Перевірка Факту: Українські військові НЕ утримують людей насильно в небезпечних районах

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка Факту: Українські військові НЕ утримують людей насильно в небезпечних районах Евакуюють

Чи правда, що евакуація з небезпечних районів не проводиться українською владою, а людей насильно утримують в небезпечних районах? Ні, це неправда. Евакуація з небезпечних районів бойових дій проводилася постійно протягом березня, квітня, травня та триває в червні. Лише залізницею за час з 24 лютого 2022 року з небезпечних регіонів в інші регіони України евакуйовано 3 697 767 осіб, за кордон виїхало 419 114 людей. Евакуаційні операції не проводяться примусово, бо є ризикованими, тому що російська армія не припиняє обстріли. Проте влада та волонтери евакуюють всіх бажаючих, тому що залишатися в районах бойових дій ще небезпечніше.

Твердження про те, що цивільні громадяни насильно утримуються українськими військовими в небезпечних районах, а евакуація звідти не проводиться, з'явилося на каналі "1tv.ru Новости" 22 червня 2022 року в повідомленні (архівовано тут) "Мария Захарова: Отступая с поля боя, украинские националисты устраивают террор против мирного населения". Тут і далі переклад Lead Stories: "Марія Захарова: Відступаючи з поля бою, українські націоналісти влаштовують терор проти мирного населення".

Стаття починалася словами (стиль оригіналу збережено):

"Официальный представитель МИД РФ Мария Захарова на брифинге заявила, что радикалы прикрываются людьми, как живым щитом, прячутся в домах и школах."

Далі йшлося:

"...'Эвакуация из опасные районов людей не проводится, людей насильно в них удерживают. Фиксируются случаи намеренного взятия заложников для размещения на позициях националистов. На заводе Азот в Северодонецке, по данным МВД ЛНР, насильно удерживается более тысячи граждан, это гражданские лица', -- сообщила официальный представитель МИД РФ Мария Захарова."

"Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова на брифінгу заявила, що радикали прикриваються людьми як живим щитом, ховаються в будинках і школах. ...'Евакуація з небезпечних районів людей не проводиться, людей у них утримують силоміць. Фіксуються випадки навмисного взяття заручників для розміщення на позиціях націоналістів. На заводі Азот у Сєвєродонецьку, за даними МВС ЛНР, насильно утримується понад тисяча громадян, це цивільні особи', - повідомила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова."

Так виглядало повідомлення:

(Джерело: 1 tv.ru скріншот 25 червня 2022 року, 12:25:59 UTC)

Подібні твердження розповсюдились також і через інформаційне агентство ТАСС .

Натомість, є багато свідчень про те, що українська влада наполегливо та послідовно здійснює евакуацію населення з районів бойових дій, попри шквальний вогонь з боку російської армії, що ускладнює, а часом робить неможливою безпечну евакуацію цивільних.

Евакуація з Донецької та Луганської областей почалася із самого початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. Лише за кілька днів від початку війни, станом на 5 березня 2022 року, в інші регіони звідти виїхало 6,5 тис. людей, і потім їх кількість лише збільшувалася. Про це інформував телеканал "Дом" із посиланням на Державну службу з надзвичайних ситуацій, де також постійно публікуються звіти з фото та статистична звітність щодо евакуації цивільного населення з небезпечних районів.

Про те, що люди евакуюються з небезпечних регіонів сотнями тисяч, свідчать і рейси спеціальних безкоштовних евакуаційних поїздів, про які повідомляють інформаційні агенції, наприклад, Interfax та медіа. Лише за даними Укрзалізниці за час з 24 лютого 2022 року з небезпечних регіонів в інші регіони України евакуйовано 3 697 767 осіб, за кордон виїхало 419 114 людей.

Так виглядала евакуація людей з Харкова потягами в березні 2022 року:

(Джерело: censor.net скріншот 25 червня 2022 року 16:07:25 UTC)

На сайті Луганської військово-цивільної адміністрації міститься велика кількість інформації як про анонси та оголошення евакуаційних операцій для жителів області, так і звіти про вже проведені евакуаційні рейси, що тривали практично безперервно, починаючи з березня і по теперішній час тут, тут, тут, тут, тут, тут і тут.

Евакуація з укриттів підприємства "Азот" в Сєвєродонецьку, за свідченнями військових, є надзвичайно небезпечною, але, за словами керівника Луганської ВЦА Сергія Гайдая, існують шанси успішної евакуації людей за умови створення режиму тиші та гуманітарного коридору, і спроби зробити це тривають.

Зараз під обстрілами проводиться евакуація жителів Лисичанська в напрямку Бахмута. Рятувальникам доводиться використовувати бронемобіль, аби убезпечити громадян, що евакуюються. Про це свідчить стаття та відеорепортаж UATV , що документує факт евакуації та описує подробиці операції. Відеорепортаж включив також свідчення очільника Луганської військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая про те, що лише за один день 15 червня вдалося евакуювати 52 жителя Лисичанська та Привілля.

Також голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай у відеоінтерв'ю 24 червня 2022 року розповів про зусилля влади з евакуації, яка для цілей безпеки є "тихою", тобто евакуація невеликих груп людей невеликими транспортними засобами та другорядними шляхами, аби уникнути створення цілей для обстрілів у вигляді великих груп людей та транспорту.

На сайті Луганської ВЦА розміщено фотозвіт про проведену операцію з "тихої евакуації" 24 червня 2022 року.

Так виглядає фотозвіт:

(Джерело: loga.gov.ua скріншот 25 червня 2022 року 13:42:15 UTC)

Телеканал "Настоящее время" 15 червня 2022 року оприлюднив репортаж військових кореспондентів Бориса Сачалка та Сергія Дикуна під назвою " 'Целый квартал сгорел рядом с моим домом'. Как проходит эвакуация из Лисичанска, где под постоянными обстрелами остаются 15 тысяч человек".

В ньому йшлося про те, що українська влада просить жителів негайно залишати небезпечні райони, а також про те, що евакуація проходить постійно, але на добровільній основі. В статті йшлося:

"Для тих, хто наважився виїхати, у Лисичанську існує конкретна точка збору, звідти евакуаційні автобуси відправляють людей до відносно мирної частини Донецької області, а далі - до мирної частини решти України. Чим страшніше обстріл Лисичанська, тим більше охочих залишити місто...Цього разу волонтерам вдається вивезти з Лисичанська понад півсотні людей: на їхній досвід, це багато. Волонтери додають, що евакуація тривала б цілодобово, але є два нюанси. Перший - це комендантська година. Другий - нічні обстріли. Чим ближче до ночі, тим небезпечніше і голосніше стає у місті."

Слід зазначити, що до вторгнення Росії в Україну, станом на 1 січня 2022 року в Лисичанську мешкало не менше 93 340 осіб. Це означає, що на момент створення журналістського матеріалу з міста було вивезено переважну кількість населення, що спростовує твердження про нібито відсутність евакуації з небезпечних районів бойових дій.

Латвійський телеканал LTV також випустив відеосюжет 15 червня 2022 року про евакуацію цивільного населення з Лисичанська, в якому розповідається про те, що через масовані обстріли людей вдається евакуювати невеликими групами, але така робота ведеться постійно.

Так виглядає кадр з сюжету LTV:

(Джерело: YouTube скріншот 25 червня 2022 року 13:47:37 UTC)

Волонтерка Дарина Сафрихина - героїня відеосюжету - вказує на небезпечні умови та приблизну кількість евакуйованих за один рейс:

"Останніми днями цілу вулицю накрило фосфорними та касетними снарядами. Вчора вивезли 83 особи, кілька бусів. Зараз написали, що ще 40 чекають на евакуацію."

Аналогічні відеосвідчення евакуації мирних жителів з небезпечних районів Луганщини та Донеччини оприлюднено також і в рамках телемарафону FREEДОМ 12 червня 2022 року.

Так виглядає кадр з сюжету про евакуацію людей:

(Джерело: YouTube скріншот 25 червня 2022 року 14:00:32 UTC)

Інші відеодокази евакуації з небезпечних районів Луганської та Донецької областей з початку російського вторгнення 24 лютого 2022 року, зняті різними військовими репортерами, можна подивитися тут, тут, тут, тут і тут.

Очільник ВЦА Гайдай у відеоінтерв'ю UATV channel заявив, що евакуація з небезпечних місць бойових дій триває. Військовим та поліцейським допомагають волонтери.

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion