Перевірка факту: Медведчук НЕ відсутній на фотографіях СБУ

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка факту: Медведчук НЕ відсутній на фотографіях СБУ Затриманий

Чи правда, що на фотографіях СБУ не зображено Віктора Медведчука? Ні, це не правда. 12 квітня 2022 року користувачі соцмереж услід за прес-секретарем російського президента Дмитром Пєсковим стали висловлювати сумніви в тому, що Служба безпеки України затримала проросійського політика Медведчука. Виникли питання щодо особистості людини на знімках, викладених українським президентом Володимиром Зеленським та СБУ. Lead Stories провели незалежний аналіз фотографій та дійшли висновку, що людина у камуфляжі справді є Віктор Медведчук.

12 квітня 2022 року в соцмережах почали з'являтися пости, які ставлять під сумнів те, що Служба безпеки України затримала Віктора Медведчука. Один із прикладів - цей запис у Twitter (архівовано тут).

Tвіт починається так: "СБУ опублікували нове фото затриманого Медведчука."

Він продовжується такими словами:

Пєсков заявив, що не вірить у це, і треба перевіряти.

Tвіт також містив фотографію затриманого чоловіка з логотипом Служби безпеки України.

Ось як він виглядав:

Screen Shot 2022-04-15 at 12.24.27 PM.png

(Джерело: Twitter скріншот 15 квітня 2022 16:24:27 UCT)

Такі пости в соцмережах почали поширюватися після того, як 12 квітня 2022 року прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков відреагував на повідомлення про арешт проросійського українського політика Віктора Медведчука такими словами: "Я нічого не можу сказати, наскільки це відповідає дійсності. Щось говорити було б невірно без певних підтверджень. Все-таки така кількість фейків зараз йде з України, така кількість фейків професійно чи непрофесійно генерується в Україні за допомогою різних помічників з міжнародних піар-агенцій, у тому числі, що вважати одразу це за істину у першій інстанції було б неправильним. Наразі все потрібно перевіряти".

Медведчук відомий в Україні як "кум Путіна", оскільки російський президент є хрещеним батьком його доньки. Медведчук був депутатом Верховної Ради та одним із лідерів партії "Опозиційна платформа за життя", але у травні 2021 року його відправили під домашній арешт, а у жовтні того ж року звинуватили у держзраді. Після початку російського вторгнення 24 лютого 2022 року Медведчук зник.

12 квітня 2022 року український президент Володимир Зеленський високо оцінив успіх місії. Ось що він сказав:

Проведено спецоперацію завдяки СБУ. Молодці! Подробиці згодом. Слава Україні!

Зеленський розмістив фотографію затриманого чоловіка у камуфляжі у своєму верифікованому Telegram-акаунті.

Ось як виглядав цей запис:

Screen Shot 2022-04-15 at 1.24.03 PM.png

(Джерело: Telegram скріншот 15 квітня 2022 17:09:32 UCT)

Зеленський подякував українським силовикам за проведену спецоперацію, але ім'я затриманого не назвав. Проте українські ЗМІ миттєво впізнали у цьому чоловікові Медведчука.

Те, що затриманим був "кум Путіна", підтвердив 12 квітня і офіційний канал СБУ в Telegram:

Thumbnail image for Screen Shot 2022-04-15 at 1.58.40 PM.png

(Джерело: Telegram скріншот 15 квітня 2022 17:58:40 UCT)

Російська газета "Коммерсант" 12 квітня 2022 року зв'язалася з іншим високопоставленим однопартійцем Медведчука, який підтвердив його затримання.

Тим не менш, Пєсков висловив сумніви в тому, що ця фотографія - не фейк.

Lead Stories здійснили незалежну верифікацію фотографій СБУ.

Зворотний пошук за зображенням у Google призвів до публікації українського державного інформагентства "Укрінформ", яке містить обидві фотографії - з Telegram Зеленського та Twitter. Агентство однозначно ідентифікує затриманого як Медведчука.

Microsoft Bing також пов'язав знімок чоловіка в камуфляжі з офіційним фото Медведчука:

Screen Shot 2022-04-15 at 1.39.53 PM.png

(Джерело: bing.com скріншот 15 квітня 2022 17:39:53 UCT)

Платний сервіс Pimeye, який використовує технологію розпізнавання осіб, також ідентифікував затриманого як Медведчука і пов'язав знімок з його ранніми фотографіями, опублікованими переважно українськими ЗМІ:

Screen Shot 2022-04-15 at 12.32.24 PM.png

(Джерело: Pimeye.com скріншот 15 квітня 2022 16:32:24 UCT)

До того ж, дружина Медведчука, Оксана Марченко, у своєму каналі на Youtube 16 квітня 2022 року виклала звернення, в якому теж визнає факт затримання чоловіка. Вона звернулася до родичів підданих Великобританії, які потрапили в полон, воювали на українській стороні і потрапили в полон, і попросила їхні сім'ї "вплинути" на прем'єр-міністра країни Бориса Джонсона, щоб той обміняв двох британців на Віктора Медведчука.

Таким чином, немає підстав вважати, що на фотографіях СБУ зображено будь-кого, крім Медведчука.

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion