Перевірка факту: Це відео НЕ доводить, що ЗСУ обстрілюють житлові райони касетними боєприпасами

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Це відео НЕ доводить, що ЗСУ обстрілюють житлові райони касетними боєприпасами Без аргументів

Чи обстрілюють Збройні сили України житлові райони касетними боєприпасами, зокрема, повсюдно випускаючи снаряди з "Ураганів" по місту в Харківській області? Ні, це неправда. У сюжеті російського медіа "Звезда" не наведено ніяких доказів того, що українські військові обстрілюють цивільні квартали українських міст забороненими касетними боєприпасами. Натомість існують сотні свідчень, що такі боєприпаси використовує в Україні Росія із самого початку війни, по всій лінії фронту. Відповідні доповіді зробили Amnesty International, ООН, НАТО і незалежні журналісти. Єдиний аргумент, що є у відео, - про близьке розташування української армії - неможливо перевірити, оскільки в сюжеті не розкривається назва міста.

Твердження з'явилося в матеріалі російського видання "Звезда" (архів тут) із заголовком "Бессмысленная жестокость: как ВСУ обстреливают жилые районы кассетными боеприпасами" ("Безглузда жорстокість: як ЗСУ обстрілюють жилі райони касетними боєприпасами" - тут і далі переклад Lead Stories). Матеріал містить текст і відео, у якому людина, титрована як "військовослужбовець саперної групи", вказує на хвостовик від бомби і говорить:

"Це з установки "Ураган" хвостовик, а сама касетна частина уже розкрилася над будинками мешканців. Це заборонений касетний боєприпас, і українські збройні сили застосовують їх тут повсюдно".

Так цей момент виглядав на відео:

clusterbomb2.jpg

Скріншот з сайту tvzvezda.ru, зроблений 21 червня 2022 року о 15:55 UTC

Далі журналіст додає від себе: "Незважаючи на те, що місто вже два місяці перебуває під контролем російських збройних сил, його досі продовжують обстрілювати ЗСУ. Вони перебувають ось там, у лісі. І буквально напередодні вони випустили по житловому сектору три снаряди "Ураганів". Ось один із них лежить - касетний".

Розташування хвостової частини ракети може вказувати у напрямку, з якого ця ракета була випущена. Так аналітики Conflict Intelligence Team встановили, що ракета "Точка У", випущена в березні 2022 року по Донецьку, прилетіла з боку Росії, хоча у так званій ДНР звинувачували в обстрілі українську армію.

У випадку з сюжетом "Звезди" траєкторію польоту ракети встановити по відео не видається можливим. Ні у відео, ні у статті не розголошується назва міста, що не є типовим для репортажу як жанру. Повідомляється лише, що місто розташоване в Харківській області. Таке обмеження інформації не дає можливості розпізнати вулицю - наприклад, по карті Google maps - щоб зорієнтуватися у частинах світу і співставити траєкторію польоту ракети з картою позицій воюючих сторін. У сюжеті декілька мешканців міста діляться своїми спогадами про моменти обстрілу, проте ніхто з них не каже, що бачив, звідки прилетіла ракета. Коли журналіст говорить, що ЗСУ перебувають "там, у лісі", він маше рукою позаду себе, але без назви міста перевірити його слова також неможливо.

За таких умов звинувачення на адресу українських збройних сил в обстрілі житлових кварталів міста в Харківській області виглядає голослівним, нічим не підтвердженим.

Натомість існує багато свідчень того, що касетні боєприпаси на житлові квартали українських міст і селища скидає Росія.

4 березня очільник НАТО Йенс Столтенберг заявив про використання Росією касетних боєприпасів в українських населених пунктах. 30 березня 2022 року Організація об'єднаних націй повідомила, що до того часу Росія обстріляла цивільних українців касетними боєприпасами щонайменше 24 рази.

Дослідники Amnesty International провели 14 днів у Харкові і задокументували сім ударів касетними боєприпасами в різних районах міста. Вони знайшли фрагменти касетних боєприпасів і уламки ракет "Ураган", які несли такі боєприпаси. Загалом організація задокументувала 28 невибіркових ударів по Харкову, завданих російськими військами в період з 28 лютого по 30 квітня. Під час цих атак було вбито сотні людей.

Human Rights Watch зафіксувала російські атаки і обстріли мирних мешканців практично по всій території сходу і півдня України.

clusterbomb3.jpg

Скріншот з сайту hrw.org, зроблений 22 червня 2022 року о 18:06 UTC

Британська BBC провела власне журналістське розслідування: показала зображення з місць обстрілу у Харкові трьом експертам зі зброї, і ті підтвердили, що в усіх випадках то були сліди від ураження касетними боєприпасами. Журналісти американського видання The New York Times вивчили близько 1000 фото випущених по Україні снарядів. Вони ідентифікували 2000 боєприпасів, з яких 210 - тобто кожен десятий - виявилися забороненими міжнародними договорами, і переважно це були кластерні боєприпаси. Bellingcat зібрав багато фотосвідчень російських атак на житлові квартали з використанням кластерних снарядів. За повідомленням CNN, обстрілами Харкова касетними боєприпасами керував російський генерал, який має такий досвід у Сирії.

Українські офіційні особи і установи постійно повідомляють про російські обстріли касетними боєприпасами: у Зеленодольську та його околицях, Красногорівці, Миколаєві тощо.

За словами військового експерта Олега Жданова, Росія використовує в Україні усі види касетних боєприпасів, окрім хіба що касетних авіабомб, бо останні виявилися вразливими перед українською протиповітряною обороною.

clusterbomb4.jpg

Характерні сліди від касетного боєприпасу. Скріншот з сайту bbc.com, зроблений 23 червня 2022 року о 10:13 UTC

Human Rights Watch у своїй доповіді 11 травня повідомила, що в одному випадку, що стався 6 чи 7 березня в селі Гусарівка на Харківщині, касетні боєприпаси могла випустити українська армія. Ця ж організація вже звинувачувала Україну у використанні касетних боєприпасів на Сході України у 2014 році, проте українська влада ті звинувачення відкидала. Генеральний штаб Збройних сил України заявив тоді, що Росія обстрілювала територію України касетними бомбами, щоб провести операцію "під чужим прапором": поширити інформацію про те, що це робить Україна.

4 червня 2022 року - за день до публікації репортажу "Звезды" - російське міністрество оборони заявило, що Росія з 24 лютого знищила 466 реактивних систем залпового вогню (скорочено РСЗВ) в Україні. Саме до РСЗВ належать "Урагани", з яких, за сюжетом "Звезды", українські військові нібито обсипали кластерними боєприпасами місто в Харківській області. В авторитетному британському довіднику Military Balance зазначено, що станом на 2021 рік Україна володіла 354 РСЗВ - тобто меншою кількістю, ніж російська армія вже знищила в Україні за підрахунками російського міністерства оборони.

Сюжет "Звезди" рясніє наративами російської пропаганди. Наприклад, журналіст стверджує, що це Україна спалила і зруйнувала місто: "ЗСУ спочатку підпалювали свої ж позиції, які вони займали у квартирах, а потім били по них із артилерії вже під час відступу. При цьому знали, що у підвалах ховаються діти."

На сайті "Звезди" написано, що засновником і редакцією видання є "Телерадіокомпанія Збройних сил Російської Федерації «ЗВЕЗДА»". Цю телекомпанію вже викривали у створенні фейків про війну в Україні. У січні 2022 року інформаційно-аналітичний центр Ради з нацбезпеки і оборони України поширив відео, на якому показано, як у 2014 році "Звезда" підробила кадри нібито обстрілу Макіївки з ракетного комплексу "Точка У". На відео наклали кадри запуску російської ракети на Байконурі 2013 року і сказали, що це Україна обстрілює Макіївку потужними ракетами з невибірковою зоною ураження.

clusterbomb6.jpg

Скріншот з сайту youtube.com, зроблений 23 червня 2022 року о 10:14 UTC

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion