Перевірка факту: "Українські солдати" НЕ тероризували жінку з дитиною - постановочне відео зняте в окупованій Макіївці

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: "Українські солдати" НЕ тероризували жінку з дитиною - постановочне відео зняте в окупованій Макіївці Пропаганда

Чи зупиняли жінку двоє українських військових, котрі їхали на авто з українським прапором і подібним до нацистського рівнокінцевим хрестом по сільській дорозі, і чи сварилися з нею через те, що вона розмовляла російською - а потім, коли вона і її дитина запанікували і почали кричати, чи вистрілив один із солдатів кілька разів у її бік? Ні, це неправда: сюжет цього відео, у якому жінка та дитина так і не були показані на камеру, є антиукраїнською пропагандою. Найсильніший аргумент, що ставить під сумнів цей сценарій, - геолокація, встановлена досвідченими аналітиками на основі відкритих даних: місце зйомки знаходиться у Гірницькому районі Макіївки Донецької області, і на час публікації відео воно перебувало в окупації. Отже, українські військові не могли їхати по тій дорозі.

Відео було опубліковане 27 березня 2023 року в Telegram-каналі російського новинного сайту Readovka. Відео (архів тут) супроводжувалося довгим описом російською мовою. Переклад Lead Stories:

"Мразото, документи давай" - бойовик ЗСУ зупинив машину з матір'ю і дитиною за "порушення ПДР", а потім за розмову російською мовою обстріляв автомобіль

На відео, знятому в прифронтовій зоні, бойовики ЗСУ зупинили машину, в якій їхала дівчина з маленькою дитиною. Український бойовик неадекватно почав стукати по машині, щоб дівчина дала йому свої документи. Причиною зупинки стало те, що її машина обігнала військову колону.

Так виглядав пост:

Readovka.jpg

(Джерело: скріншот додатку Telegram, зроблений 28 березня 2023 року о 18:23:55 UTC)

Опис (в перекладі Lead Stories) продовжувався так:

Дівчина просила військового розмовляти адекватно, але, мабуть, українська армія не розуміє таких слів. Коли вона заговорила з ним російською мовою, нацист назвав її "свинею, тупою і мразотою". Зрештою у матері маленької дитини почалася істерика і паніка, але й на цьому бойовик не зупинився - він став поруч із машиною і кілька разів вистрілив, чим дуже сильно налякав малюка.

Наприкінці відео чутно, як і дівчина, і дитина голосно кричать. Примітні й відзнаки на машині ЗСУ - саме такими знаками позначали себе фашисти, які знищували російський народ на території СРСР під час Великої Вітчизняної війни.

27 березня 2023 року російське посольство у Великобританії поширило відео у Twitter (архів тут). У твіті йшлося (переклад з англійської Lead Stories):

🇺🇦військові зупиняють жінку з дитиною за нібито порушення правил дорожнього руху. Почувши, що вона розмовляє російською мовою і дізнавшись, що вона мусульманка, "хоробрий" українець: кричить на неї, погрожує, ображає, називає "свинею", лякає її дитину, робить кілька пострілів. #TruthonUkraine @mfa_russia

Також Міністерство закордонних справ Росії поширило, а потім видалило відео без спростування (архів тут). У видаленому твіті російського МЗС було написано:

#Think4Yourself #See4Yourself
Один раз нацист - завжди нацист 👇
Ось у такому террорі живуть українці: пересвідчіться, як українські військові лають і стріляють у матір з дитиною на задньому сидінні, обзиваючи її "свинею" і "мразотою" лише за те, що вона... розмовляє російською мовою.
Ніяких нацистів, казали вони...

Аналітики даних з відкритих джерел (OSINT) взялися за пошук місця, яке з'являється на відео. Telegram-канал Moscow calling опублікував фотографію, яку, за їхніми словами, вони отримали від донеччанина, котрий виїхав на місце (47.9769473, 37.9534718) в Гірницькому районі Макіївки. Він сфотографував характерні гілки дерев, що нависають над дорогою на відео. Це дало OSINT-аналітикам візуальну ознаку, на якій вони зосередили для подальшої верифікації.

Twitter-акаунт Tatarigami_UA, в описі якого зазначено (переклад Lead Stories): "Український військовий. Наразі в запасі. Координатор. Думки мої власніі." 27 березня 2023 року опублікував гілку твітів із поясненням, чому він вважає, що це відео постановочне. Тред приділяє увагу геолокації. Цей акаунт має синю позначку верифікації Twitter, але особистість власника акаунта не була перевірена Lead Stories. Потім @Tatarigami_UA звернувся до @EjShahid, волонтера GeoConfirmed, який надав аерофотознімок з геолокаційними позначками (на фото нижче), що збігаються зі стоп-кадрами, витягнутими з відео.

59a793d2718302107e6dd2aa22c96250cdba1054.jpg

(Джерело: скріншот Twitter, зроблений 28 березня 2023 року о 22:06:24 UTC)

Волонтери, які співпрацюють з geoconfirmed.org, також зробили свій розгалужений тред з численними геолокаційними вказівками: опорами високовольтних ліній електропередач, ліхтарним стовпом, перехрестям, деревами та кущами і навіть кутом падіння сонця, під яким відкидається тінь, - що підтверджує напрямок, звідки було знято відео. Обидва треди вказували на одне й те саме місце: судячи з фотографії та координат мешканця Донецька, це Т-подібне перехрестя доріг між фермерськими полями в Гірницькому районі Макіївки на схід від Донецька.

На фото нижче - третій твіт у треді @Tatarigami_UA. На використаній тут карті рожевим кольором позначена територія, яка наразі перебуває під російською окупацією, а синьою міткою - місце зйомки відео. Це актуальна карта з аналітичного каналу @Deepstate_UA, яка щодня оновлюється і може змінюватися порівняно зі скріншотом @Tatarigami_UA від 27 березня 2023 року, зображеним нижче. Твіт супроводжується підписом (переклад Lead Stories):

3/ Встановлене місце, 47.9769473, 37.9534718, розташоване вглибині окупованої території Донецька, як можна побачити на карті DeepState.

deepstatemap.jpg

(Джерело: скріншот Twitter, зроблений 28 березня березня 2023 року о 22:06:24 UTC)

Карта з подібним дизайном - Ukraine Control - створена @projectowlosint. Lead Stories додали до скріншоту карти чорну стрілку, яка вказує на місце, де було знято відео. За цим посиланням можна перейти до збільшеного та детального перегляду точного місця зйомки на карті в режимі онлайн.

Projectowl-thumb-900x542-3105588.jpg

(Джерело: скріншот сайту GoogleMyMaps, зроблений 28 березня 2023 року о 22:06:24 UTC)

Ця стаття є перекладом статті Lead Stories від 28 березня 2023 року "Fact Check: 'Ukrainian Soldiers' Do NOT Terrorize Woman And Child -- Video Was Staged In Occupied Donetsk."

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion