Перевірка факту: Відео пожежі в лісі НЕ показує, як ЗСУ поцілили у російський склад ракет

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Відео пожежі в лісі НЕ показує, як ЗСУ поцілили у російський склад ракет Стихійне лихо

Чи є велика пожежа, зафільмована у TikTok-відео, наслідком влучання українських збройних сил у "військову частину-склад, де зберігались ракети" і де було 2000 росіян? Ні, це неправда: відео показує, як горить ліс у Курганській області Російської Федерації (РФ) - більш ніж за 1900 км від України. Про наявність в України зброї такої великої дальності не повідомлялося. Зюройні Сили України (ЗСУ) не доповідали про знищення 2000 росіян за день.

Твердження з'явилось у 6-секундному відео, поширеному 9 травня 2023 року в TikTok. З того часу відео було видалено.

На текстовій плашці відео було написано (орфографію оригіналу збережено):

ЗСУ влучили військову частину склад де зберігались ракети 🐓

- 2ооо тис 🐷

Іконки з тваринами тут, ймовірно, заміняють слово "росіян". "Переклад" речення без іконок був би таким:

ЗСУ влучили військову частину склад де зберігались ракети (росіян).
-2000 тис (росіян)

Так це виглядало:

fire1.png

(Джерело: скріншот архівного відео з TikTok, зроблений 11 липня 2023 року о 13:12:51 UTC )

Пошук у Google за запитом "пожар лес горит в россии" показує, що на початку травня 2023 року Росію охопили масштабні лісові пожежі в Свердловській, Тюменській і Курганській областях. Додавши до пошукових слів назви цих областей по черзі, Lead Stores знайшли відео з Курганської області, подібне до поширеного в TikTok.

fire2_gsearch.png

(Джерело: скріншот сайту google.com, зроблений 11 липня 2023 року о 13:54:35 UTC; обведення Lead Stories)

Відео, опубліковане у YouTube 7 травня 2023 року із назвою "Огненный ад в Курганской области, жители наблюдают как сгорают их дома и посёлки" ("Вогняне пекло в Курганській області, мешканці споглядають, як згорають їхні будинки і селища" - переклад Lead Stories), являє собою нарізку сюжетів про великі лісові пожежі в Курганській області Росії. На 1:44-й секунді починаються кадри, аналогічні тим, що ілюструють твердження з TikTok:

fire3_youtube.png

(Джерело: скріншот сайту youtube.com, зроблений 11 липня 2023 року о 14:39:22 UTC)

В описі відео сказано про походження пожежі (переклад Lead Stories):

А це Курганська область і масштабні лісові пожежі! У Курганській області триває боротьба з природними пожежами, розпочалася масова евакуація населення.

Відео поширив також телеграм-канал "Екатеринбург ЧП", який спеціалізується на контенті про надзвичайні ситуації на Уралі в РФ.

Жодне з російських джерел, де Lead Stories бачили це відео, не пов'язувало пожежу з діями українських військових. Курганські надзвичайники пояснили низку пожеж 2023 року "людським фактором".

Відстань між неокупованим східним кордоном України і містом Курган складає близько 1900 км.

Максимальна дальність наявних в України ракет у травні 2023 року не дозволила б ЗСУ вразити ціль у Курганській області Росії. В рамках угоди 1999 року про компенсацію боргів за природний газ Україна віддала Росії сотні ракет дальнього радіусу дії та 11 бомбардувальників. Інші ракети дальнього радіусу дії були виведені з експлуатації або знищені в рамках процесів контролю над озброєннями.

fire4_gmaps.png

(Джерело: скріншот сайту google.com/maps, зроблений 11 липня 2023 року о 17:22:49 UTC)

На основі інтерв'ю з військовими експертами можна дійти висновку, що найдалекобійнішою ракетою в українському арсеналі зараз є ракета Storm Shadow, надана Україні Великобританією. Її дальність польоту "перевищує 250 кілометрів", згідно з даними виробника, MBDA. Lead Stories не знайшли підтвердження того, що ця ракета має достатню дальність польоту для нанесення удару по Курганській області.

8 червня 2023 року міністр оборони Олексій Резніков на форумі "Великий день з NV. Діалоги про відновлення України" заявив, що Україна має "дуже хороші перспективи" у виробництві ракет дальністю польоту понад 1000 км. Йшлося про майбутнє, отже, у травні 2023 року таких ракет ще не було.

Україна розробила і запустила безпілотник з дальністю польоту понад 1000 км, повідомила 20 червня 2023 року речниця "Укроборонпрому" Наталія Сад, але на час пожежі біля Кургана таких дронів ще не було.

Міністерство оборони Росії стверджувало у 2022 році, що Україна використовувала старі радянські розвідувальні безпілотники "Стриж" (ТУ-141) для атак на російські авіабази - найвіддаленіша з них, Енгельс-2, знаходиться за 600 км від українського кордону. Україна офіційно не підтверджувала цього. Немає й публічних даних про те, чи залишались ці безпілотники в України у 2023 році.

Окрім неправдивого твердження про удар ЗСУ, відео, розміщене в TikTok 9 травня 2023 року, стверджує, що в результаті українського удару по ракетних складах було вбито 2000 росіян. У квітні і травні 2023 року Генеральний штаб Збройних сил України не повідомляв про такі втрати росіян за день.

9 травня 2023 року, в день публікації відео в TikTok, Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних сил України повідомило про 650 загиблих росіян. З 1 по 8 травня 2023 року числа коливались від 450 до 660.

fire5_telegram.png

(Джерело: скріншот сайту t.me, зроблений 11 липня 2023 року о 17:44:49 UTC)

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion