Перевірка факту: Американська комісія НЕ обговорювала необхідність поділу Росії - лише "деколонізацію"

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Американська комісія НЕ обговорювала необхідність поділу Росії - лише "деколонізацію" Перебільшення

Чи ініціював уряд США дискусію про моральну і стратегічну необхідність поділу Росії на декілька окремих держав? Ні, це неправда. Урядова американська Комісія з безпеки і співробітництва в Європі (Commission on Security and Cooperation in Europe, скорочено CSCE) провела онлайн дискусію під назвою "Деколонізація Росії. Моральний і стратегічний імператив". В анонсі заходу мова йде про обговорення "врахування фундаментального російського імперіалізму і необхідність «деколонізації» Росії для її перетворення на життєздатну частину європейської безпеки та стабільності". У тексті анонсу не вживалися слова "поділ", "розділення" чи їхні синоніми.

Твердження з'явилося 25 червня в російському Telegram-каналі Readovka, у пості, що мав заголовок "​​«Деколонизация» -- Правительство США инициировало обсуждения идеи раздела России на части" ("«Деколонізація» -- Уряд США ініціював обговорення ідеї розділу Росії на частини" - тут і далі переклад Lead Stories).

Пост починався так:

Уряд США запустив дискусію про «моральну та стратегічну» необхідність поділу Росії на кілька окремих держав. Брифінг, присвячений «деколонізації Росії», провели в Комісії уряду США з безпеки та співробітництва в Європі, пише Нікколо Сольдо у статті «У маренні про Росію» на порталі Substack.

У продовженні посту зазначається:

Учасники конференції вимагають розділити Росію на кілька дрібних держав -- так США буде легше їх контролювати.

Так це виглядало в соцмережі:

delusion1.jpg

Скріншот з веб-версії додатку Telegram, зроблений 26 червня 2022 року о 18:22 UTC

Readovka вказує, що спирається на допис Нікколо Сольдо на порталі Substack. На Substack справді є англомовний автор Нікколо Сольдо (Niccolo Soldo), який 22 червня опублікував допис із заголовком "Марення" (архів тут) і підзаголовком "Комісія уряду США з безпеки і співробітництва в Європі проводить брифінг про «моральну та стратегічну» необхідність поділу Росії".

На початку публікації міститься зображення одного з варіантів розпаду Росії на декілька суверенних держав. Карта зустрічається у вільному доступі в інтернеті з 2021 року. Так це виглядало:

delusion2.jpg

У своєму матеріалі Нікколо Сольдо розповідає, що йому на електронну пошту прийшло запрошення відвідати онлайн-конференцію "DECOLONIZING RUSSIA. A Moral and Strategic Imperative" (ДЕКОЛОНІЗАЦІЯ РОСІЇ. Моральний і стратегічний імператив"). Конференцію організовувала урядова американська Комісія з безпеки і співробітництва в Європі (Commission on Security and Cooperation in Europe, скорочено CSCE).

Нікколо Сольдо обурюється постановці питання, заявленій у назві заходу, і стверджує, що за "воук-терміном" організатори приховали своє бажання розділити Росію на частини. Він пише: "«Деколонізація Росії» -- то просто політкоректна термінологія для її поділу". Але це лише домислювання автора, його особиста інтерпретація намірів і бажань організаторів конференції. В анонсі CSCE слова "поділ", "розділення" чи їхні синоніми не вживаються. Із контексту анонсу також не йдеться, що мова йде про буквальний пошук способів розділити Росію, там говориться саме про "деколонізацію" (слово вживається у лапках):

delusion3.jpg

Скріншот з сайту csce.gov, зроблений 27 червня 2022 року о 12:34 UTC

Варварська війна Росії проти України -- а до цього проти Сирії, Лівії, Грузії та Чечні -- викрила для всього світу жорстокий імперський характер Російської Федерації. Її агресія є каталізатором давно назрілої розмови про внутрішню імперію Росії, враховуючи панування Москви над багатьма корінними неросійськими націями та жорстокі заходи, до яких Кремль вдавався, щоб придушив їхнє національне самовираження та самовизначення.

Зараз ведуться серйозні та суперечливі дискусії щодо врахування фундаментального російського імперіалізму і необхідності «деколонізації» Росії для її перетворення на життєздатну частину європейської безпеки та стабільності. Як спадкоємиця Радянського Союзу, яка приховала свій колоніальний порядок денний антиімперською та антикапіталістичною номенклатурою, Росія ще не отримала належного контролю над її послідовними, часто жорстокими імперськими діями.

Інтерпретація анонсу Telegram-каналом Readovka є ще радикальнішою за статтю Нікколо Сальдо. Речення "Участники конференції вимагають розділити Росію на кілька дрібних держав -- так США буде легше їх контролювати" є неправдою, а не просто домислюванням чи перебільшенням. В анонсі немає вимог щодо будь-чого чи повідомлення про те, що якісь вимоги будуть висунуті під час заходу.

Термін "деколонізація" позначає не розпад чи поділ держави на частини, а припинення відносин, у яких одна країна, метрополія, встановлює політичний контроль над іншою країною чи територією (колонізує її) і використовує її економічний, природний, людський потенціал у своїх цілях. У науковій статті "Деколонізація без незалежності" автор A.J. Christopher зауважує, що ООН визначає три шляхи деколонізації: набуття незалежності, злиття з іншими державами і укладення угоди про вільну співдружність. У ширшому значенні, за визначенням російського словника "Академік", деколонізація означає "перетворення відсталих окраїн країни або її колишніх колоній в повноправні регіони або країни, які швидко розвиваються і втрачають свій периферійний і колоніальний вигляд".

Один з панелістів дискусії CSCE, заявлений в анонсі - Кейсі Мішель - у своїй статті "Деколонізація Росії" пише, що деколонізація Росії не обов'язково вимагатиме її повного демонтажу: "Поштовх до деколонізації міг би зосередитися на тому, щоб зробити демократичний федералізм, обіцяний в російській конституції, чимось більшим, ніж пуста обіцянка. Це означало б, щоб усі громадяни Росії, незалежно від регіону, нарешті отримали б право голосу у виборі своїх лідерів".

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion