Перевірка Факту: Зеленський НЕ каже, що готовий поступитися території України для вступу до ЄС

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка Факту: Зеленський НЕ каже, що готовий поступитися території України для вступу до ЄС Говорит Кто?

Правда ли, что Владимир Зеленский говорит, что готов уступить территорию Украины ради вступления в ЕС? Ні, це неправда. Сам Зеленський, а також посадовці офісу президента України неодноразово заявляли, що не підуть на територіальні поступки Росії для закінчення війни. США заявили, що ніколи не здійснюватимуть тиск на Україну для територіальних компромісів, а Європейський Союз ніколи не висував подібних вимог Україні для вступу до ЄС та послідовно підтримував її територіальну цілісність і суверенітет.

Повідомлення про те, що президент України Володимир Зеленський готовий поступитися територіями України, щоб вступити до ЄС, з'явилася 16 червня 2022 року на сайті агентства новин "РИА Новости" в статті під назвою "Зеленский готов уступить территории Украины, заявил Кива" (архівовано тут).

Стаття починалася словами:

"МОСКВА, 16 июн -- РИА Новости. Лишенный мандата депутат Верховной рады Илья Кива утверждает, что Владимир Зеленский готов уступить часть территории Украины, чтобы страна получила статус кандидата, а затем вошла в Европейский союз."

Далі йшлося:

"'Зеленский готов уступить большую часть украинской территории России для прекращения боевых действий и за предоставление Украине статуса кандидата на вступление в Евросоюз с последующим вступлением', -- говорится в сообщении в Telegram-канале Кивы."

Тут і далі переклад Lead Stories:

"МОСКВА, 16 червня - РІА Новини. Позбавлений мандата депутат Верховної ради Ілля Ківа стверджує, що Володимир Зеленський готовий поступитися частиною території України, щоб країна набула статусу кандидата, а потім увійшла до Європейського союзу.

'Зеленський готовий поступитися більшою частиною української території Росії для припинення бойових дій і за надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу з наступним вступом', - йдеться в повідомленні в Telegram-каналі Ківи."

Так виглядала стаття:

(Джерело: ria.ru скріншот 21 червня 2022 року 16:08:41 UTC)

В повідомленні Ківи в Telegram, на яке посилається стаття "РИА Новости", не міститься пояснень чи чітких посилань на джерела такої інформації, але є фраза:

"Как сообщили из офиса президента - Зеленский готов уступить большую часть украинской территории России, за прекращения боевых действий и за предоставления Украине статуса кандидата на вступление в Евросоюз с последующим вступлением".

"Як повідомили з офісу президента - Зеленський готовий поступитися більшою частиною української території Росії, за припинення бойових дій і за надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу з наступним вступом".

Так виглядало повідомлення:

(Джерело: Telegram скріншот 21 червня 2022 року 16:12:44 UTC)

Насправді Президент Зеленський ніколи публічно не стверджував нічого подібного. Ані на офіційному сайті президента України, ані в його пабліках в соцмережах, ані в промовах - ніде немає заяв чи тверджень про територіальні поступки в обмін на будь-які перспективи для України. Те саме можна сказати і про заяви його офісу - на який, як на джерело інформації, посилається Ківа - на чолі з Андрієм Єрмаком.

Натомість є ціла низка заяв протилежного змісту, причому, судячи з їх хронології - це чітка, послідовна та незмінна державна політика.

Так, в інтерв'ю CNN 18 квітня 2022 року Володимир Зеленський заявив, що не піде на територіальні поступки Росії для закінчення війни:

"(CNN) Президент України Володимир Зеленський заявив CNN, що Україна не хоче віддавати територію у східній частині країни, щоб припинити війну з Росією, а українські військові готові боротися з військовими Москви на Донбасі в битві, за його словами, може вплинути на хід усієї війни."

В тому ж інтерв'ю Зеленський зазначив, що готовий до дипломатичного діалогу, щоб спробувати припинити війну, але агресія Росії проти українців ускладнює цей процес.

До цього, 10 грудня 2019 року, на зустрічі нормандської четвірки у Парижі Зеленський також заявляв про неможливість федералізації України, а також поступок територіями, у тому числі Кримом чи Донбасом. У виступі на прес-конференції з іншими лідерами нормандської четвірки Зеленський окреслив ряд принципів, які є, за словами Зеленського, непорушними для нього, як для президента України, і з якими ніколи не погодиться український народ. Перший -- це неможливість федералізації. Україна унітарна держава, це -- незмінна стаття Конституції та непорушний принцип існування держави.

Другим таким принципом Президент назвав неможливість зовнішнього впливу на вектор руху та розвитку України, наголосивши, що напрямок руху держави завжди обиратиме виключно український народ.

Третім принципом він виокремив неможливість компромісів щодо врегулювання ситуації на Донбасі через територіальні поступки з боку України, наголосивши, що для кожного українця і Донбас, і Крим -- це Україна.

21 травня 2022 року радник голови офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону FREEДОМ на каналі Україна 24 жорстко розкритикував американське видання The New York Times за спекуляції навколо теми нібито "здачі територій" в їх статті, де йшлося про те, що Україна не зможе відвоювати всі окуповані Москвою території і тому має погодитися на поступки. Зокрема він сказав:

"Я вважаю, що це дуже дивна заява. Дуже круто, коли ти сидиш і п'єш каву в теплому кабінеті, надутий хлопчина чи дівчина, і розмірковуєш про глобальні світові проблеми. Та що там якась Україна? Нехай щось віддасть. А чи не хоче ця людина, яка пише, що давайте ви чимось поступитеся, приїхати сюди і поговорити з людьми, з сім'ями, у яких вбили або зґвалтували їх рідних та близьких? Посидиш, поп'єш каву в Бучі, в їхніх зруйнованих будинках, поговориш - як це, не хочете віддати?"

Полодяк назвав неприйнятними будь-які територіальні поступки Росії заради закінчення війни з огляду на ті жертви, які понесла Україна в результаті російської агресії та марність територіальних поступок Росії, яка не задовольняється вже окупованими нею територіями та вигадує нові приводи для війни та окупації.

Того ж дня, 21 травня 2022 року, про те, що Україна не погодиться на територіальні поступки Росії заради миру, заявив і заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга в ефірі єдиного телемарафону. Він сказав:

"Жодних Мінська-2 чи Мінська-3 не буде. Жодних компромісів з територіальної цілісності та суверенітету бути не може."

11 травня 2022 року Михайло Подоляк аналогічним чином відреагував на заяви росіян про наміри провести референдум про приєднання до Росії на окупованій ними українській Херсонщині. Він написав у своєму Twitter:

"Єдине звернення, яке можуть готувати «гауляйтери» Херсонської області, - прохання про помилування після вироку суду. Окупанти можуть просити приєднатися хоч до складу Марсу, хоч до Юпітера. Українська армія звільнить Херсон, які б ігри слів не вигадували окупанти."

Так виглядало це повідомлення:

(Джерело: Twitter скріншот 21 червня 2022 року 17:23:58 UTC)

4 березня 2022 року під час брифінгу у Львові Михайло Подоляк озвучив позицію президента Зеленського щодо категоричної відмови від поступок в боротьбі за територіальну цілісність. Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті президента України, опублікованому того ж дня.

Щодо союзників України, то радник Білого дому з національної безпеки Джейк Саліван 16 червня 2022 року під час публічного виступу на заході Центру нової американської безпеки у Вашингтоні заявив, що США не будуть тиснути на Україну, щоб вона йшла на територіальні поступки Росії, бо це суперечить міжнародному праву. Те саме раніше заявляв і Джозеф Байден в інтерв'ю The New York Times 31 травня.

Дивно звучить і припущення видання "РИА Новости" щодо нібито необхідності віддавати українські території "в обмін" на вступ до Європейського Союзу.

Європейський Союз ніколи не висував подібних вимог до України. Натомість він неодноразово наголошував на підтримці територіальної цілісності України у своїх заявах, зокрема тут, тут, і тут. 17 червня 2022 року Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз. В її висновку містяться сім вимог до України, серед яких є вимоги щодо продовження реформ судової та правоохоронної систем, боротьби з корупцією та олігархією, забезпечення свободи слова й розвитку національних меншин, але немає ніяких вимог щодо територіальних поступок.

Слід зазначити також, що Ілля Кива, на якого посилається "РИА Новости", як на джерело інформації, є скандально відомим проросійським політиком та втікачем з України, фігурантом кримінальної справи про державну зраду.

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion