Перевірка Факту: Траєкторія війни НЕ змінюється, а надії на повернення окупованих територій не згасають через брак зброї в України

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка Факту: Траєкторія війни  НЕ змінюється, а надії на повернення окупованих територій не згасають через брак зброї в України Без змін

Правда ли, что Россия едва не выиграла войну, а нехватка боеприпасов означает, что Украина снова не заберет территорию, взятую Россией? НІ, це неправда. Попри те, що наразі зброї та боєприпасів дійсно бракує, українські та міжнародні військові експерти, влада та військове командування здебільшого не змінили своїх оцінок перспектив війни. Вони повідомляють, що Україна ще не отримала від партнерів необхідної кількості боєприпасів та важкої зброї, запланованих до постачання, ЗСУ тримаються попри складність ситуації, тому рано робити висновки про марність надій на повернення окупованих Росією територій. Результати ленд-лізу та іншої військової підтримки з боку союзників ще попереду. Збройним силам України бракує важкої зброї та боєприпасів із самого початку війни, що не завадило зламати плани ворога. Наразі військове командування України просить західних партнерів пришвидшити постачання запланованої кількості озброєння.

Інформація про те, що в України закінчуються боєприпаси, перспективи на полі бою стають туманними, надії на повернення Україною територій, захоплених Росією тануть через переважаючу вогневу міць противника з'явилася у статті видання "NNS Національна служба новин" (архівовано тут) від 11 червня 2022 року з назвою "В України закінчуються боєприпаси, траєкторія війни змінюється - Washington Post".

Стаття починалася словами:

"В Україні закінчуються боєприпаси, а перспективи на лінії фронту туманні. Про це пише The Washington Post, з посиланням на УНІАН передає NNS. Видання зазначає, що надії на те, що Україні вдасться повернути території, згасають перед обличчям вогневої потужності Росії."

Далі йшлося:

"Ейфорія, яка супроводжувала непередбачувані ранні перемоги України проти російських військ, згасає, оскільки Москва пристосовує свою тактику, відновлює свої кроки і затверджує свою переважну вогневу міць проти українських сил."

Ось так виглядала публікація:

(Джерело: nikopolnews.net скріншот 14 червня 2022 року 14:10:59 UTC)

Фактично, автори статті поширюють твердження про нібито перелом на користь Росії, що стався у війні, та про невідворотність її територіальних загарбань в Україні, як про доведені факти. Аналогічні твердження, також з посиланням на Washington post, поширили і інші українські ЗМІ - Фокус, Klymenko Time, та користувачі соцмереж, наприклад Facebook тут, тут, тут і тут.

Плани України повернути захоплені Росією території Президент України Володимир Зеленський почав озвучувати після того, як західні союзники продемонстрували чіткі наміри військової підтримки України, а саме надати достатню кількість важкої зброї, яка б посилила захист, уможливила контрнаступ та звільнення тимчасово окупованих територій. Ці плани підкріплюються рішенням координаційної ради союзників України в Рамштайні 26 квітня 2022 року та Законом про Ленд Ліз, підписаним президентом США Джозефом Байденом 9 травня 2022 року.

В статті "NNS Національна служба новин" не наводиться достатньо аргументованих доказів твердження, що міститься у заголовку. В статті нема ніякої інформації щодо скасування чи зміни рішення союзників щодо постачання зброї в Україну, через що може змінитися траєкторія війни на користь Росії.

Натомість на підтвердження власних висновків автори статті цитують радника українського уряду Олександра Данилюка, який говорить :

"Стратегія і тактика росіян зараз зовсім інші. Вони досягають успіху. У них більше ресурсів, ніж у нас, і вони не поспішають. Зараз набагато менше простору для оптимізму."

Але далі в статті Данилюк говорить про необхідність скорішого постачання далекобійної зброї, щоб виправити ситуацію . За його словами, Україні терміново потрібно перейти на більш далекобійні та складніші західні системи, але вони були задіяні лише нещодавно і в недостатній кількості, щоб відповідати величезній вогневій потужності Росії. Тобто, очевидно, що мета його висловлювань - не ствердження невідворотності переваги та перемоги Росії у війні, а заклик до західних партнерів пришвидшити постачання необхідної зброї в потрібній кількості у відповідності до вже ухвалених рішень.

Крім того, в самій статті є інформація, що протирічить її заголовку, а саме про те, що зброя таки надійде в Україну, а також пояснення, з чим пов'язане очікування:

"Реактивні системи залпового вогню HIMARS для українців уже в дорозі, але спершу українців потрібно навчити, як ними користуватися, а до поля бою їм ще кілька тижнів."

12 червня 2022 року Головнокомандувач збройними силами України Валерій Залужний повідомив на своїй сторінці у Facebook про розмову з Головою об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. В цій розмові він поінформував американського колегу, що:

"Противник сконцентрував головні зусилля на півночі Луганської області. Він масово застосуває артилерію і, на жаль, має десятикратну вогневу перевагу. Але, попри все, ми продовжуємо утримувати позиції."

Тобто, за словами Головнокомандувача ситуація дуже складна, але контрольована. При цьому мова йде не про всю протяжність лінії фронту, а про порівняно невеликий її відрізок, де ворог сконцентрував зусилля та артилерію. Також Залужний оцінює результати противника на луганському напрямку, як невдачі, а не прогрес, та говорить про контрнаступальні дії ЗСУ на окремих напрямках. При цьому Залужний підкреслює необхідність термінового надання Україні артилерії:

"Я вкотре повторив генералу Міллі своє прохання - у найкоротші терміни допомогти нам отримати більше артилерійських систем калібру 155 мм."

13 червня 2022 року Радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк у своєму Twitter теж опублікував необхідну кількість важких озброєнь, які, на його думку, могли би забезпечити паритет сил у війні. Свій твіт він адресував учасникам чергової зустрічі коаліції союзників у Брюсселі 15 червня.

Так виглядав його твіт:

(Джерело: Twitter скріншот 14 червня 2022 року 06:38:41 UTC)

В якості реакції на ці та інші сигнали українських посадовців 13 червня 2022 року глава Пентагону Ллойд Остін зробив заяву, в якій зокрема йшлося (переклад Lead Stories) :

"Моїм першим завданням буде скликання Контактної групи з оборони України втретє. Це буде важливою нагодою зібрати нашу зростаючу групу партнерів з усього світу і гарантувати, що ми надамо Україні те, чого потребує Україна зараз, щоб захиститися від невиправданого та неспровокованого нападу Росії, а також дивитися вперед, щоб гарантувати допомогу Україні в розбудові та підтримці надійної оборони для захисту в найближчі місяці та роки. Ми послухаємо безпосередньо українських лідерів на чолі з моїм хорошим другом і колегою Олексієм Резніковим, і ми будемо працювати над активізацією наших спільних зусиль для виконання пріоритетних вимог України щодо захисту, якщо Росія відновить свій небезпечний наступ на Донбасі."

В тому, що зброя надійде, хоча, можливо, і не так швидко, як хотілося б, не сумнівається і колишній посол США в Україні Джон Гербст у своєму інтерв'ю українському телеканалу Україна 24.

Про складну, але стабільну ситуацію на полі бою повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у щоденних звітах щодо оперативної обстановки на фронті.

Про те саме свідчать і карти фронту, що показують достойне стримування наступу противника протягом тижнів в очікуванні зниження наступального потенціалу ворога та надходження важкої артилерії в рамках домовленостей України із союзниками.

Так виглядає карта фронту станом на 1 червня 2022 року:

(Джерело: deepstatemap.live скріншот 14 червня 2022 року 08:18:01 UTC)

Так виглядає карта станом на 13 червня 2022 року:

(Джерело: deepstatemap.live скріншот 14 червня 2022 року 08:22:53 UTC)

Роз'яснення щодо переваги противника не на всій протяжності фронту, а на окремих, малих його відрізках надав військовий експерт, половник запасу ЗСУ, Олег Жданов в ефірі марафону FreeDOM:

"Щодо співвідношення сил 1 до 20. Річ у тім що мається на увазі не загальне співвідношення, а співвідношення на окремих ділянках, де Росія зосередила велику кількість військ та створила таку перевагу. Це навіть не навколо усього Сєвєродонецька. Це на окремих напрямках, де вони ведуть наступальні дії."

Цей же експерт в інтерв'ю телеканалу Espresso 13 червня 2022 року говорить і про "ознаки зниження наступального потенціалу ворога" на найскладнішій ділянці оборони в Луганській області, де росіяни зосередили найбільші зусилля, а також, що Україні, на його думку, вдасться втримати ситуацію контрольованою до отримання важкого озброєння.

11 червня 2022 року авторитетний Інститут Дослідження Війни (ISW) опублікував звіт, в якому говорять про вогневу, але не тотальну військову перевагу Росії та необхідність послідовної військової підтримки України з боку партнерів, а також про проблеми з комплектуванням російського угруповання в Україні (переклад Lead Stories):

"Українська розвідка оцінює, що російські військові розширюють свої плани вести тривалішу війну, хоча формування і резерви російських військ, ймовірно, залишаються поганими. Заступник начальника Головного управління розвідки (ГУР) України Вадим Скібіцький заявив, що ГУР отримав підтверджену інформацію про те, що російські війська продовжили планування війни на наступні 120 днів до жовтня 2022 року. Скібіцький зазначив, що російські сили коригуватимуть план залежно від успіхів на Донбасі, і зазначив, що російський Генштаб майже щомісяця змінює плани вторгнення. Заява Скібіцького, ймовірно, свідчить про те, що Кремль, як мінімум, визнав, що не може швидко досягти своїх цілей в Україні, і продовжує коригувати свої військові цілі, намагаючись виправити початкові недоліки вторгнення в Україну... Голова Північного оперативного командування України Дмитро Красильников повідомив, що українські війська відчувають нестачу артилерійських систем дальньої дії... Українським силам знадобиться послідовна підтримка Заходу, особливо щодо артилерійських систем, оскільки російська чисельність і ресурси впливають на українські сили у все більш позиційній війні."

Ігор Гіркін - російський військовий, що брав активну участь в захопленні окремих районів Донецької та Луганської областей у 2014 році, зігравши одну з ключових ролей в окупації Донбасу Росією, скептично коментує успіхи російської армії в Україні. 11 червня в мережі з'явилося відео, де Гіркін сумнівається в можливості росіян втримати Херсон через погану комплектацію та озброєність армії так званої ДНР. Він переконаний, що донецька піхота знищена на 70%.

Щодо поставок артилерійських систем, то військовий експерт Олег Жданов, акумулювавши та проаналізувавши наявну інформацію з відкритих джерел, 13 червня 2022 року під час прямого ефіру телемарафону FreeDOM повідомив, що, враховуючи час на логістику та навчання військовослужбовців користуватися складною технікою, далекобійні артилерійські системи в достатній кількості надійдуть в липні 2022 року. Тому, на думку Жданова, формування ударного угруповання для контрнаступу можливо сформувати лише наприкінці липня - на початку серпня. При цьому експерт зауважив, що важке озброєння в невеликій кількості продовжує надходити, тим самим пітримуючи нашу армію, і що армія здатна триматися до отримання важких озброєнь від союзників.

Валентин Наливайченко, екс-голова Служби безпеки України, приблизно так само оцінює терміни поставок систем реактивного залпового вогню з США та Великої Британії. На своїй сторінці у Facebook та в ефірі телеканалу Espresso 9 червня 2022 року він повідомив зокрема таке:

"Чого дуже боїться ворог - це того, що надійдуть ракетні системи залпового вогню, які пообіцяли США і Великобританія. Сподіваємося, вони надійдуть протягом 2-3 тижнів."

Інформація про те, що в України закінчується зброя та боєприпаси, періодично з'являлася в інфопросторі протягом усієї війни. Про це повідомляли медіа та соцмережі, наприклад, в березні тут, у квітні тут.

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion