень занадто високий або занадто низький.

На сайті української приватної мережі клінік Medicom у розділі про аритмію зауважується: "У виникненні аритмій грають роль численні й різноманітні фактори, пов'язані як з патологіями серцево-судинної, нервової та інших систем, так і з впливом зовнішніх факторів". До таких факторів клініка відносить і порушення вмісту мінералів в організмі (пункт "електролітні порушення"), але лише як один з багатьох імовірних чинників:

magnezium_medicom.png

(Джерело: скріншот сайту medikom.ua, зроблений 24 липня 2023 року о 13:55:56 UTC)

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion