Перевірка факту: НЕМАЄ доказів, що Порошенко обзавівся мільярдами, грабуючи українську армію

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: НЕМАЄ доказів, що Порошенко обзавівся мільярдами, грабуючи українську армію Зміцнив армію

Чи обзавівся Порошенко, а разом з ним Турчинов, Пашинський, Аваков і Яценюк мільярдами, грабуючи українську армію і розкрадаючи оборонні бюджети? Ні, це неправда. Хоча у випадку з посадовцями таких високих рангів неможливо стверджувати, що вони непричетні до корупційних оборудок, офіційно жоден з названих політиків не був звинувачений у пограбуванні армії чи фінансових махінаціях з оборонними бюджетами. Сильна армія була пріоритетом Порошенка: за часів його президентства в Україні відродили систему протиповітряної оборони, почали виробляти нову зброю, в тому числі ракетні комплекси "Нептун", які у квітні 2022 року вразили російський крейсер "Москва", а також вперше імпортували зброю, зокрема, безпілотники "Байрактар".

Твердження з'явилося в пості українського російськомовного блогу "EPIX Новости" на Facebook 6 червня 2022 року. Пост починався так (орфографія і пунктуація оригіналу збережені):

Порошенко спокойно гуляет по Лондону, в то время, когда гибнут тысячи украинцев. А ведь должен сидеть.

Далі було написано:

А вместе с ним должны сидеть Турчинов, Пашинский, Аваков, Яценюк и все те, кто обзавёлся миллиардами, грабя украинскую армию и разворовывая оборонные бюджеты.

Переклад Lead Stories: "Порошенко спокійно гуляє Лондоном у той час, коли гинуть тисячі українців. А повинен же сидіти. А разом із ним мають сидіти Турчинов, Пашинський, Аваков, Яценюк та всі ті, хто обзавівся мільярдами, грабуючи українську армію та розкрадаючи оборонні бюджети".

Так виглядав пост:

Poroh.jpg

Скріншот з сайту facebook.com, зроблений 9 червня 2022 року о 20:50 UTC

Змішуючи в одному тексті Порошенка, трагедію загибелі українців через вторгнення Росії 2022 року, прізвища високопосадовців з команди Порошенка і безадресну претензію ("всі ті") щодо розграбування української армії на мільярди, автори посту створюють причинно-наслідковий зв'язок між цими подіями у сприйнятті читача. Текст може сприйматися так: тисячі українців гинуть, тому що Порошенко і його команда пограбували українську армію на мільярди.

Якщо розглядати ці звинувачення буквально, то вони не відповідають загальновідомій інформації. За публічними даними, за час свого президентства Порошенко збіднів. Bloomberg порахував, що його чистий капітал знизився майже на 40% - до 705 мільйонів доларів.

Розпочаті щодо Петра Порошенка розслідування (їх багато) не стосуються армії і не містять звинувачень у незаконному збагаченні на посту президента. Найгучніша справа, за якою його звинувачують у держзраді і підтримці тероризму, стосується постачання в Україну вугілля з непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей.

За кілька місяців до виборів 2019 року Порошенко зіштовхнувся із серйозними звинуваченнями на адресу свого поплічника, заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони Олега Гладковського (Свинарчука) і його сина Ігоря. Видання Bihus.Info в лютому 2019 року оприлюднило журналістське розслідування про оборудки Гладковських в оборонному комплексі на суму до 250 млн грн. Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури перевірили дані і в липні 2021 року звинуватили Гладковського-старшого у завданні збитків державі на 17,44 млн грн. За версією слідства, Гладковський добився, щоб держава закупила вантажівки у підприємства, яке входить до групи компаній Гладковського "Богдан Моторс", за завищеними цінами. Зараз справа перебуває у суді. Щодо Гладковського-молодшого, то антикорупційна прокуратура підозрює його в отриманні хабара на суму щонайменше 950 тис. грн і в сприянні контрабанді російських запчастин до танків. Цю справу в 2021 році також скерували до суду.

Порошенко після оприлюднення журналістського розслідування звільнив Олега Гладковського з посади заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони. Він стверджував, що не знав про зловживання і не був до них причетний, і визнав, що скандал, який стався напередодні виборів, напевне, коштував йому багатьох голосів виборців.

Щодо Олександра Турчинова, Арсенія Яценюка, Сергія Пашинського, Арсена Авакова на час написання матеріалу не було порушено антикорупційних чи кримінальних проваджень у справах, що стосуються розкрадань в оборонному комплексі - принаймні, пошук Google не видає такої інформації. Хоча на адресу Пашинського, коли він був головою оборонного комітету ВР, лунали звинувачення в спекуляції нафтопродуктами, які належали Міноборони. А Арсеній Яценюк на посаді прем'єр-міністра запам'ятався проектом "Стіна", під час реалізації якого вісім осіб, згідно з розслідуванням Національного антикорупційного бюро, заволоділи 16 млн грн державних коштів, виділених на інженерно-технічне облаштування кордону між Україною і Росією. Проте самого Яценюка серед тих вісьмох осіб не було.

Враховуючи, що йдеться про посадовців таких високих рангів і про сферу, яка через державну таємницю не підпадає під законодавство про публічні державні закупівлі, однозначно стверджувати про відсутність зловживань з боку перелічених у пості людей неможливо. Можна говорити лише про відсутність офіційних звинувачень, судових справ і доказів.

Проте є показники, за якими можна судити про ефективність Порошенка як президента і головнокомандувача загалом.

Сильна армія була пріоритетом виборчої програми Порошенка і його діяльності на посту президента, адже за його часів країна вперше зіткнулася зі збройною агресією. З 2018 року, зауважують військові експерти, Україна перейшла від ремонту старої радянської техніки до розбудови оборонного комплексу. У країні відродили систему протиповітряної оборони, почали виробляти нову зброю, в тому числі реактивну систему залпового вогню "Вільха", протитанкові комплекси "Стугна" і "Корсар", а також ракетні комплекси "Нептун", які у квітні 2022 року вразили російський крейсер "Москва". Також за Порошенка Україна вперше розпочала імпортувати західну зброю, в тому числі безпілотники "Байрактар". Про важливість зміцнення обороноздатності для Порошенка свідчить також той факт, що систему протиповітряної оборони Києва приватним коштом профінансувала корпорація "Рошен", яка йому належала.

Інфографіка statista.com. Витрати з держбюджету України на оборону по роках, у доларах США:

militaryUSD_statista.jpg

Інфографіка data.worldbank.org. Витрати з держбюджету України на оборону по роках, у відсотках до всього держбюджету. Найбільшого зменшення оборонний бюджет зазнав за часів Віктора Януковича, у 2011-2013 роках:

militaryGDP.jpg

Покладання провини за загибель українців у війні 2022 року на Порошенка недоречне ще й тому, що його президентську каденцію відділяють від повномасштабної війни три роки президентства Володимира Зеленського (весна 2019 року - зима 2022 року).

Взимку і навесні 2021 року Росія під виглядом навчання стягнула зброю до кордонів з Україною і створила потужні угруповання з системою управління в Криму та вздовж східних областей. 1 квітня 2021 року Головне управління розвідки Міноборони публічно оголосило про імовірність "широкомасштабних провокацій" з боку РФ, під час яких не виключається спроба просування російських окупаційних військ углиб території України. Окремі українські військові заговорили про неминучість нападу: у цьому інтерв'ю від 12 червня 2021 року колишній командир полку "Азов" Максим Жорін сказав, що, з огляду на масштаби накопичення Росією зброї на кордонах, шансів на уникнення повномасштабного вторгнення майже не залишилося, а Україна до цього не готова. У листопаді 2021 року про намір Росії здійснити велике вторгнення на весь світ заговорив президент США Джо Байден.

Отже, про підготовку Росії до великої війни було відомо майже за рік до нападу, але не за три роки, коли президентом був Порошенко. Не Порошенко, а Зеленський не вірив в імовірність великої війни. Він не збільшував оборонний бюджет у 2021-му, заявивши: "Ми можемо збільшити армію в два-три рази, але тоді, наприклад, не зможемо будувати дороги". Як писала "Економічна правда", витрати держбюджету на будівництво доріг за 2021 рік становили 132 млрд грн, разом із витратами місцевих бюджетів сума сягла 178 млрд грн - на 40% більше за витрати України на оборону, які становили 128 млрд грн у зведеному бюджеті. Завод "Артем", який виготовляв ракети "Вільха" і "Нептун", з 2021 року перейшов на одноденний робочий режим. Його керівник Володимир Зімін розповів виданню Defens Express, що нових великих замовлень від держави немає. За словами Джо Байдена, Зеленський не хотів чути попередження про напад Росії, навіть коли сумнівів щодо планів Путіна вже не було. Втім, Зеленський зумів отримати суттєву підтримку західних країн, в тому числі підтримку зброєю, коли напад розпочався.

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion