Перевірка факту: Хрести на Трапезному храмі Києво-Печерської лаври НЕ почорніли після служби Епіфанія

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Хрести на Трапезному храмі Києво-Печерської лаври НЕ почорніли після служби Епіфанія Такі й були

Чи стали хрести на Трапезному соборі Києво-Печерської лаври чорними після того, як 7 січня 2023 року митрополит Православної церкви України Епіфаній провів різдвяну службу в Успенському соборі лаври? Ні, це неправда: керівництво Національного заповіднику "Києво-Печерська лавра" у коментарі Lead Stories заперечило це і зауважило, що ці хрести виглядають тьмянішими за інші, оскільки їх вкривали золотом ще "понад півстоліття тому". На багатьох фотографіях, зроблених до 7 січня 2023 року, видно, що під певними кутами хрести собору роками виглядають темними.

Твердження з'явилося 13 березня 2023 року у пості (архів тут) групи "Духовний камертон" у Facebook. Пост починався словами:

На Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври почорніли всі хрести, а фотографія на надгробію покійного блаженнішого митрополита Володимира замироточила.

Джерело інформації було вказане одним словом: "Інтернет".

Так виглядав пост на час написання цього матеріалу:

Trapeznyj_post.png

(Джерело: скріншот сатйу facebook.com, зроблений 16 березня 2023 року о 16:00:59 UTC)

Схожа інформація з'явилася 13 березня 2023 року на сайті "Союзу православних журналістів" у матеріалі із заголовком "На Трапезному храмі Києво-Печерської лаври почорніли хрести" (архів тут). У статті почорніння хрестів пов'язали зі службою патріарха Православної Церкви України:

13 березня 2023 року на Трапезному храмі Києво-Печерської лаври почорніли купольні хрести. Про це СПЖ розповів намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло.

Ієрарх УПЦ пов'язує це явище з «богослужінням» Думенка в Успенському соборі.

«Сьогодні навіть на Трапезному храмі потемніли хрести після "богослужінь" таких "великих" горе-українців», − сказав він.

Так виглядала ця частина публікації і ілюстрація до неї:

Trapeznyj_spzh.png

(Джерело: скріншот сайту spzh.news, зроблений 16 березня 2023 року о 16:24:16 UTC)

Протягом багатьох років богослужіння в Києво-Печерській лаврі проводила виключно Українська православна церква (Московського патріархату). 7 січня 2023 року вперше в Успенському соборі лаври відбулося богослужіння предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія (Сергія Думенка). Православна церква України, створена у 2018 році, не має структурних зв'язків з Російською православною церквою.

10 березня 2023 року, за три дні до того, як твердження з'явилося у Facebook, стало відомо, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розриває договір про оренду з Українською православною церквою (Московського патріархату) з 29 березня 2023 року. Після цього заповідник повертається під контроль держави. Станом на 29 березня 2023 року УПЦ (МП) відмовилася покинути заповідник.

УПЦ МП проголосила незалежність від Москви 27 травня 2022 року, але українські спецслужби вважають, що вона співпрацює з російським урядом.

На прохання прокоментувати твердження про те, що різдвяне богослужіння Православної церкви України зробило хрести Трапезної церкви чорними, адміністрація Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" надіслала Lead Stories фото храму у месенджері Facebook 15 березня 2023 року із повідомленням:

Надсилаємо Вам світлину церкви святих Антонія та Феодосія Печерських з Трапезною, зроблену сьогодні, 15 березня 2023 року. Ви можете побачити, що ніякого "почорніння хрестів" на церкві немає.

Надіслана фотографія:

334261754_603510901285390_6935765121458596988_n.jpg

(Джерело: Національний заповідник "Києво-Печерська лавра")

16 березня 2023 року заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Костянтин Крайній надіслав електронною поштою розгорнутий коментар, зауваживши, що накупольні хрести собору були востаннє позолочені ще в 1960-ті роки, тому вони виглядають тьмянішими за інші. Коментар скорочено для лаконічності:

Як видно з представлених світлин, що були зроблені 15 березня 2023 року, хрести на церкві Антонія і Феодосія Печерських (так званій Трапезній) як були, так і залишаються позолоченими. Інша справа, що хрести виглядають тьмянішими, ніж на Успенському соборі та Великій лаврській дзвіниці. На відміну від останніх, які золотилися у 2000-2010 роках, хрести Трапезної церкви були вкриті сусальним золотом понад півстоліття тому - у 1960-х - на початку 1970-х років. За цей час негативний вплив навколишнього середовища (загазоване повітря, надлишок шкідливих речовин в опадах, пташиний послід) зробив свою справу. Так само тьмяно виглядає баня й хрести церкви Всіх Святих над Економічною брамою, які теж востаннє вкривали позолотою у 1960-ті роки.

До свого листа Констянтин Крайній додав дві нові фотографії, зроблені з того ж ракурсу, що й перше фото, надіслане у месенджері:

Thumbnail image for Березень 15_2.JPG

Березень 15_4.JPG

(Джерело: Національний заповідник "Києво-Печерська лавра")

Усі три надані працівниками заповідника світлини зроблені зі східного боку церкви, який ближче до Дніпра: Успенський собор тут розташований справа від Трапезного храму (план лаври можна переглянути тут).

На фотографіях з сайту "Союзу православних журналістів" і з групи "Духовний камертон" хрести видно з іншого ракурсу - з-під цегляного муру, який розмежовує Верхню і Нижню лаври.

У пошуку Google за запитом "Трапезний собор лаври" на вкладці "Зображення" з'являється багато фотографій, зроблених до 7 січня 2023 року, на яких хрести Трапезного собору виглядають темними через ракурс фото, погоду або положення сонця на небі.

Наприклад, центральний хрест Трапезного собору виглядає темним на цьому фото з сайту landmarks.in.ua, де вказано, що воно зроблене у 2010 році. Фото відкриває вид на хрести Трапезного і Успенського соборів з-за муру між вехньою і нижньою лаврами, як і в аналізованому твердженні.

landmarks.in.ua-2010 Refectory Cathedral shot.png

(Джерело: скріншот сайту landmarks.in.ua, зроблений 28 березня 2023 року о 22:10:00 UTC)

Візуальний ефект похмурого дня на хрестах також можна побачити на цьому фото 2013 року з порталу релігійних новин risu.ua, зробленому приблизно за 10 років до того, як Православна церква України провела різдвяну службу 2023 року.

На цьому фото новинного сайту УНІАН, опублікованому 5 липня 2022 року, коли Українська православна церква (Московського патріархату) все ще користувалася комплексом, сонце світить за хрестами (ефект, відомий як "контрастне світло"), через що вони виглядають темними.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion