Перевірка Факту: Біля острова Зміїний горів НЕ російський фрегат "Адмірал Макаров"

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка Факту: Біля острова Зміїний горів НЕ російський фрегат "Адмірал Макаров" Інше судно!

Чи правда, що на початку травня біля острова Зміїний було підбито російський фрегат "Адмирал Макаров"? Ні, це не правда. Інформацію про підбиття саме цього військового корабля не було підтверджено офіційними джерелами, а також фото чи відео доказами. Натомість, було оприлюднено відео ураження безпілотником російського військового катера типу "Серна", що спричинило пожежу. Саме це судно, а не фрегат "Адмирал Макаров" було знищено та було включено до інформаційного зведення Генерального штабу ЗСУ про втрати противника.

Про те, що в Чорному морі неподалік острова Зміїний горить російський військовий фрегат повідомило одеське видання "Думская" 6 травня 2022 року в 11:28 (архівовано тут).

Публікація починалася словами (переклад Lead Stories) :

"Вибух із подальшим горінням стався на борту російського фрегата проекту 11356Р типу «Буревісник» поблизу острова Зміїний. Як стало відомо «Думській», над цим районом акваторії Чорного моря зараз кружляє ворожа авіація, на допомогу кораблю з тимчасово окупованого Криму вийшли рятувальні судна."

Ось як виглядала ця публікація:

Думська.png

(Джерело: Dumskaya.net скріншот 9 травня 2022 04:21:01 UTC)

До фрегатів проєкту 11356Р типу "Буревісник" належать кілька суден, в тому числі і фрегат "Адмирал Макаров", про що повідомляє спеціалізований сайт Russian Ships (архівовано тут).

Того ж дня, 6 травня 2022 року і протягом наступного дня інформація про підбитий фрегат "Адмирал Макаров" стала активно поширюватися в українських та світових соцмережах і ЗМІ. Так, цю новину розмістив у власному Telegram народний депутат Олексій Гончаренко. Також про це повідомили майже всі відомі українські медіа, зокрема тут, тут, тут, тут і тут.

Також цю інформацію стали поширювати і світові видання. 6 травня 2022 року новини зі згадками про підбитий фрегат "Адмирал Макаров" розмістив Forbes під заголовком (тут і далі переклад Lead Stories) "Другий російський корабель горить в Чорному морі", а також Independent в замітці "Російський військовий корабель Адмирал Макаров горить через влучання української ракети". Турецьке видання TR HABER до новини долучило ще і нечіткі зображення корабля, що горить та диму на горизонті. Наступного дня, 7 травня 2022 року до них підключилися Радіо Свобода, проєкт "Крим. Реалії" з публікацією "Таємниця фрегата "Адмирал Макаров. Втопився чи лише горить?" , DW Новини із сюжетом "Що відбувається з російським фрегатом і чи допомагають Україні західні розвідки?".

Тим часом, авторитетні офіційні джерела не поспішали підтверджувати новину. Речник Пентагону Джон Кірбі під час свого брифінгу (відео, стенограма) 6 травня 2022 року в Пентагоні на питання журналіста, чи може він прокоментувати інформацію про другий військовий патрульний корабель, підбитий українцями, відповів (переклад Lead Stories):

"Так, ми бачили звіти про цей другий [корабель]. Я думаю, що в них йдеться, що там, принаймні в соціальних мережах, повідомляли про російський фрегат. Ми слідкували за цим цілий день і у нас немає інформації, яка б підтвердила ці повідомлення."

Деякі медіа при публікації новини про підбиття корабля (тут і тут) в якості аргумента на користь правоти свого твердження про знищення фрегата "Адмирал Макаров", апелювали до щоденного зведення Генерального штабу ЗСУ щодо втрат противника у Facebook, згідно якого до суми знищених військових суден за всю війну, починаючи з 24 лютого 2022 року, за добу 6 травня додалося ще одне військове судно.

Ось як виглядає повідомлення Генштабу ЗСУ:

штаб1.png

(Джерело: Facebook скріншот 9 травня 2022 16:52:33 UTC)

Також розповсюджувачі новини про підбитий, на їхню думку, фрегат "Адмирал Макаров" опублікували знімки району острова Зміїний з космосу, на яких було видно пожежу.

Одним з перших це зробило видання "Думская", оновлюючи свою початкову замітку від 6 травня 2022 року про фрегат, що горить. Журналісти "Думская" поширили скрін із супутникового сервісу Sentinelhub . Ось так він виглядав у оновленні статті:

пожежа.png

(Джерело: Dumskaya.net скріншот 9 травня 2022 17:04:40 UTC)

Водночас, 6 травня 2022 року у своєму Telegram речник Одеської військово-цивільної адміністрації Сергій Братчук опублікував відео, зняте з БПЛЛА, на якому зафіксовано удар безпілотника по військовому судну. Внаслідок удару судно горить. Під відео Сергій Братчук розмістив власний коментар:

"В акваторії Чорного моря знищено ворожий катер типу "Серна". Дякуємо ЗСУ! ".

Ось як виглядала публікація:

серна.png

(Джерело: Telegram скріншот 9 травня 2022 17:09:43 UTC)

За даними офіційного сайту суднобудівельного заводу "Волга" (архівовано тут), десантні катери проекту 11770 Серна - серія російських швидкісних десантних катерів на повітряній каверні. Катери проекту призначені для висадки на необладнаний берег або зняття з нього бойової гусеничної, колісної та іншої військової техніки загальною масою до 45 тонн, а також передових підрозділів десанту із озброєнням (92 особи) з високою швидкістю 30 вузлів.

6 травня 2022 року Оперативне командування "Південь"/Operational Command "South" розмістило на своїй сторінці у Facebook публікацію з відео про влучення по цілях на захопленому росіянами о. Зміїний, що викликало пожежу та стовп диму. Наступного дня, 7 травня 2022 року Оперативне командування "Південь"/Operational Command "South" відзвітувало про оперативну обстановку за минулу добу (тобто, за 6 травня). В повідомлені не було згадок про фрегат "Адмирал Макаров", а також в цей же день, 7 травня 2022 року на їх офіційній сторінці у Facebook окремо від попереднього текстового зведення з' явився відеозвіт про знищення військового десантного катеру. Він являє собою відео, зняте з безпілотного літального апарату, на якому видно процес влучення по цілях, однією з яких є судно. Очевидно, що вони використали те саме відео, розміщене 6 травня Сергієм Братчуком, бо обидва ролики є ідентичні.

Так виглядає кадр з ролика Сергія Братчука - ліворуч, та зі сторінки Оперативне командування "Південь" - праворуч (колаж Lead Stories):

Коллаж.png

(Джерело: Telegram скріншот 10 травня 2022 07:10:11 UTC)

(Джерело: Facebook скріншот 10 травня 2022 07:28:54 UTC)

Слід зазначити, що кілька українських ЗМІ 7 та 8 травня 2022 року опублікували новини, зокрема тут, тут, тут, тут і тут, в яких повідомили про знищення судна поблизу острова Зміїний, але писали про нього саме як про катер, а не фрегат "Адмирал Макаров". Деякі видання писали не про один, а про два і більше знищені катери.

Також інформацію про знищення катера, а не фрегата "Адмирал Макаров" озвучив і радник голови Офісу Президента України Олексій Арестович, який уповноважений виступати з регулярними офіційними брифінгами щодо ходу військових дій. Ввечері 7 травня 2022 року, виступаючи в програмі Фейгин LIVE, він зокрема повідомив, що збройні Сили України завдали удару російським окупантам на острові Зміїний і біля нього, потопивши десантний катер типу "Серна", а більш ранні повідомлення про знищення або пошкодження фрегата ЧФ РФ "Адмірал Макаров" не відповідають дійсності.

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion