Перевірка факту: Запорізька АЕС НЕ втратила можливість охолоджуватись після підриву Каховської ГЕС

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Запорізька АЕС НЕ втратила можливість охолоджуватись після підриву Каховської ГЕС Води достатньо

Чи правда, що після підриву Каховської гідроелектростанції Запорізька атомна електростанція вже не може охолоджуватись? Ні, це неправда: хоча підрив ГЕС спорожнив Каховське водосховище, завдавши катастрофічної шкоди екології і аграрництву України, ставок для охолодження реакторів Запорізької АЕС є автономною конструкцією. В "Енергоатомі" вважають, що наявної в ньому води достатньо. У МАГАТЕ дійшли такого ж висновку. У разі випаровування воду можна буде докачувати за допомогою пересувних насосних установок або зі свердловин, зазначив керівник "Енергоатому".

Твердження містилося у відео, опублікованому 6 червня на TikTok (архів тут). На текстовій плашці у відео було написано (орфографію оригіналу збережено):

Казовську ГЕС підірвано! Росіяни зробили катастрову для Запорізької аес, яка тепер не може охолоджуватись🤯🙏

Так це виглядало на час написання цього матеріалу:

ZAEC_post.png

(Джерело: ‏‎скріншот сайту tiktok.com, зроблений 15 липня 2023 року о 16:30:59 UTC)

Запорізька атомна електростанція, яка за потужністю є найбільшою в Європі, охолоджувала свої шість реакторів водою з Каховського водосховища. Внаслідок підриву Каховської ГЕС 6 червня 2023 року водосховище зміліло.

У день підриву державна компанія "Енергоатом", яка курує всі атомні об'єкти в Україні, повідомила на своєму сайті з посиланням на президента "Енергоатома" Петра Котіна, що зниження рівня води у Каховському водосховищі напряму не впливає на рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС. Також компанія пояснила, що оскільки жоден з реакторів АЕС не працює, вода зі ставка активно не випаровується, і наявних там запасів поки що достатньо:

"Й у самому ставку на ЗАЕС, й у так званих чашах басейнів утримується нормальний рівень води, який в них був до підриву греблі Каховської ГЕС...

З вересня 2022 року енергоблоки Запорізької АЕС не працюють, тому активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається і поки не було необхідності його підживлювати."

"Енергоатом" регулярно повідомляє про стабільність рівня води у ставку-охолоджувачі. У кожному такому повідомленні зауважується, що рівень води "стабільний". Ось як виглядають його останні звіти:

ZAEC_energoatom2.png

(Джерело: скріншот сайту energoatom.com.ua, зроблений ‏‎19 липня 2023 року о 12:26:37 UTC)

У коментарі Радіо Свобода 9 червня Котін пояснив, що убезпечення ЗАЕС від наслідків імовірного спустошення Каховського водосховища передбачене проєктом із самого початку. Став для охолодження реакторів побудований, як відокремлена від водосховища конструкція.

За словами Котіна, на випадок випаровування води розглядаються варіанти закачування її насосами із залишків водосховища або зі свердловин на території ЗАЕС:

Є інші джерела, про які ви кажете. Це і мобільні насосні установки, які зараз є на Запорізькій АЕС, які можуть бути розгорнуті, й котрі можуть при необхідності закачувати додаткову воду з тих місць, де вона буде залишатися в Каховському водосховищі і в підводних каналах до Запорізької АЕС.

І також останній рубіж - це використання підземних свердловин з питної води. Вони також можуть використовуватися штатними насосами Запорізької АЕС для того, щоб піднімати цей рівень, якщо він буде знижуватися.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило 12 липня 2023 року, що його команда напередодні відвідала ЗАЕС і дійшла висновку, що, незважаючи на природне випаровування, "на майданчику зберігається достатній запас води на кілька місяців". Описуючи зусилля і плани працівників ЗАЕС із пошуку додаткових обсягів води, МАГАТЕ не висловило сумнівів в доречності чи ефективності заходів.

Наявної води достатньо для безпечного перебування ЗАЕС у непрацюючому стані протягом 12 років, зауважив Петро Котін в інтерв'ю новинному сайту "Главком" 19 червня 2023 року.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion