Перевірка факту: у Маріуполі НЕ знайшли біологічну зброю

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка факту: у Маріуполі НЕ знайшли біологічну зброю Хибна тривога

Чи правда, що в покинутому українськими військовими підземному шпиталі в Маріуполі було виявлено "біологічно небезпечну зброю"? Ні це не правда. На фото та відеоматеріалах, опублікованих газетою "Комсомольськая правда", а згодом поширеними в соцмережах, показані не ємності для зберігання "небезпечних біологічних матеріалів", а стандартні медичні контейнери для утилізації гострокінцевого інвентарю: шприців, скальпелів, катетерів та іншого обладнання. Подібні контейнери вільно продаються у США.

Про те, що у покинутому українськими військовими підземному шпиталі на заводі ім. Ілліча у Маріуполі було виявлено "зловісні контейнери для біоматеріалів", 28 квітня 2022 року повідомила газета "Комсомольська правда" в статті "Воєнкор КП Стєшин знайшов зловісні контейнери для біоматеріалів в підземеллях Маріуполя" (архівовано тут).

Стаття починалася словами (переклад Lead Stories):

"Жахливе місце обрали для свого шпиталю українські 'захисники' заводу імені Ілліча - технологічний тунель на вході під доменний цех."

Далі йшлося (переклад Lead Stories):

"Ворушу ногою купу медичного мотлоху і знаходжу розсип червоних контейнерів зі знаком біологічного зараження. Зроблено у США. У жовті контейнери збирають шприци, голки, скальпелі, їх можна зустріти в тату-салонах, наприклад. Але ці - червоні! Отже, для особливо небезпечних біоматеріалів - рідин, крові, тканин. Навіщо вони тут на війні? Ніхто не знає і відповісти нікому. Ті, хто могли щось розповісти, у чорних мішках за горою коксу."

Ось як виглядала ця публікація:

Screen Shot 2022-05-05 at 4.18.06 PM.png

(Джерело: kp.ru скріншот 3 травня 2022 20:23:12 UTC)

Того ж дня публікація з'явилася й у соцмережах. Наприклад, тут. У Facebook відео з цієї публікації з'явилося на сторінці "Новини та політика".

Ось так виглядала ця публікація:

Screenshot 2022-05-03 5.11.02 PM.png

(Джерело: Facebook скріншот 3 травня 2022 18:04:35 UTC)

У підписі до відео наголошувалося, що кореспонденту "Комсомольської правди" вдалося виявити "біологічно небезпечну зброю".

Screenshot 2022-05-03 5.13.20 PM.png

(Джерело: Facebook скріншот 3 травня 2022 18:06:12 UTC)

Як доказ наводяться фотографії та відео, на яких показані прозорі медичні контейнери для утилізації медичних відходів. За твердженням автора публікації, про особливу небезпеку знахідки свідчить колір цих контейнерів.

У відеосюжеті, опублікованому в "Комсомольській правді" та у соцмережах, зокрема, йдеться:"Вони червоного кольору, отже, призначені для небезпечних біологічних матеріалів."

51b17aa8b927c62ea9c59e38d32d2b483a0a23ff.png

(Джерело: kp.ru скріншот 3 травня 2022 19:23:12 UTC)

У статті в "Комсомольській правді" автор також заявляє, що саме колір знайдених контейнерів говорить про те, що вони призначені для особливо небезпечних біоматеріалів.

Показаний у публікаціях контейнер не має жодного стосунку до біологічної зброї. Це стандартна ємність для утилізації медичних відходів. Виразно помітний на опублікованих фото і відео напис SHARPS (гострі - Lead Stories), свідчить про те, що ці контейнери призначені для зберігання використаних гострокінцевих інструментів, таких як голки, шприци та катетери.

Доцент закладу вищої освіти кафедри медицини катастроф та військової медицини Тернопільського національного медичного університету ім. І.Я.Горбачевського МОЗ України Віктор ШАЦЬКИЙ так прокоментував предмет сюжету для Lead Stories 5 травня 2022 року електронною поштою:

"Справа в тому, що, в більшості, ВСІ контейнери виготовлені з червоного пластику. Диференціюють їх лише за кольором кришки, яка буває: зелена, жовта, червона та чорна. На УСІХ цих контейнерах є напис для маркування 'Особливо небезпечно'.

Жовта кришка знайденого контейнера свідчить, що він призначений для медичних відходів категорії В (епідеміологічно небезпечні медичні відходи), до яких належать інфіковані та потенційно інфіковані відходи, які мали контакт з біологічними середовищами інфікованого матеріалу, а саме: використаний медичний інструмент (гострі предмети, голки, шприци, скальпелі та їхні леза, предметні скельця, ампули, порожні пробірки, битий скляний посуд, піпетки, ланцети тощо); предмети, забруднені кров'ю або іншими біологічними рідинами; органічні медичні відходи хворих (тканини, органи, частини тіла, плацента, ембріони тощо); харчові відходи з інфекційних відділень закладу."

Спеціалізовані медичні сайти уточнюють, що контейнери червоного кольору в обов'язковому порядку маркуються знаками біологічної небезпеки та використовуються виключно для зберігання використаних голок, бритв, скоб, лез та інших гострих предметів. Кришка контейнера щільно закривається, а матеріал, з якого він виготовлений, виключає проколи та пошкодження.

Такі контейнери використовуються не лише у лікарнях і екстрених службах, а й приватними особами під час догляду за пацієнтами вдома. Їх можна вільно придбати у спеціалізованих інтернет-магазинах. Наприклад, тут:

Screenshot 2022-05-03 5.36.57 PM.png

(Джерело life-assist.com скріншот 3 травня 2022 18:54:15 UTC)

Колір контейнера регулюється правилами, прийнятими Управлінням з охорони праці та захисту здоров'я США (OSHA).

Про те, що у покинутому українськими військовими підземному шпиталі на заводі ім. Ілліча у Маріуполі було виявлено "зловісні контейнери для біоматеріалів", інформаційне агентство Міністерства оборони України Армія Inform повідомило як про фейк російської пропаганди 30 квітня 2022 року у статті "Знайдені окупантами у Маріуполі "контейнери з біологічною зброєю" є звичайним медичним знаряддям" (архівовано тут).

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion