Перевірка факту: Російські ЗМІ НЕ повідомляли, що українці виклали портрет Степана Бандери з трупів російських солдатів

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Російські ЗМІ НЕ повідомляли, що українці виклали портрет Степана Бандери з трупів російських солдатів Сатира

Чи публікувало російське видання "Комсомольская правда" (kp.ru) новину про те, що на день народження Степана Бандери 1 січня українці виклали його портрет з трупів російських солдатів на полі бою? Ні, це неправда. Картинку, яка виглядає, як скріншот з сайту російського видання, створила і опублікувала українська фейсбук-сторінка ТФН, що Lead Stories підтвердив її адміністратор. ТФН часто публікує сатиру, що імітує російські фейки, відтворюючи риторику медіа та офіційних осіб РФ щодо України. На картинці поряд із логотипом видання "Комсомольская правда" стоїть логотип ТФН, однак цього виявилося недостатньо, щоб неправдивість інформації була очевидною для всіх: багато користувачів фейсбуку написали про публікацію в російських ЗМІ як про доконаний факт.

Твердження про те, що в російському медіапросторі написали про портрет Степана Бандери, з'явилося у фейсбуці 1 січня 2023 року у пості із текстівкою: «Рубрика "Не мем, а реальні новини свинособак"». Пост супроводжувало зображення, що нагадувало скріншот новини з фото Степана Бандери і заголовком:

Украинские нацисты выложили на поле боя портрет Стэпана Бандеры из трупов русских солдат в день его рождения

("Українські нацисти виклали на полі бою портрет Степана Бандери з трупів російських солдатів у день його народження" - переклад Lead Stories).

Так виглядало це зображення:

kpru.jpg

(Джерело: cкріншот сайту facebook.com, зроблений ‎8 ‎січня ‎2023 року ‏‎о 13:25:17 UTC)

Зображення активно ширилося користувачами фейсбуку. Судячи зі змісту дописів, для більшості людей було очевидно, що портрету з тіл насправді не існувало. Адже одночасно з картинкою-скріншотом соцмережами ширився цифровий портрет Степана Бандери, створений зі схематично намальованих тіл, і написи, створені за допомогою таких самих намальованих тіл у чат-боті "Папка в пакеті". Буть-хто може скористатися чат-ботом і створити свій напис з "тіл". Проте щодо імітації скріншоту з kp.ru - деякі користувачі фейсбуку і навіть авторитетні видання вирішили, що перед ними справжня публікація російського видання. Зокрема, видання hromadske.ua 2 січня написало у пості на своїй фейсбук-сторінці таке:

У день народження Бандери російські ЗМІ розповсюдили фейкову новину, що українці виклали портрет Бандери тілами вбитих окупантів.

Так виглядав пост "Громадського":

bandera_hromadske.jpg

(Джерело: cкріншот сайту facebook.com, зроблений ‎10 січня ‎2023 року о ‏‎12:54:16 UTC)

Схожі твердження, у яких про портрет із трупів говорять, як про реально поширену в російських ЗМІ новину, можна побачити тут, тут, тут, тут і тут.

Насправді такої новини російські ЗМІ не публікували. У заголовку була орфографічна помилка: "Cтэпан" замість "Степан". Пошук у Google за запитом "украинские нацисты выложили на поле боя портрет степана бандеры site:ru" не видає жодного релевантного результату. Такий пошук - із застосуванням оператора site:ru - обмежує видачу результатів матеріалами з домену .ru. Пошук за аналогічним запитом, але без обмеження за російським доменом видає релевантні посилання на українські, а не російські ресурси.

На зображенні нібито скріншоту з сайту kp.ru, яке поширювали користувачі соцмереж, шрифт заголовку відрізняється від того, який насправді використовує kp.ru. А у верхньому лівому куті зображення поряд із логотипом видання "Комсомольская правда" розміщено напис: "ТФН". Такий же напис-вотермарк стоїть на тій частині зображення, де розташовано портрет Степана Бандери.

Bandera_compare.jpg

(Джерело: колаж Lead Stories зі скріншотів сайтів facebook.com та kp.ru, зроблених 8 ‎січня ‎2023 року ‏‎о 13:25:17 UTC та ‎8 ‎січня ‎2023 року о ‏‎14:03:22 UTC відповідно)

Пошук у фейсбуці виводить на сторінку з назвою ТФН і тим самим логотипом, що й на імітації скріншоту kp.ru. В описі сторінки зазначено, що це "крамольно-інформаційна агенція", а назва розшифровується як "Тіко Файні Новини". Саме на цій сторінці можна побачити найбільш ранню (1 січня 2023 року, 11:04) публікацію картинки, про яку йде мова. Так вона виглядала на сторінці:

Bandera_тфн.jpg

(Джерело: cкріншот сайту facebook.com, зроблений 10 ‎січня ‎2023 року о ‏‎14:11:31 UTC)

Через форму відправки повідомлень на фейсбук-сторінці ТФН автор Lead Stories 10 січня зв'язався з адміністратором сторінки. Той підтвердив, що саме ТФН є автором сатиричної картинки, що імітує скріншот сайту kp.ru. Адміністратор не повідомив своє ім'я, можливо, через дражливий контент сторінки. На запитання про мету публікації він відповів:

Гумор - наша зброя.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion