Перевірка Факту: Влада Києва НЕ Оголошувала Евакуацію Населення Через Підтоплення 17.04.2023

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Факту: Влада Києва НЕ Оголошувала Евакуацію Населення Через Підтоплення 17.04.2023 Немає заяви

Чи правда що в Києві було оголошено евакуацію через потопи у квітні 2023 року? Ні, це неправда: у квітні 2023 року рівень водопілля був вищим через підвищення опадів, і влада столиці застерігала жителів про це, але на офіційному порталі Києва оголошення про евакуацію населення знайдено не було.

Твердження про евакуацію з'явилося у відео опублікованому в TikTok 17 квітня 2023 року під заголовком on "В Києві почалось підтоплення". Ось про що там йшлося:

Увага! Увага! В Києві началось підтоплення. Влада оголосила евакуацію. Вся інфа в нашому Телеграм каналі.

Оригіналу відео знайти на сайті TikTok не вдалося. Аналогів чи репостів там також немає. Проте, ось як вигладяло відео на момент написання матеріалу:

TT-Ukrainian-Kyiv-Evacuation-Claim.jpg

(Джерело: скріншот зроблений 10 липня 2023 року о ‏‎19:14 UTC)

У квітні цього року в деяких районах столиці України дійсно піднявся рівень води через погодні умови, і ратувальники розробили алгоритм дій та навіть провели спеціальні навчання на випадок порятунку людей під час повені та підтоплень.

Але на порталі Київської міської влади немає жодних записів про офіційне оголошення евакуації з квітня 2023 року. Ось що показав пошук по новинах сайту з 1 квітня по 31 квітня 2023 року:

Портал Києва.JPG

(Джерело: скріншот сайту kyivcity.gov.ua, зроблений 21 липня 2023 року о ‏‎22:28 UTS)

У своєму зверненні 14 квітня 2023 року, за три дні до посту в TikTok, мер Києва Віталий Кличко не оголосив про евакуацію. Він застеріг населення та дав прості поради щодо того, як зберегти своє життя та цінні речі в умовах повені та затоплення.

Кличко.JPG

(Джерело: скріншот сайту kyivcity.gov.ua, зроблений 10 липня 2023 року о ‏‎12:28 PST)

В деяких населених пунктах Київщини рятувальники евакуювали кілька родин із затоплених будинків, як повідомляють українські ЗМІ. Але знову ж таки, мова не йде про масову евакуацію населення.

підтоплення інфо.JPG

(Джерело: скріншот сайту regionews.ua, зроблений 10 липня 2023 року о ‏‎12:35 PST)

Директор Департаменту муніципальної безпеки Роман Ткачук у коментарі місцевому медіа повідомив, що станом на 17 квітня (день публікаціїї посту в TikTok) рівень води у Дніпрі був 9 359 см, а це на 50-60 см нижче критичного. Тобто, як бачимо, приводів для масштабної евакуації населення не було.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion