Перевірка факту: Будинок у Дніпрі 14 січня зруйнувала НЕ українська протиповітряна оборона - надто значні руйнування

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Будинок у Дніпрі 14 січня зруйнувала НЕ українська протиповітряна оборона - надто значні руйнування Експерти: X-22

Чи справді українська ракета ППО збилася з курсу і влетіла в житловий будинок у Дніпрі 14 січня 2023 року? Ні, це неправда: два військових аналітика розповіли Lead Stories, що боєголовки українських ракет ППО занадто малі, щоб завдати такої шкоди житловому будинку. Версія про те, що російська ракета була збита українськими силами ППО і тому впала на будинок, не підтверджується. Принаймні на одному відео видно неушкоджений снаряд у повітрі перед вибухом на місці події. Незалежні військові експерти, як і українські військово-повітряні сили та британська розвідка, стверджують, що будівлю зруйнувала російська Х-22.

Твердження про те, що ракета української ППО взяла не той курс і впала на будинок, з'явилося 14 січня 2023 року в російському телеграм-каналі Readovka. Допис (архів тут) починався так: "Ракета украинской ПВО вновь прилетела в жилой дом. Скорее всего, жертвой агрессии ВСУ стали мирные жители Днепропетровска". Переклад Lead Stories:

Ракета української ППО знову прилетіла в житловий будинок. Швидше за все, жертвою агресії ЗСУ стали мирні мешканці Дніпропетровська.

Далі в тексті було таке: "Судя по всему, в Днепропетровске сегодня старая ракета ПВО вновь взяла не тот курс и попала в жилую многоэтажку". Переклад Lead Stories:

Судячи з усього, в Дніпропетровську сьогодні стара ракета ППО знову взяла не той курс і потрапила в багатоповерхівку.

Так виглядав пост на час написання цього матеріалу Lead Stories:

dnipro_readovka.jpg
(Джерело: скріншот сайту t.me, зроблений 19 ‎січня ‎2023 ‏‎16:29:24 UTC)

14 січня 2023 року ракета влучила в будинок на Набережній Перемоги у Дніпрі, зруйнувавши 72-квартирний під'їзд повністю і пошкодивши сусідні квартири. Командування повітряних сил ЗСУ оголосило, що то була крилата Х-22, запущена Росією з Курської області. Британська розвідка дотримується аналогічної версії, зауважуючи, що Х-22 (Kh-22 також відома як AS-4 'KITCHEN' у класифікації НАТО) це неточна ракета: її радар не розрахований на розпізнавання об'єктів у містах. Імовірно, ракета мала вразити Придніпровську ТЕС, розташовану у 3,5 кілометрах від будинку, припустив мер міста Борис Філатов у відеоінтерв'ю на YouTube 17 січня 2023 року.

dnipro_TEC.jpg

(Джерело: скріншот сайту google.com/maps, зроблений 20 ‎січня ‎2023 ‏‎12:24:19 UTC)

Незалежні експерти з протиповітряної оборони, опитані Lead Stories, відкидають версію про те, що будинок пошкодила українська ППО, випустивши ракету для відбиття атаки, оскільки такі ракети не можуть завдати такої шкоди, якої зазнав будинок у Дніпрі.

У відповідь на запит Lead Stories про ракетний удар Густав Грессель, старший науковий співробітник берлінського аналітичного центру "Європейська рада з міжнародних відносин", який спеціалізується на питаннях протиповітряної оборони, розповсюдження ракет, Росії та Східної Європи, прокоментував електронною поштою 17 січня 2023 року (переклад Lead Stories):

Як на одну лише зенітну ракету, пошкодження будівлі занадто велике. Боєголовки таких ракет набагато менші: до прикладу, 143 кг у С-300П. У Х-22 боєголовка - 950 кг. Остання набагато імовірніша.

Старший науковий співробітник Королівського інституту об'єднаних служб (RUSI), дослідницької організації з питань політики оборони і безпеки в Лондоні, Велика Британія, підтримав цю оцінку. У своєму електронному листі від 19 січня 2023 року до Lead Stories Джастін Бронк, редактор журналу RUSI Defence Systems, написав (переклад з англійської від Lead Stories):

Боєголовка найбільшої зенітної ракети, що використовується українськими військами, - це осколково-фугасна боєголовка вагою близько 130 кг, яку несуть ракети, випущені системою С-300В1. Ця боєголовка занадто мала, щоб завдати шкоди, яку ми спостерігали в Дніпрі. То була російська протикорабельна ракета Х-22, випущена з бомбардувальника Ту-22М3.

Офіційно Росія не заперечує, що випустила ракету по Дніпру. Пошуковий запит "Россия отрицает запуск ракеты по Днепру" на час написання цього матеріалу 20 січня 2023 року не давав релевантних результатів з російських джерел.

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович сказав, що російська ракета впала на будинок через те, що її вразила українська ракета ППО. Згодом Арестович подав у відставку через ці слова, назвавши їх принциповою помилкою.

14 січня 2023 року в YouTube-програмі "Фейгін Live" Арестович сказав, що система ППО збила над Дніпром ракету, і та впала на під'їзд багатоповерхівки: "Ее сбили, она упала на подъезд... Она взорвалась, когда упала". Переклад Lead Stories:

Її збили, вона впала на під'їзд...

Вона вибухнула, коли впала.

Наступного дня він пояснив на своїй сторінці у Facebook, що отримав інформацію від колишнього офіцера протиповітряної оборони, який чув два вибухи і розпізнав перший як роботу ППО. Hаписав Арестович (пунктуацію оригіналу збережено): "Мой товарищ, бывший ПВОшник, шел по улице в момент попадания. Он мне сказал, что на 100% слышал два взрыва и опознал, первый как работу ПВО". Переклад Lead Stories:

Мій товариш, колишній ППОшник, йшов вулицею в момент потрапляння.
Він мені сказав, що на 100% чув два вибухи і розпізнав, перший як роботу ППО.

Пізніше Арестович видалив цей пост, але FM-радіостанція "Радіо Трек" опублікувала його скріншот, який можна побачити нижче:

72989c98a29debf6114bae053b78c7d7_w640.jpg

(Джерело: зображення з сайту radiotrek.rv.ua)

І хоча Арестович вибачився за свої слова, пояснивши їх втомою і нестачею часу для перевірки інформації, і пішов з посади, російські офіційні особи і пропагандисти взяли озвучену ним версію за основну.

Проросійські автори наводять на користь російської версії ось це відео. У текстівці твіту, датованому 15 січня 2023 року, написано (у перекладі Lead Stories):

Відео підтверджує, що будинок в #Дніпро був зруйнований через українську зенітну ракету.
Момент після падіння ДВОХ ракет.
ДВІ пожежі - від української зенітної ракети і від збитої російської крилатої ракети.
Українська брехня очевидна

Dnipro_after.jpg

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений 20 січня 2023 о 22:28:04 UTC)

Насправді відео не доводить роботу двох ракет. Воно зняте під таким кутом, який не дозволяє роздивитися джерело диму справа, у внутрішньому дворі багатоповерхівки. Пізніші фотографії показують, що велика пожежа палає зліва, біля дороги.

У публічному доступі з'явилося декілька фотографій, які дозволяють роздивитися місце, яке припадає на праву частину відео. На цих фото немає ознак пожежі. Зокрема, на опублікованому 15 січня 2023 року знімку турецької інформагенції Anadolu Agency, що знятий з будинку навпроти постраждалої багатоповерхівки і охоплює внутрішній двір, можна побачити дерева без обгорілості і велику трубу без помітних ушкоджень.

Dnipro_after4.jpg

(Джерело: скріншот сайту aa.com.tr, зроблений 26 ‎січня ‎2023 року о ‏‎13:47:24 UTC)

На світлині ДСНС, яку опублікував tsn.ua, той саме ракурс, але інша висота зйомки та інший час доби. Ознак пожежі чи вирви у дворі також немає.

На цьому опублікованому 14 січня 2023 року фото cdn.informator.ua, зробленому з землі, видно, як палає в напрямку будинку, але у дворі ознак пожежі немає: тут лише багато уламків, схожих на каміння.

Dnipro_after3.jpg

(Джерело: скріншот сайту cdn.informator.ua, зроблений 26 ‎січня ‎2023 року о ‏‎13:01:55 UTC)

Співставивши ці фото з відео з твітера, можна зробити висновок, що окремої пожежі у правій частині відео не було.

У цьому відео "Дніпра оперативного", знятому на автомобільний відеореєстратор, видно саму ракету. Звуків вибуху у відео два, однак через сповільненість відео і різну швидкість світла і звуку не очевидно, що це за вибухи.

Dnipro_missile.jpg

(Джерело: скріншот сайту t.me, зроблений ‎17 ‎січня ‎2023 ‏‎16:20:53 UTC)

Співставивши кадри повного відео з фотографіями вулиць у Google Maps, Lead Stories ідентифікували місце зйомки як пішохідний перехід через Набережну Перемоги біля аптеки "Мед-сервіс".


Dnipro_missile_circle1.jpg

dnipro_apteka.jpg

(Джерело: скріншоти з сайтів t.me, google.com/maps, зроблені 20 ‎січня ‎2023 ‏‎20:47:09 UTC і 20 ‎січня ‎2023 ‏‎20:41:09 UTC відповідно, з доданими Lead Stories обведеннями)

Відстань від цього місця до місця вибуху становить близько 800 метрів:

Dnipro_missile_distance3.jpg

(Джерело: скріншот з сайту google.com/maps, зроблений 20 ‎січня ‎2023 ‏‎21:15:16 UTC, з доданими Lead Stories обведеннями)

У вільному доступі на час написання матеріалу не було доказів, свідчень очевидців, фото чи відео, які б говорили про збиття російської ракети. На аналізованому відео ракета візуально ціла, з неї не йде дим чи вогонь, вона не вибухнула і не розпалася на частини до моменту влучання.

У разі перехоплення Х-22 вона з найбільшою ймовірністю вибухне в повітрі, оскільки складається з 950 кг масивної бойової частини і паливного баку з кількома тоннами палива, що в разі пошкодження "провокує детонацію всього і вся", - зауважив у своєму телеграмі український військовий оглядач Олександр Коваленко.

Командування Повітряних сил ЗСУ 15 січня 2023 року заявило, що не може збвивати ракети Х-22. "У Збройних Силах України немає вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет. З початку воєнної агресії росії по території України було випущено понад 210 ракет цього типу. Жодна - не збита засобами протиповітряної оборони", - повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук (орфографію цитати збережено).

Травневе повідомлення про збиття одної такої ракети в Одеській області після перевірки виявилося помилковим, написав речник Повітряних сил Юрій Ігнат у Facebook 15 січня 2023 року.

У червні Росія вдарила Х-22 по торговому центру в Кременчуці, і тоді вона також усе заперечувала. Lead Stories перевіряли ті заяви в цьому матеріалі.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion