Перевірка Факту: Українців НЕ Штрафуватимуть За Нерегулярні Грошові Перекази

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Факту: Українців НЕ Штрафуватимуть За Нерегулярні Грошові Перекази Кодекс

Чи дійсно українців штрафуватимуть на 85 000 гривень за грошові перекази з картки на картку? Ні, це неправда: оновлений Податковий кодекс накладає на фізичних осіб штраф у розмірі 85 000 гривень за повторне порушення податкового законодавства. Ця норма застосовується лише до осіб, які не зареєстрували підприємницьку діяльність і здійснюють регулярні грошові перекази. За звичайні нерегулярні грошові перекази ніхто покараний

Це твердження з'явилося у відео опублікованому в TikTok 18 травня 2023 року під назвою "Штраф 85 000 грн за перекази з картку на картку. Тепер все дуже жорстко". Повна цитата:

Штраф 85 000 гривень та блокування рахунку. Українців попередили про санкції за перекази з картки на картку.

Ось так виглядало відео:

Screenshot-TikTok-Shtraf-85000UAH-Card-ORIGINAL.jpg

(Джерело: TikTok скріншот був зроблений 14 липня 2023 року о 21:10 UTC)

На момент написання матеріалу оригінальне відео не вдалося знайти. Але ми знайшли схоже (архів тут):

Screenshot-TikTok-Shtraf-85000UAH-Card.png

(Джерело: TikTok скріншот був зроблений 18 липня 2023 року о 13:05 UTC)

З 1 квітня 2023 року набули чинності нові правила Податкового кодексу щодо переказів з картки на картку фізичних осіб. Тепер інформацію до податкової служби про підозрілі банківські рахунки людей, які офіційно не ведуть підприємницьку діяльність, банки будуть передавати до податкової служби. Таким чином держава має намір протидіяти неформальній підприємницькій діяльності.

Як вказано на сайті Державної податкової служби України, згідно ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якщо людина не зареєструвала свою підприємницьку діяльність, то отримує штраф від однієї до двох тисяч неоподтакованих мінімумів доходів громадян - а це від 17 000 до 34 000 гривень з конфіскацією виробленої продукції.

Але якщо навіть після цього людина все одно продовжує займатися нелегальною підприємницькою діяльністю, вона ризикує отримати штраф від двох до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - а це від 34 000 до 85 000 гривень з конфіскацією виготовленої продукції.

податкова.JPG

(Джерело: Скріншот сайту Державної податкової служби України був зроблений 17 липня 2023 року о 22:25 UTC)

У Податковому кодексі нічого не сказано про штраф у розмірі 85 000 гривень за всі грошові перекази.

Проте банки не мають права розривати данні про обіг коштів, будь то рахунок ФОП чи фізичної особи, без рішення суду. Простими словами, не так просто контролювати грошові потоки людей, бо для цього спочатку податкова має звернутися до суду.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion