Перевірка факту: У ситуації з торговим центром у Кременчуці НЕ спостерігається багато невідповідностей

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: У ситуації з торговим центром у Кременчуці НЕ спостерігається багато невідповідностей Не постановка

Чи спостерігається багато невідповідностей у ситуації з торговим центром у Кременчуці і чи виглядає його пожежа як інсценування? Ні, це неправда. Є багато повідомлень офіційних українських осіб, фото- і відеосвідчень очевидців, записи з камер відеоспостережень, які підтверджують, що 27 червня в торговий центр "Амстор" потрапила російська ракета, через що приміщення зазнало нищівних руйнувань, там сталася велика пожежа і загинули чи зазнали травм багато людей. Обставини, які російські інтернет-користувачі і речники Росії вважають невідповідностями і ознаками інсценування - відсутність машин на парковці, велика кількість чоловіків і військових під час гасіння пожежі тощо - не є чимось незвичайним для такої ситуації.

Твердження з'явилося в російській інформагенції ТАСС із посиланням на першого заступника постійного представника Росії при ООН Дмитрія Полянського. Стаття із заголовком "Полянский считает, что в ситуации с торговым центром в Кременчуге много несостыковок" (архів тут) починалася так:

Ситуация с торговым центром в Кременчуге выглядит как провокация в Буче, там много бросающихся в глаза несостыковок. Об этом заявил в понедельник первый заместитель постоянного представителя России при ООН Дмитрий Полянский.

Переклад Lead Stories:

Ситуація з торговим центром у Кременчуці виглядає, як провокація в Бучі, там багато невідповідностей, які кидаються в око. Про це заявив у понеділок перший заступник постійного представника Росії при ООН Дмитрій Полянський.

Так виглядала стаття на сайті:

kremenchuk1_tass.jpg

Скріншот з сайту tass.ru, зроблений 28 червня 2022 року о 16:35 UTC

Згадуючи Бучу, російський політик має на увазі офіційну позицію Росії щодо масових вбивств і катувань цивільних осіб, вчинених російськими військовими під час окупації містечок і сіл у Київській області в березні 2022 року. Росія заявила, що кадри з тілами загиблих - постановка. Lead Stories перевіряли твердження і встановили його неправдивість.

Ще до заяви Полянського багато російських Telegram-каналів написали про те, що ракетний удар і пожежа в "Амсторі" - це постановка. Автори дописів наводили різні аргументи.

Наприклад, канал Signal пише про час публікації перших відео (тут і далі - у перекладі Lead Stories): "Перші кадри з місця удару у Кременчуці публікує Зеленський за годину. Чи слід далі щось пояснювати? Буча та Краматорськ 2.0".

Ракетний удар, за даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, стався о 15:53 (різні камери спостереження фіксували час у діапазоні 15:51 - 15:53), а відео на офіційній фейсбук-сторінці Зеленського з'явилося о 17:18, тобто через 1 годину 25 хвилин. Аргумент має радше психологічну, ніж раціональну природу, адже він нічого не пояснює читачу, зате сіє відчуття підозрілості. Незрозуміло, що хотіли сказати автори. Година - це надто довго чи надто швидко? Надто довго чи надто швидко для чого?

Канал "Война с фейками" апелює у своєму пості до малої кількості машин на парковці перед торговим центром, наявності військових на місці події і відсутності жінок на відео: "Володимир Зеленський заявив, що в ТЦ було близько тисячі цивільних, проте паркування перед будівлею торгового центру практично порожнє, на ньому мало автомобілів. Крім того, серед людей, які ходять по парковці, помітно безліч військових у «піксельній» формі (штатні футболки ЗСУ, камуфляжні сумки), деякі з них озброєні автоматами. При цьому на відеозаписі, який виклав Зеленський, а також на роликах у соціальних мережах практично немає жінок".

Відео з офіційної фейсбук-сторінки Зеленського було зняте, коли до місця події вже прибули пожежники - вони є у кадрі. За інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, влучення сталося о 15:53, а перші пожежники приїхали о 16:10. Тож відвідувачі мали час вибігти і від'їхати, щоб врятувати свої автівки від вогню. А ті машини, які залишилися, ймовірно, могли належати постраждалим людям, які ще були всередині приміщення або були доправлені до лікарень. Автори допису також не згадують, що саме в Кременчуку Росія двома ракетними ударами навесні знищила єдиний в Україні нафтопереробний завод, спричинивши паливну кризу, через яку користування автотранспортом сильно зменшилося в усій країні.

kremenchuk2_zelvideo.jpg

Скріншот з сайту facebook.com, зроблений 28 червня 2022 року о 17:48 UTC

На відео про обстріляний торговий центр є військові, але їх там не "безліч", як написано в пості Signal. Про залучення великої кількості рятувальників, в тому числі військових, повідомляли офіційні українські джерела. "Працюють полтавські правоохоронці та рятувальники, медики, територіальна оборона, військові та просто люди. Коли я сюди приїхав, тут було багато людей, городян, які допомагали військовим та пожежникам", - повідомив пресі очільник Полтавської обласної воєнної адміністрації Дмитро Лунін.

Що ж до жінок - незрозуміло, насамперед, чому їхня відсутність перед фасадом палаючої будівлі може бути свідченням інсценування, як це випливає з посту Signal. Серед постраждалих є і чоловіки, і жінки: ось розповідь постраждалої жінки, яка перебуває у лікарні. Тут головний редактор "Кременчуцької газети" каже, що якась жінка, яку вдалося врятувати з-під завалів, усе ж померла в лікарні. Ось тут збирають кошти на допомогу дівчині, яка постраждала внаслідок удару по "Амстору".

Ще один російський Telegram-канал Zergulio апелює до того, що внаслідок вибуху, на його думку, постраждало дуже мало людей. "Я правильно розумію, що російська ракета вдарила в торговий центр, де юрмилися 1000 чоловік (це сам Зеленський заявив), він відразу весь спалахнув, а в результаті 2 вбитих і 20 поранених? Що за ракета то була - від салюту? Коротше, у Кременчуці провокація того ж низького штибу, що й у Краматорську."

Інформація про кількість жертв постійно уточнюється. Станом на ранок 28 червня вже 18 людей загинули, 59 травмовані, 36 вважалися зниклими безвісти.

Деякі блогери стверджували, що "Амстор" на момент трагедії був зачинений, бо вже давно не працював, і людей там не було. Цю інформацію спростували самі ж російські пабліки, поширивши скріншот повідомлення ТЦ про те, що за кілька днів до трагедії - 23 червня - адміністрація дозволила відвідувачам не залишати приміщення під час повітряної тривоги (тепер за цим рішенням відкрите кримінальне провадження). Отже, магазин працював.

kremenchuk_амстор.jpg

Скріншот з web-версії додатку Telegrsm, зроблений 29 червня 2022 ркоу о 13:39 UTC

Доказів, які свідчать, що по торговому центру "Амстор" нанесли саме ракетний удар, багато. На цьому відео камери спостереження зафіксували політ двох ракет, які впали у двох різних місяцях неподалік одна одної. Іншим постраждалим об'єктом, окрім "Амстора", став приватний Кременчуцький завод шляхопровідних машин, який виробляв асфальтоукладачі і, за теорією росіян, зберігав на своїх складах зброю і боєприпаси із західних країн. За інформацією Командування повітряних сил, випущені з Курської області ракети були застарілими Х-22. Військовий аналітик Михайло Самусь зауважує, що відхилення цих ракет, розроблених у 60-х роках минулого століття, може становити до 1 км - а Росія стверджує, що використовує високоточну зброю.

На цьому відео, яке оприлюднив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, видно момент влучення ракети саме в ТЦ. Відео зняте з території заводу, який також вразила російська ракета, але пізніше.

kremenchuk_ракета.jpg

Скріншоти з фотографій з Telegram-каналу https://t.me/Pravda_Gerashchenko

28 червня Росія доповнила свою версію обстрілу Кременчуга. За повідомленням російського міністерства оборони, вони випустили "високоточні ракети" по схронах зброї, наданої Україні західними країнами. Зброя нібито зберігалась на заводі шляхопровідних машин. А вже від тої пожежі, за версією росіян, вогонь перекинувся на нібито не працюючий ТЦ:

27 июня в городе Кременчуг Полтавской области ВКС РФ нанесен удар высокоточным оружием воздушного базирования по ангарам с поступившим от США и европейских стран вооружением и боеприпасами, в районе Кременчугского завода дорожных машин.

В результате высокоточного удара, оружие и боеприпасы западного производства, сосредоточенные на складской территории для дальнейшей отправки украинской группировке войск на Донбассе, поражены. Детонация хранившихся боеприпасов к западному оружию, вызвала пожар в расположенном рядом с территорией завода не функционировавшем торговом центре.

Проте відео з камер спостереження говорять про те, що удар по "Амстору" був першим, а по заводу - другим. У цьому матеріалі "Настоящее время" проаналізувало відео з камер спостережень у міському парку, розташованому близько до заводу. З цих відео випливає, що на той час, коли стався "приліт" по заводу, на "Амсторі" вже йшов густий дим: його видно здалеку.

Ступінь пошкодження будівлі "Амстору" і характер травм потерпілих говорять швидше про потужний вибух від ракетного удару, ніж про звичайну пожежу. За даними ДСНС, стіни та перегородки будівлі були виконані із силікатної цегли, перекриття були залізобетонні. Судячи з фотографій, після удару від будівлі не залишилося практично нічого, окрім невеликої ділянки однієї фасадної стіни. Удар ракети припав на задню частину будівлі.

6ba379bd71f3e9b8.jpg

Фото з сайту https://dsns.gov.ua/

Для порівняння - ось так виглядав торговий центр у російському Кемерово після потужної пожежі, внаслідок якої загинули понад 60 людей:

tc_zimns.jpg

Скріншот з сайту https://russian.rt.com/ , зроблений 28 червня 2022 року о 22:32 UTC

Постраждалі в "Амсторі" люди мають травми, більш характерні для наслідків ракетного обстрілу, ніж для пожежі. Повідомляється, що в дівчини відсічене вухо і губа. Жінка, чиє тіло посічене уламками, розповідає про свої відчуття під час вибуху: "Таке відчуття, що ти просто кудись летиш, летиш, а тебе щось обсипає, обсипає". Голова її чоловіка також посічена. Рятувальники ДСНС знайшли під завалами 8 фрагментів тіл. Для пожежі характерні зовсім інші ушкодження: опіки шкіри і легенів, отруєння димом, синці, переломи і забиття від обвалу падаючих перекриттів.

На відео з ураженого ракетою заводу не видно залишків зброї чи ознак пожежі, яка мала б статися внаслідок детонування боєприпасів: виробничі потужності розтрощені, але не обгорілі.

kremenchuk_завод.jpg

Скріншот з сайту suspilne.media, зроблений 29 червня 2022 року о 13:50 UTC

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion