Перевірка Факту: На західній Україні НЕ наростають конфлікти через мову, що підтверджено соціологічними дослідженнями

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка Факту: На західній Україні НЕ наростають конфлікти через мову, що підтверджено соціологічними дослідженнями Окремі випадки

Чи правда, що на заході України наростають конфлікти через мову, тому що більшість жителів західних областей дискримінують російськомовних переселенців за мовною ознакою? Ні, це неправда. Соціологічні дослідження, що проходили в травні 2022 року, свідчать про те, що 85% опитаних етнічних росіян і 90% російськомовних жителів України вважають, що в Україні немає утисків російськомовного населення, а також що негативно ставляться до переселенців з різних причин не більше 11% місцевого населення заходу України. Джерело інформації про дискримінацію російськомовних переселенців, що шукають захисту в західних областях України - видання Страна. UA - має погану репутацію в медійному середовищі, відоме розповсюдженням неправдивої інформації та порушенням стандартів журналістики.

Відео блогера Дмітрія Васильця (архівовано тут), в якому він стверджував - з посиланнями на статтю видання Страна.UA - що більшість жителів західної України дискримінують російськомовних переселенців та виявляють агресію через те, що приїжджі громадяни говорять російською, з'явився на його сторінці у Facebook 6 червня 2022 року.

Воно розпочиналося словами:

"На западной Украине не утихают скандалы, потом что туда, как известно, приехало очень много жителей с востока Украины и конечно, они все русскоязычные, а, как известно, на западной Украине у нас ультранационалисты и они только хотят слышать украинский язык."

Далі йшлося:

"И если к ним обращаются на русском, хотя они все прекрасно знают русский, они сделают вид, что они просто не желают общаться с этим человеком, не хотят обслуживать человека, если человек обратился на русском языке и относятся по хамски."

Переклад Lead Stories:

"На західній Україні не вщухають скандали, бо туди, як відомо, приїхало дуже багато жителів зі сходу України і звичайно, вони всі російськомовні, а, як відомо, на західній Україні у нас ультранаціоналісти і вони лише хочуть чути українську мову. І якщо до них звертаються російською, хоча вони всі чудово знають російську, вони вдадуть, що вони просто не бажають спілкуватися з цією людиною, не хочуть обслуговувати людину, якщо людина звернулася російською мовою і ставляться по хамськи."

Ось як виглядало відео:

(Джерело: Facebook скріншот 10 червня 2022 року 08:59:03 UTC)

В якості підтвердження своїх слів Василець навів скрін-шот статті (архівовано тут) проросійського видання Страна. UA від 6 червня 2022 року під назвою "Во Львове им рога обломают'. Как на Западной Украине нарастают конфликты с беженцами из-за языка" (переклад Lead Stories: "'У Львові їм рога обламають'. Як на західній Україні наростають конфлікти з біженцями через мову"), де йшлося про нібито масові випадки дискримінації російськомовних переселенців зі сходу України. Зокрема наводився приклад відмови співробітників центру реєстрації переселенців міста Новоград-Волинський включати переміщених осіб зі сходу України у список на отримання гуманітарної допомоги через те, що вони говорили російською.

Так виглядає скрін-шот, продемонстрований у відео Васильця:

(Джерело: Facebook скріншот 10 червня 2022 року 09:10:08 UTC)

З цього Дмітрій Василець робить висновок, що загалом жителі західної України дискримінують жителів східної України за мовною ознакою. В якості доказу своїх слів він наводить скрін-шот продовження тієї ж статті, де нібито неназваний львівський поліцейський каже про часті випадки конфліктів та хейту нібито через вживання російської мови. Але на цьому ж скріншоті є і речення, що протирічить твердженню Васильця:

"Но в то же время знаю лично многих львовских мажоров, которые на вечеринках крутят русскую попсу."

Переклад Lead Stories:

"Але в той же час знаю особисто багатьох львівських мажорів, які на вечірках крутять російську попсу."

Так виглядає скрін-шот, продемонстрований у відеоблозі Васильця:

(Джерело: Facebook скріншот 10 червня 2022 року 09:59:14 UTC)

Василець підсумовує, що жителі Західної України нібито дуже агресивні у своїй більшості, об'єднуються, щоб бойкотувати російськомовних українців, вимагають від російськомовних переселенців здавати іспити з української мови, а тому роблять все, щоб розділити Україну на декілька частин за мовною ознакою.

Стверджуючи про нібито агресивно налаштовану проти російськомовних переселенців більшість мешканців західної України, Дмітрій Василець не підтверджує свої слова жодними цифрами, соціологічними дослідженнями чи опитуваннями. Натомість коментатори його відеоблогу - самі російськомовні громадяни - спростовують ці твердження в своїх коментарях. Наприклад, дописувачка Татьяна Богданова пише (переклад Lead Stories, стилістику оригіналу збережено):

"На Західній Україні різні люди живуть. я там часто буваю і не пам'ятаю жодного разу, щоб мені грубо відповіли. Напевно такі випадки бувають але мене не торкнулося жодного разу."

Ось так виглядав коментар:

(Джерело: Facebook скріншот 10 червня 2022 року 10:09:11 UTC)

Коментаторка Наталі Чередниченко також опонує блогеру Васильцю (переклад Lead Stories, стилістику оригіналу збережено):

" Я російськомовна, приїхала на Західну Україну і жодного разу не було проблем з мовою. І гумдопомогу я отримувала, ніхто нічого мені не казав. А у зв'язку з війною сама стала намагатися говорити українською."

(Джерело: Facebook скріншот 10 червня 2022 року 10:34:06 UTC)

Подібних коментарів, що спростовують сказане Васильцем та зміст наведеної ним статті Страна.UA, під його відео можна нарахувати десятки.

Щодо видання Страна.UA, на яке посилається Дмітрій Василець, то воно відоме в Україні не тільки проросійською позицією, а і цілим шлейфом скандалів, поганою репутацією через низький рівень журналістських стандартів. Видання деякий час називало себе незалежним. Проте зв'язки з російською пропагандою та джерела фінансування відкрилися зі скандалом у 2017 році після зламу хакерами пошти заступника Гужви, громадянина Росії Іскандера Хісамова, який перед цим, у 2016 році, виїхав з України та очолив сайт «Украина.Ру» - російський проєкт, створений державним агентством «Россия сегодня» (в минулому РИА «Новости»). Проєкт транслює офіційну позицію РФ з українських питань. Вміст поштової скриньки Хісамова був оприлюднений в інтернеті. Головний редактор Страна.UA Ігор Гужва з червня 2016 року став ведучим на телеканалі News One, що належав Євгену Мураєву - колишньому члену проросійської Партії регіонів. У 2022 році Мураєв опинився у центрі скандалу: британське відомство закордонних справ оприлюднило заяву на основі даних власної розвідки, що росіяни обрали Євгена Мураєва кандидатом на проросійського намісника в Україні в разі захоплення Росією столиці України Києва. Окрім того, Страна.UA кілька разів була названа порушником журналістських стандартів незалежними організаціями з журналістської етики. Наприклад, Страна.UA опублікувало інтерв'ю з Вселенським Патріархом Варфоломієм, в якому він нібито заявив, що Київського патріархату ніколи не існувало. Це було спростовано у Вселенській Патріархії. Там заявили, що Варфоломій взагалі не давав інтерв'ю виданню Страна.UA.

Також організація "Детектор медіа", яка слідкує за дотриманням журналістських стандартів та перевіряє факти, багато разів спростовувала фейки Страна.UA, наприклад, неправдиве повідомлення про дату повернення українських біженців із сектора Газа. Спростування можна прочитати тут. Також у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) заявили, що на сайті Страна.UA опублікували фейковий документ про провадження, якого не існує. Також за результатами дослідження Інституту масової інформації за 2020 рік видання Страна.UA очолило антирейтинг видань за критерієм дотримання журналістських стандартів. 44% матеріалів цього видання написано з порушенням журналістських стандартів відповідно до звіту ІМІ, опублікованого тут. Видання також потрапляло в антирейтинг ІМІ у 2018 році.

Результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 19-24 травня 2022 року, спростовує тези про конфлікти та утиски російськомовних громадян "більшістю" мешканців західної України. 27 травня результати дослідження були опубліковані у виданні "Українська правда".

Результати опитування свідчать, зокрема, що:

"Не менше 85% респондентів вважають, що в Україні немає утисків російськомовного населення (зокрема, так вважають 85% етнічних росіян і 90% російськомовних жителів України".

Інше опитування, проведене соціологічною групою "Рейтинг" в західних областях України з 13 по 23 травня та опубліковане 31 травня 2022 року на їх офіційному сайті, також не підтверджує твердження про налаштованість більшості мешканців західної України проти російськомовних громадян, що шукають у західних областях прихистку від війни. Згідно з ним, 87% опитаних російськомовних переселенців не бачать мовної проблеми у спілкуванні з місцевим населенням, або вважають проблему незначною. 67% опитаних російськомовних громадян самі намагаються спілкуватися з мешканцями західних областей українською мовою. 49% переселенців говорять, що ставлення місцевих до них дуже позитивне, ще 32% - скоріше позитивне. Серед опитаних мешканців західної України 18% відповіли, що цілком позитивно ставляться до біженців, 35% - скоріше позитивно, 34% - нейтрально. Негативно ставляться до приїжджих не більшість, а лише 11% місцевих.

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion