Перевірка факту: Це відео НЕ доводить, що ОБСЄ дозволяла "Азову" вести вогонь зі своєї території

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Це відео НЕ доводить, що ОБСЄ дозволяла "Азову" вести вогонь зі своєї території Вже виїхали

Чи дозволила Організація з безпеки і співробітництва в Європі українським військовим з полку "Азов" вести вогонь у Маріуполі зі своєї території? Ні, це неправда: останній співробітник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ залишив місто 15 березня. Українські військові могли облаштувати вогневі позиції у спустілій локації, коли надавати чи не надавати дозвіл уже не було кому. Автори відео, у якому міститься твердження, потрапили до Маріуполя у травні і свідками тих подій не були. Сюжет та його представлення в соцмережах містять нестиковки і недомовки. Головний офіс ОБСЄ у коментарі Lead Stories говорить про дискедитаційну кампанію проти організації.

Твердження можна побачити у цьому пості з відео на Facebook.

Пост починався словами (переклад Lead Stories):

📢Італійська влада звичайно ж про це не розповість‼️Як місія ОБСЄ співпрацювала з терористами "Азова." Знімальна група ІА Арбалет першою відвідала територію, де розташовувалася місія ОБСЄ в Маріуполі. Серед інших цінних знахідок нами було виявлено дві мінометні позиції, обладнані безпосередньо поблизу адміністративної будівлі місії.

На завершення посту автор ставить питання:

Як ОБСЄ прокоментує те, що вони перебували у явній змові з терористами, дозволяючи "Азову" вести вогонь зі своєї території? Як після цих фактів ОБСЄ взагалі зможе відмитися?

Ось як виглядав пост:

osce_post1.jpg

(Джерело: Facebook cкріншот 9 травня 2022 15:55 UTC)

Відео з дуже подібним текстом опублікували й інші користувачі соцмереж (наприклад, цей і цей) і сайти, зокрема, сайт 9111.ru (архів тут). Оригінал відео опублікований у телеграм-каналі "Арбалет", журналісти якої нібито й потрапили до колишнього офісу спостережної місії ОБСЄ у Маріуполі.

На відео журналіст Акім Апачєв стоїть на зеленій галявині і каже, що перебуває в "елітному приватному секторі" Приморського району Маріуполя, де знайшли дві мінометні позиції. У десяти метрах від того місця, за його словами, розташовувалася місія ОБСЄ. Проте будівлю місії камера не показує - об'єктив спрямований вниз. Тож справжню відстань до будинку глядач оцінити не може, як і візуально визначити, чи справді територія мінометних позицій є подвір'ям офісу організації.

Далі у відео показано приміщення, яке журналіст називає гаражем. Камера знову спрямована на підлогу, де лежать ящики з-під боєкомплектів і снаряд, а поряд розкладені один баннер і одна листівка з написом OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe, англомовна назва ОБСЄ). Журналіст наголошує (переклад Lead Stories):

Ще раз підкреслюю, що вогонь по підрозділах міліції ДНР, що наступали, вівся з італійського міномета.

osce_2.jpg

(Джерело: 9111.ru cкріншот 10 травня 2022 10:50 UTC)

На завершення сюжету в оригінальній версії відео автор каже, що найголовніше - це маркування з датою на ящиках з-під мінометів, яка нібито є датою поставки: 11 березня 2022 року.

Насправді у відео чітко видно, що дата супроводжується написом 'Date packed for shipment", що з англійської перекладається як "Дата пакування для відправки". Місце призначення - Rzheszow (Жешув, Польща).

osce_Telegram.jpg

(Джерело: Telegram cкріншот 10 травня 2022 11:10 UTC)

Lead Stories звернулися до головного офісу ОБСЄ з проханням прокоментувати звинувачення у співпраці з "Азовом". 7 травня організація електронною поштою повідомила таке:

In recent weeks, hostile public rhetoric towards the OSCE SMM has escalated. False allegations are being spread about the SMM, and the OSCE refutes in the strongest possible terms these unfounded allegations.

National Mission Members, their families and other civilians sheltered in the OSCE Special Monitoring Mission's premises in Mariupol until their evacuation on 15 March. No evacuation was possible before this date due to constant shelling.

Our focus was the preservation of life and the protection of civilians throughout. At no time did the OSCE assist either side. The OSCE informed both the Ukrainian and Russian armed forces that civilians were sheltering in the OSCE's premises and its precise coordinates.

Given the extraordinarily difficult situation in Mariupol, the OSCE has had no control over these premises since the evacuation on 15 March.

Переклад Lead Stories:

Останніми тижнями загострилася агресивна публічна риторика щодо СММ ОБСЄ. Про СММ поширюються неправдиві звинувачення, і ОБСЄ рішуче їх спростовує.

Члени національної місії, їхні родини та інші цивільні особи перебували у приміщенні Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Маріуполі до евакуації 15 березня. До цієї дати евакуація була неможлива через постійні обстріли.

Нашою метою було збереження життя та захист мирного населення. Жодного разу ОБСЄ не допомагала жодній із сторін. ОБСЄ повідомила як українські, так і російські збройні сили, що у приміщеннях ОБСЄ перебувають мирні жителі, та зазначила точні координати.

Враховуючи надзвичайно складну ситуацію в Маріуполі, ОБСЄ не контролює ці приміщення з моменту евакуації 15 березня.

Як випливає з цього коментаря, місія ОБСЄ залишила Маріуполь під час першої вдалої евакуаційної операції 15 березня 2022 року.

Матеріал телеграм-канала "Арбалет" опублікований 5 травня 2022 року, тож журналісти навряд чи були свідками подій початку березня. Самі вони спираються у звинуваченнях на маркування дати на ящику, але не кажуть, про що має говорити ця дата.

Навіть якщо автори мали на увазі, що боєприпаси прибули в Маріуполь до виїзду місії ОБСЄ, за їхньої участі, то навряд чи це можливо з такою датою відправки (яку журналісти назвали датою поставки). 11 березня вантаж спакували для відправки з Італії. Звідти він мав доїхати до Жешува, потім його мали доправити з Польщі до України, а вже тут прийняти і в умовах ускладненої війною логістики довезти ящики в інший бік країни, в оточений з усіх боків Маріуполь, в обхід окупованого півдня. Малоймовірно, щоб до такої операції встигли долучитися співробітники ОБСЄ: виїхати з міста чи в'їхати в нього до 15 березня цивільні не могли, а після 15 березня вони туди не поверталися.

Зважаючи на слабкість аргументів, твердження журналіста про співпрацю українських військових і ОБСЄ можна вважати бездоказовим. Українські військові могли отримати боєприпаси і облаштувати позиції після від'їзду місії. Після 15 березня українські військові ще довго перебували у Приморському районі. У цьому повідомленні радник мера Маріуполя Петро Андрющенко описує розташування сил станом на 8 квітня: цей район був ще під контролем українських військових.

Відсутність доказів - не єдине, що ставить неупередженість і правдивість сюжету російського агентства під сумнів. Журналіст двічі зауважує, що вогонь вівся по "наступающим подразделениям милиции ДНР". Чому тільки і саме ДНР, якщо, наприклад, звіт німецького Інституту війни чітко фіксував у квітні 2022 року в Приморському районі Маріуполя геолокацію танків Росії?

До 24 лютого Росія заперечувала участь своїх кадрових військових у збройному протистоянні на Донбасі, стверджуючи, що там воюють лише "ополченці ДНР" (риторика "ихтамнет").

Можна припустити, що російське агентство в цьому сюжеті діяло за якимись застарілими методичками для висвітлення подій на Донбасі. Або - за новими, створеними після окупації Маріуполя. Саме для моніторингу збройного протистояння на територіях Донецької і Луганської областей у 2014 - 2022 роках працювала місія ОБСЄ.

Ще один акцент автори сюжету роблять на тому, що побачені ними боєприпаси - італійського виробництва. У соцмедійних текстівках до відео автори постів обурюються і риторично запитують, чи знають італійці про те, що допомагають "терористам"? Проте Італія не приховує свою активну допомогу Україні, з перших днів війни вона надсилає велику кількість зброї, боєприпасів, автомобілів тощо. За даними Кільського інституту світової економіки, який оцінює грошовий еквівалент поставок, станом на 19 квітня 2022 року Італія за обсягом військової допомоги Україні посіла четверте місце - саме за публічно озвученою допомогою. То чому італійці мають про це не знати і чому вони мають обурюватися?

Напередодні широкомасштабної війни російська пропаганда розповсюджувала повідомлення про те, що Україна нібито готується "захопити" Донбас і влаштувати там геноцид за військової підтримки США і Європи. На підтвердження цієї тези нібито й знаходили західні боєприпаси. Приклад статті з такими меседжами: "США и Европа, по сути, санкционируют геноцид населения Донбасса". Пізніше ці тези Москва використала для виправдання нападу на Україну 24 лютого 2022 року.

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion