Перевірка факту: Путін НЕ казав "нам пиздец" у відповідь на ордер суду в Гаазі на його арешт

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Путін НЕ казав "нам пиздец" у відповідь на ордер суду в Гаазі на його арешт 2020, COVID

Чи сказав президент Росії Володимир Путін росіянам, що "нам пиздець" у телевізійній промові з приводу ордеру на арешт Міжнародного кримінального суду за його ймовірну роль у депортації українських дітей до Росії? Ні, це неправда: відео, уривки якого використані для ілюстрації такого твердження, було опубліковане на офіційному сайті Путіна ще 2020 року. У ньому Путін звертався до народу з приводу пандемії COVID-19, викликаної коронавірусом. У зверненні не було слова "пиздец" - це аудіомонтаж.

Твердження з'явилося у відео тривалістю 8 секунд, розміщеному в TikTok 17 березня 2023 року (архів тут). У текстівці, залитій верхнім шаром відео, говорилося:

Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт володимира путіна.

Путін в зв'язку з цим терміново записав звернення до народу.

Голос у відео говорив: "Обращаюсь ко всем гражданам страны. Ко всем работодателям, семьям. Нам пиздец". Переклад Lead Stories:

Звертаюся до всіх громадян країни. До всіх роботодавців, сімей. Нам пиздець.

Так виглядав пост із твердженням:

pukin_tiktok.png

(Джерело: скріншот сайту tiktok.com, зроблений ‎29 березня 2023 року о ‏‎16:09:02 UTC)

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Володимира Путіна 22 лютого 2023 року.

На сайті kremlin.ru, що є офіційним інтернет-ресурсом російського президента, на час написання цієї статті не було звернень за березень чи лютий 2023 року, пов'язаних з ордером.

Пошук у Google за запитом "путин нам пиздец" видає багато коротких відео з тим самим відеорядом, що у 8-секундному відео з TikTok, але без текстівки про Гаагу. Переважна більшість цих відео датовані 2020 або 2021 роками. Наприклад, це відео опубліковане на YouTube 5 квітня 2020 року, це - 18 січня 2021 року.

Зробивши скріншот одного з цих відео, Lead Stories знайшли багато схожих зображень через сервіс зворотного пошуку зображень TinEye. Найперші публікації зображення у цьому сервісі датовані 26 березня 2020 року, на одному із зображень написано: "The absolute priority for us is the health, life and safety of people", що перекладається з англійської як "Абсолютним пріоритетом для нас є здоров'я, життя і безпека людей".

pukin_tineye.png

‏‎(Джерело: скріншот сайту tineye.com, зроблений ‎29 березня 2023 року о ‏‎18:26:37 UTC)

На сайті kremlin.ru за пошуковим запитом "абсолютным приоритетом для нас является здоровье, жизнь и безопасность" з'являється одна публікація. Це датоване 25 березня 2020 року звернення Путіна до народу із назвою "Обращение к гражданам России". Звернення стосувалося заходів, пов'язаних з епідемією коронавірусу і впровадженням карантину. У цьому зверненні Путін вдягнений так само, як і у відео з TikTok, стіл і два прапори позаду нього схожі на ті, що зображені в аналізованому відео.

pukin_kremlin_thumb.jpg

‏‎(Джерело: скріншот сайту kremlin.ru, зроблений ‎29 березня 2023 року о ‏‎18:41:13 UTC)

У зверненні, стенограма якого опублікована під відео, є фрази, що увійшли до аудіоряду 8-секундного відео. Зокрема, "обращаюсь ко всем гражданам страны" (4:17) і "...ко всем работодателям..." (10:38).

Ні в аудіоряді відео, ні в стенограмі немає фрази "нам пиздец".

На 1:40 на відео, Путін замовкає у позі, дуже схожій на ту, яку він займає у TikTok-відео в момент, коли голос промовляє цю нецензурну фразу. Рот Путіна у цей момент не відкривається на жодному з відео.

pukin_kremlin.png

(Джерело: скріншот сайту kremlin.ru, зроблений ‎29 березня 2023 року о ‏‎‏‎18:27:15 UTC)

На відміну від оригінального відео з кремлівського сайту, в TikTok-відео зображення горизонтально віддзеркалене. Воно має нижчу якість, через що обличчя російського президента виглядає згладженим.

putin_tiktok_not_reversed.jpg

(Джерело: скріншот сайту tiktok.com, зроблений ‎29 березня 2023 року о ‏‎14:35:38 UTC)

Але при перевертанні кадри залишаються тими самими:

pukin_pukin.png

(Джерело: колаж Lead Stories зі скріншотів сайтів tiktok.com і kremlin.ru, зроблених 29 березня 2023 року о ‏‎14:35:38 і 18:27:15 UTC відповідно)

У відео з офіційного сайту Путін 3 рази вимовляє слово "нам", 14 разів - різні слова зі складом "пі" і 4 рази - слово "здесь". За допомогою програм звукового редагування з цих роликів можна було б сконструювати слова "нам пиздец".

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion