Перевірка факту: Європейський суд з прав людини НЕ визнав всі скарги України проти Росії щодо вивезення дітей неприйнятними

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Європейський суд з прав людини НЕ визнав всі скарги України проти Росії щодо вивезення дітей неприйнятними Без контексту

Чи визнав Європейський суд з прав людини неприйнятними всі скарги України проти Росії щодо вивезення дітей у 2014 році? Ні, це не так: 30 листопада 2022 року суд визнав скарги щодо вивезення трьох груп дітей з України до Росії частково прийнятними, і далі їх розглядатимуть по суті. Нюанс у категорії порушення: суд погодився, що випадки переміщення дітей можна розглядати як системні порушення, оскільки вони відбувалися одне за одним і стосувалися великої кількості дітей (загалом 85). Він не погодився розглядати їх індивідуально через невичерпання усіх судових кіл оскарження в Росії. З цієї причини індивідуальні скарги були визнані неприйнятними.

Твердження про те, що Суд не прийняв скарги України, з'явилося 25 січня 2023 року в статті державного російського інформаційного агентства "РИА Новости" із заголовком "ЕСПЧ признал жалобы Украины против России из-за вывоза детей неприемлемыми" (архів тут). Переклад Lead Stories: "ЄСПЛ визнав скарги України проти Росії через вивіз дітей неприйнятними".

Так виглядала публікація на момент написання цього матеріалу:

rianovostidity_large.jpg

(Джерело: скріншот сайту ria.ru, зроблений 6 лютого 2023 року о ‏‎‏‎12:17:57 UTC)

Перша версія публікації, заархівована 25 січня 2023 року о 14:18:51 за київським часом, мала заголовок "ЕСПЧ признал жалобы Киева против Москвы по событиям 2014 года неприемлемыми" ("ЕСПЛ визнав скарги Києва проти Москви за подіями 2014 року неприйнятними" - переклад Lead Stories). Версія, заархівована 25 січня 2023 року о 19:28.58, називалася вже інакше: "ЕСПЧ признал жалобы Украины против России из-за вывоза детей неприемлемыми".

Слово "неприемлемый," використане в російськомовному тексті РИА "Новости" відповідає англійському слову "unacceptable," яке характеризує відсутність задоволення того, хто говорить. Однак в англомовному прес-релізі суду це слово, "unacceptable," не використовується. Там зазначено, що певні скарги були "inadmissible". Це означає, що скарги не відповідали вимогам Суду для винесення рішення і не могли бути прийняті до розгляду.

Жоден із заголовків "РИА Новости" не відповідає рішенню суду.

Європейський суд з прав людини 30 листопада 2022 року виніс, а 25 січня 2023 року оприлюднив проміжне рішення в справі "Україна та Нідерланди проти Росії", визнавши її частково прийнятною. Після цього справа розглядатиметься по суті.

Справа об'єднує декілька заяв: одну від Нідерландів щодо збиття "Боїнгу" (рейс MH17) і дві від України. Одна скарга України містила звинувачення в масових систематичних порушеннях прав людини на окупованих Росією територіях Донецької та Луганської областей, а друга стосувалася імовірного викрадення Росією трьох груп дітей з України і переміщення їх на територію Росії влітку 2014 року.

Перше імовірне викрадення сталося 12 червня 2014 року, коли проросійські озброєні сепаратисти розвернули автобус із дітьми-сиротами зі Сніжного Донецької області і доправили його до Росії. Тоді конфлікт був розв'язаний швидко: 13 червня Україна подала скаргу до ЄСПЛ, суд втрутився, і того ж дня дітей повернули до України, зауважується в тексті рішення.

Другий і третій інциденти сталися 26 липня і 8 серпня 2014 року відповідно, коли дітей з Луганська та області вивезли з дитячих будинків до Росії. Після переговорів між українськими і російськими дипломатами і уповноваженими з прав дітей усіх переміщених повернули.

Висновок суду щодо скарги на переміщення дітей звучить так:

898. The applicant Ukrainian Government's complaint of an administrative practice in violation of Articles 3, 5 and 8 of the Convention and Article 2 of Protocol No. 4 to the Convention in respect of the alleged abduction of three groups of children is accordingly declared admissible.

Переклад Lead Stories:

898. Скарга Уряду України щодо адміністративної практики, яка порушує статті 3, 5 та 8 Конвенції та статті 2 Протоколу №4 до Конвенції, щодо звинувачень у викраденні трьох груп дітей оголошується прийнятною.

В кінці документу, в підсумковому рішенні суду написано, що суд визнав прийнятними скарги на "адміністративні практики", а індивідуальні скарги - відхилив:

[The Court]

9. Declares, by a majority, admissible, without prejudging the merits, the complaint of an administrative practice in violation of Articles 3, 5 and 8 of the Convention and Article 2 of Protocol No. 4 to the Convention in respect of the alleged abduction and transfer to Russia of three groups of children and accompanying adults;

10. Declares, by a majority, inadmissible the individual complaints concerning the alleged abduction and transfer to Russia of three groups of children and accompanying adults for failure to exhaust domestic remedies;

Переклад Lead Stories:

[Суд]

9. Оголошує більшістю голосів прийнятною, без винесення рішення по суті, скаргу на адміністративну практику, яка порушує статті 3, 5 і 8 Конвенції та статтю 2 Протоколу № 4 до Конвенції щодо ймовірного викрадення та переміщення до Росії трьох груп дітей і супроводжуючих дорослих;

10. Оголошує більшістю голосів неприйнятними індивідуальні скарги щодо ймовірного викрадення та переміщення до Росії трьох груп дітей і дорослих, які їх супроводжували, через невичерпання національних засобів правового захисту;

Європейський суд з прав людини в першу чергу розглядає індивідуальні скарги на порушення прав людини. Термін "індивідуальний" в даному випадку означає, згідно з "Практичного посібника щодо прийнятності заяв" Суду від 2009 року, що будь-яка фізична або юридична особа може подати скаргу щодо конкретного ймовірного правопорушення, вчиненого проти них.

В офіційному прес-релізі суду, опублікованому на сайті суду 25 січня 2023 року, пояснюється, чому індивідуальні скарги щодо інцидентів були відхилені:

Що стосується тверджень про індивідуальні порушення, що випливають з трьох інцидентів, Суд зазначив, що Уряд України не показав, що засоби правового захисту в Росії не мають жодних перспектив. Індивідуальні скарги відповідно були визнані неприйнятними.

Україна подавала скаргу до Слідчого комітету Росії лише щодо першого інциденту. Російська інстанція не знайшла в ньому порушень. Інші індиденти Україна не оскаржувала, а, за правилами Європейського суду з прав людини, заявник має пройти всі судові інстанції в країні, до якої він позивається, перш ніж звертатися до ЄСПЛ, або ж довести, що пошук правосуддя у цій країні неефективний.

Втім, суд погодився розглянути скарги, розглядаючи інциденти як системні порушення ("адміністративну практику"), оскільки ці інциденти трапилися один за одним протягом короткого проміжку часу та стосувалися 85 дітей, зауважується у прес-релізі. У прес-релізі та рішенні суду немає чіткого визначення терміну "адміністративна практика", але Україна також оскаржує ймовірні системні порушення прав людини в окупованому Росією Криму як "адміністративну практику".

"РИА Новости" висмикнули один з абзаців прес-релізу з контексту, проігнорувавши, що скарги щодо вивезення дітей були визнані прийнятними (як "адміністративні практики"). (Прес-реліз доступний російською, українською та англійською мовами). Всередині статті, на відміну від заголовку, вживається слово "індивідуальні". Однак без згадки про те, що скарги бувають іншого типу і що їх суд визнав прийнятними, стаття може створити хибне враження, що суд відкинув скарги взагалі і не розглядатиме їх.

Прес-секретар Європейського суду з прав людини Нейл Конноллі у коментарі Lead Stories електронною поштою 3 лютого 2023 року зауважив, що остаточного рішення у цій справі ще не було.

У нашому прес-релізі йдеться:

Це поточне рішення стосується прийнятності заяв. На наступному етапі процедури суд розгляне питання про те, чи мало місце порушення Конвенції.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

- Уляна Малашенко зробила репортаж для цієї перевірки фактів.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion