Перевірка факту: Російський патріарх Кирило НЕ розбився в ДТП 22 травня 2023 року

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Російський патріарх Кирило НЕ розбився в ДТП 22 травня 2023 року Є нові відео

Чи розбився Патріарх Московський і всієї Росії Кирило в автомобільній аварії, коли 22 травня 2023 року його машина нібито потрапила в дорожньо-транспортну пригоду? Ні, це неправда: наприкінці червня 2023 року Кирила фільмували на камеру під час його зустрічі з посланцем Папи Римського кардиналом Дзуппі в Москві. Немає підтверджень, що машина Кирила або сам патріарх потрапили в аварію.

Твердження з'явилось у відео, опублікованому в акаунті @v7tbbnzln0x у TikTok 22 травня 2023 року (архів тут). У написі на текстовій плашці відео говорилося:

ФСБшний піп розбився в ДТП,

Патріарх Кіріл в 7:00 22.05.2023 попав в ДТП

Так це виглядало на момент написання цього матеріалу:

kiril_tiktok.png

(Джерело: скріншот сайту tiktok.com, зроблений 9 липня 2023 року о 13:32:19 UTC)

Наприкінці червня ватиканська, італійська і російська преса широко висвітлювали поїздку посланця Папи Римського кардинала Дзуппі до Москви. На багатьох фотографіях і відео з тієї події можна побачити живого і дієздатного патріарха Кирила.

Зокрема, видання vaticannews.va 29 червня 2023 року опублікувало фото патріарха крупним планом у замітці "Кардинал Дзуппі зустрівся в Москві з Патріархом Кирилом" (переклад з російської Lead Stories). Велике незалежне італійське новинне агентство LaPresse показало відео зустрічі, на якому також можна побачити патріарха Кирила.

kiril_tiktok_lapresse.png

(Джерело: скріншот сайту lapresse.it, зроблений 10 липня 2023 року о 13:02:58 UTC)

22 травня о 8:27 російське видання Baza у своєму телеграмі повідомило, що в центрі Москви в ДТП потрапила автівка Aurus, "за попередніми даними" нібито "закріплена за Патріархом Кирилом". Baza зазначила, що "поки що невідомо", чи був патріарх у машині.

О 9:52 того ж дня російське інформаційне агентство "Інтерфакс" у своєму телеграмі опублікувало новину, у якій із посиланням на неназване джерело в Російській православній церкві спростувало інформацію про аварію автівки Кирила:

kiril_tiktok_telegram.png

(Джерело: скріншот сайту t.me, зроблений 10 липня 2023 року о 12:50:25 UTC)

На офіційному сайті РПЦ в розділі "Новини" немає повідомлень про ДТП Кирила чи будь-якого іншого священника РПЦ високого сану. Натомість там багато свіжих фотографій Кирила, а на ютуб-каналі РПЦ є чимало відео із ним, опублікованих після 22 травня 2023 року:

kiril_tiktok_youtube.png

(Джерело: скріншот сайту youtube.com, зроблений 10 липня 2023 року о 13:32:16 UTC)

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion