Перевірка Факту: Російська армія НЕ захопила гаубиці Caesar

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка Факту: Російська армія НЕ захопила гаубиці Caesar Бездоказово

Чи правда, що російська армія захопила гаубиці Caesar та передала їх на "Уралвагонзавод" для вивчення з метою покращення російського озброєння? Ні, це неправда. Повідомлення про їх захоплення є бездоказовим, воно не підтверджене фотографіями чи відео, а також самими збройними силами РФ. Натомість Збройні Сили України, Міністерство оборони Франції та Генеральний штаб Франції спростували цю інформацію. САУ Ceasar знаходяться на відстані близько 20 км від активного фронту, де хоча б теоретично можливе захоплення техніки ЗСУ армією Російської Федерації.

Інформація про те, що дві французські САУ Caesar захоплені російською армією вперше з'явилася у Twitter французького колумніста, адвоката Режіса Де Кастельно 20 червня 2022 року.

В дописі (архівовано тут) йшлося:

"Encore une réussite de Macron : 2 canons Caesar français ont été interceptés intacts par les russes. Ils sont actuellement dans l'usine Uralvagonzavod dans l'Oural pour étude et rétro ingénerie éventuelle.

Merci Macron, c'est nous qu'on paye."

Тут і далі переклад Lead Stories:

"Ще один успіх Макрона: 2 французькі гармати 'Цезар' були перехоплені росіянами цілими. Зараз вони перебувають на заводі 'Уралвагонзавод' на Уралі для вивчення та можливого реверс-інжинірингу.

Дякую, Макрон, ось за що ми платимо."

Так виглядав твіт:

(Джерело: Twitter скріншот 27 червня 2022 року 09:30:03 UTC)

Повідомлення набуло популярності: на момент написання цієї статті у нього було більше 8 тисяч уподобань та більше 4,6 тисяч ретвітів. Крім того, повідомлення негайно було підхоплене самим концерном "Уралвагонзавод", який того ж дня, 20 червня, у своєму Telegram розмістив нібито підтвердження заяви Де Кастельно, в якому йшлося:

"Доброго дня, пане Режісе! Просимо Вас передати слова подяки пану Макрону за подаровані САУ. Техніка, звичайно, - так собі ... не те, що наша МСТА-С, але, проте, в господарстві знадобиться. Надішліть ще - розберемо."

Після цього інформація про захоплення САУ Caesar швидко розповсюдилася в російських медіа, зокрема в ТАСС, Газета.ru, Eurasia Daily, Pravda.ru, та в соцмережах, наприклад, у Facebook. Втім, деякі з цих ЗМІ розмістили уточнення, що "Міністерство оборони РФ поки цю інформацію не підтвердило", що відповідає дійсності, оскільки Міноборони РФ ніде жодним чином не підтвердило захоплення французьких гаубиць.

Як відомо, гаубиці французького виробництва були передані Україні Францією в рамках військової допомоги. Про передачу Україні САУ Caesar від Франції стало відомо наприкінці квітня 2022 року. Тоді президент країни Еммануель Макрон в інтерв'ю повідомив, що постачає Україні різноманітну зброю, в тому числі і САУ Caesar, і планує це робити надалі. Тоді французькі медіа висловлювали припущення, що буде поставлено дивізіон - 12 одиниць -таких гаубиць. Українські військові пройшли відповідне навчання у Франції. На початку червня в українських медіа стала з'являтися інформація про роботу цього озброєння на російсько-українському фронті.

В повідомленні Режіса Де Кастельно у Twitter було розміщене ілюстративне фото установки Caesar. За допомогою додатку Google Lens ми знаходимо багато випадків використання цього фото в різноманітних публікаціях задовго до твіта Де Кастельно, наприклад, тут і тут. Проте французький публіцист не наводить жодного документального фото захопленої техніки, жодного посилання чи іншого аргументу на доказ його тверджень і на це йому вказують коментатори під його повідомленням у Twitter, на що Де Кастельно відповідає, що джерелом є ФСБ.

Ось так виглядають ці коментарі:

(Джерело: Twitter скріншот 27 червня 2022 року 10:41:12 UTC)

Слід зазначити, що автор повідомлення Режіс Де Кастельно є переконаним комуністом, давнім критиком та опозиціонером Еммануеля Макрона та прихильником суперниці Макрона на президентських виборах Марін Ле Пен, яку медіа обгрунтовано звинувачували у зв'язках з Росією, а також в отриманні фінансування з Росії. Про підтримку Ле Пен з боку Де Кастельно свідчить його стаття у виданні Front Populaire. Тому не дивно, що він вдається до поширення повідомлень, що можуть шкодити репутації чинного президента Франції та слугувати на користь Росії, не надаючи доказів.

Немає ніяких підтверджень інформації про захоплення гаубиць Caesar і в російських джерелах. Окрім жартівливого повідомлення концерну "Уралвагонзавод", що підіграє твіту Режіса Де Кастельно, у росіян немає ніякого іншого "доказу", на який може посилатися преса. В російському інформаційному просторі так і не з'явилося документального фото чи відеорепортажу із захопленими гаубицями Caesar, хоча зазвичай російські військові кореспонденти та пропагандисти використовують кожну можливість та інформаційний привід для ілюстрування реальних чи уявних перемог та здобутків у війні, яку вони називають спеціальною військовою операцією.

Натомість з'явилися спростування як з боку української влади, так і з боку Франції.

Збройні сили України через свою офіційну сторінку Facebook 24 червня 2022 року розповсюдили заяву, що повідомлення про захоплення гаубиць Caesar є навмисне сфабрикованим фейком, спрямованим на згортання постачання зброї Україні. В заяві зокрема йдеться:

"Це є доказом того, що постачання Україні озброєння сильно б'є по нашому ворогові і він намагається посіяти серед французів недовіру до ЗСУ та створити враження, що надсилати зброю до нашої країни марно."

Так виглядало спростування:

(Джерело: Facebook скріншот 27 червня 2022 року 10:50:21 UTC)

Французький телеканал TF1 24 червня 2022 року також оприлюднив спростування, спираючись на коментар міністерства оборони Франції. В коментарі йдеться:

"Французьке верховне командування спростовує цю інформацію, яку можна описати, як 'повністю необґрунтовані чутки'. Це інформаційна маніпуляція з боку проросійського облікового запису, що входить в сферу інформаційної боротьби, яка є частиною конфлікту".

Так виглядало спростування:

(Джерело: tf1info.fr скріншот 27 червня 2022 року 11:10:03 UTC)

Генеральний штаб Франції 23 червня також спростував ці чутки і на запит іншого французького видання L'Independant.

В спростуванні французького командування йшлося:

"Немає жодних доказів, які б підтверджували цю інформацію, яка є надзвичайно неправдоподібною. Персонал повністю спростовує цю інформацію. Росіяни - це спеціалісти з дезінформації та маніпулювання інформацією."

Неправдоподібність інформації про захоплення САУ пояснюється тим, що дальність стрільби цих гармат 20-30 км, що означає їх знаходження в значному тилу від лінії фронту, на якій відбуваються переміщення, зміни, захоплення трофеїв та відступ з населених пунктів. Про відносно незначні коливання лінії фронту та відсутність проривів російської армії далеко вглиб оборони ЗСУ, що уможливили б захоплення гармат Caesar в червні свідчить динамічна карта бойових дій Deep State, а також звіти та карти Інституту дослідження війни ISW.

Ще у травні про характер дій та специфіку розміщення САУ Caesar повідомляв Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Тоді він підтвердив, що самохідні артилерійські установки, які надала Франція, вже активно використовуються, і зазначив, що:

"Caesar дає можливість уражати противника на віддаленні 20 км і більше від лінії фронту з високою точністю."

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.




Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion