Перевірка факту: Графіті з негативним зображенням Зеленського НЕ з'являлося у Лондоні 18 січня 2023 року

Перевірка фактів

  • Авторство: Uliana Malashenko
Перевірка факту: Графіті з негативним зображенням Зеленського НЕ з'являлося у Лондоні 18 січня 2023 року Фото ≠ факт

Чи з'явилося в Лондоні графіті, що негативно зображує українського президента Володимира Зеленського? Ні, це неправда: Керуючись відкритими даними, Lead Stories визначив локацію малюнку як "Дім шоколаду Lindt" у Цюриху, Швейцарія. Речник "Дому шоколаду Lindt" підтвердив Lead Stories, що на аналізованих постах справді зображена ділянка перед цим закладом, але категорично заперечив, що таке графіті будь-коли там з'являлося.

Твердження випливає з посту, опублікованому в соціальнй мережі Telegram 18 січня 2023 року. У текстівці посту було написано: "Shit happens in Europe. Thank you, Zelensky!" Переклад Lead Stories:

Лайно трапляється в Європі. Дякую, Зеленський!

Так це виглядало на час написання цієї перевірки фактів:

kak1.png

(Джерело: скріншот з додатку Telegram, зроблений 19 січня о 15:43:26 2023 UTC)

Те ж зображення, розділене на частини, з'явилося в інстаграм-акаунті з аналогічною назвою - Typical Optical:

kak2.png

(Джерело: скріншот додатку Instagram, зроблений 19 січня о 18:04:57 2023 UTC)

Геомітка, додана до частин загального зображення в інстаграмі, вказувала місцем зйомки Лондон:

kak3.png

(Джерело: скріншот додатку Instagram, зроблений 19 січня о 18:08:46 2023 UTC)

Порівнявши унікальні ознаки місця, показаного у фото, з публічно доступними фотографіями та відеоматеріалами, Lead Stories дійшли висновку, що справжнім місцем зйомки був не Лондон, а Цюрих, Швейцарія.

Використовуючи зворотний пошук зображень, Lead Stories знайшли, що найбільш схожий фасад - головний офіс швейцарського виробника шоколаду Lindt & Sprüngli, розташований за адресою Шоколаденплац, 1 у Кільхберзі, комуні в швейцарському кантоні Цюрих.

На сайті компанії є фото фасаду офісу, очевидно, зроблене влітку, проте без ялинок і білих лавок неправильної форми, які є на фото в постах.

Однак зображення офісу шоколадної компанії в Google Maps містить лавки:

kak4.png

(Джерело: скріншот сайту Google Maps, зроблений 18 січня 23:59:40 2023 UTC)

В одному з відео Google Maps, знятому 22 листопада 2022 року, також є лавки і ялинки, розташовані за кавовими столами - очевидно, як частина декорацій до різдвяного сезону:

Screen Shot 2023-01-18 at 7.10.21 PM.png

(Джерело: скріншот Google Maps, зроблений 18 січня 00:10:21 2023 UTC)

Lead Stories також знайшли фотографію, на якій цілком видно слово WELCOME, закінчення якого, "OME," видно на вхідних дверях будівлі в пості.

Screen Shot 2023-01-19 at 12.19.29 PM.png

(Джерело: скріншот додатку Telegram, зроблений 19 січня о 00:14:42 2023 UTC; колаж - Lead Stories)

Та ж частина зображення, опублікованого "Typical Optical," містить ще один напис, який краще видно в інстаграмі. Напис нечіткий, але похиле накреслення шрифту і особливо перша літера подібні до логотипу Lindt, який можна побачити на шоколадних плитках цієї фірми:

Screen Shot 2023-01-19 at 12.36.56 PM.png

(Джерело: скріншот з додатку Instagram, зроблений 19 січня о 17:36:56 2023 UTC; колаж - Lead Stories)

Зібравши ці докази, Lead Stories зв'язалися з виробником шоколаду щодо графіті із Зеленським. Даніель Хаггенбергер, PR-менеджер "Дому шоколаду Lindt", відповів електронною поштою 19 січня 2023 року:

Справді, це перед "Домом шоколаду Lindt" в Цюриху. Однак такого графіті там ніколи не було. Отже, це фейк!

Компанія тимчасово призупинила операції в Росії у березні 2022 року, після початку повномасштабного нападу Росії на Україну. Бренд та його локація в Цюриху добре відомі. Остання працює ще й як музей шоколаду - місце, яке відвідують як туристи, так і працівники.

При цьому на час написання цього матеріалу ніхто не публікував інших фото з графіті у соцмережах. Акаунт Typical Optical, відомий своїми неіснуючими фото з Зеленським, був єдиним джерелом фотографії з графіті.

Якби компанія справді долучилася до чогось суперечливого, про це повідомили б у новинах, як уже траплялося раніше. Однак два результати пошуку в Google News за пошуковою фразою "Lindt Home of Chocolate Graffiti Zelensky" видають лише нерелевантні публікації.

Враховуючи все вищезазначене, опубліковане в телеграмі та інстаграмі зображення штучно змінене: до зображення "Дому шоколаду Lindt" додали зображення графіті.

"Тypical Optical" описують себе як "ще не знамениту арт-групу з 🇵🇱," (переклад Lead Stories), використовуючи флаг Польщі на позначення країни. Акаунт привернув до себе увагу фактчекінгових організацій з усього світу через часту публікацію неіснуючих зображень Зеленського. Lead Stories раніше спростовували твердження щодо таких зображень тут і тут.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

(Цей фактчекінг є перекладом англомовного фактчекінгу Lead Stories від 19 січня 2023 року "New Anti-Zelenskyy Graffiti Did NOT Appear In London On January 18, 2023" Уляни Малашенкою.)

-Переклад Євгенії Продаєвої

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion