Перевірка факту: Cнайпер Валі НЕ стверджував, що українська армія не володіє технічною грамотністю і не навчена військової справи

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Cнайпер Валі НЕ стверджував, що українська армія не володіє технічною грамотністю і не навчена військової справи Перебільшення

Чи стверджував канадський снайпер Валі, що українська армія не володіє навіть мінімальною технічною грамотністю і взагалі не навчена військової справи, що й стало причиною його повернення додому? Ні, це неправда: у бесіді з журналістом канадського видання La Presse, на яке посилаються автори твердження, слова Валі передані не так. У виданні написано, що, на думку снайпера, "українські військові пропускають багато можливостей послабити ворога, тому що їм не вистачає технічних військових знань". Від'їзд з України канадець пояснив тим, що "сімейне життя перемогло його бажання допомагати українцям".

Твердження з'явилося у соціальній мережі Facebook 7-8 травня, в постах декількох акаунтів. Зокрема, тут, тут і тут.

Так виглядав один з постів:

Wali1+2.jpg

Джерело: скріншот з сайту facebook.com, зроблений 15 травня 2022 року о 18:33 UTC

У пості стверджується:

Вали утверждает, что украинская армия не обладает даже минимальной технической грамотностью и совершенно не обучена военному делу. Это та причина, по которой элитный снайпер предпочел вернуться домой.

Переклад Lead Stories:

Валі стверджує, що українська армія не має навіть мінімальної технічної грамотності і абсолютно не навчена військової справи. Це та причина, через яку елітний снайпер вважав за краще повернутися додому.

У якості джерела надані скріншоти з канадського видання La Presse, а саме - статті "La guerre, c'est une déception terrible" ("Війна - це жахливе розчарування").

Проте на зображеннях, доданих до посту, немає таких цитат.

На сайті видання lapresse.ca у статті і в заархівованих її версіях також немає таких висловлювань. Журналіст La Presse Трістан Пелокін, автор матеріалу про Валі, запевнив Lead Stories електронною поштою 13 травня 2022 року, що матеріал не змінювали з моменту його першої публікації. Тож імовірність того, що в пості процитовані речення, які потім були вилучені з сайту чи переписані, відсутня.

Єдиний абзац, де Валі говорить про технічну грамотність українських військових, насправді звучить так (переклад Lead Stories):

"Це машинна війна", де "надзвичайно відважні" українські воїни зазнають дуже важких втрат від обстрілів, але "пропускають багато можливостей" послабити ворога, тому що їм не вистачає технічних військових знань, резюмує він. "Якби в українців були процедури зв'язку з артилерією, які ми мали в Афганістані, ми могли б спричинити бійню", - вважає він.

Переказуючи розмову з Валі, автор статті не пов'язує технічну підготовку українців з бажанням Валі повернутися додому. Причину повернення він вказує іншу, сімейну:

Зрештою, саме сімейне життя перемогло його бажання допомагати українцям, каже Валі. «У моєму серці є бажання повернутися на фронт. У мене ще є полум'я. Мені подобається театр військових дій. Але я випробував долю. У мене немає травм. Я кажу собі: як далеко я можу кинути кубик? Я не хочу втрачати тут те, що маю», - каже молодий батько, який пропустив перший день народження сина, поки був на фронті.

У пості є й інші неправдиві твердження й перекручування фраз зі статті. Наприклад, снайпер розповів про розчарування іноземних добровольців, які за багато тижнів перебування в Україні так і не змогли потрапити на передову. Ось як це подано у Facebook-пості:

Валі стверджує, що досвідчені військові часто навіть не дістаються лінії фронту і змушені постійно переїжджати з однієї квартири на іншу через грубі помилки командування ЗСУ.

А так насправді виглядає ця частина матеріалу на сайті La Presse (в перекладі Lead Stories):

Після кількох тижнів перебування на українській території деякі з найдосвідченіших західних солдатів в кінцевому підсумку були завербовані Управлінням військової розвідки України, і тепер, за словами одного з них, вони братимуть участь у спеціальних операціях у тилу ворога.

Інші, менш досвідчені, "стрибають з одного Airbnb на інший", очікуючи, коли їх завербує підрозділ, який візьме їх на фронт, каже Валі.

Більшість, однак, вирішили повернутися додому, розповідають кілька людей, опитаних для цієї статті. "Багато хто приїжджає в Україну з випнутими грудьми, але їдуть із опущеним хвостом", -- каже Валі.

7-8 травня у Facebook з'явилися пости з іншими текстівками, у яких також із посиланням на La Presse переказуються нібито слова Валі про його незадовільний досвід перебування на війні в Україні. Ось приклади одного з таких повідомлень, опублікованого кількома мовами: англійською, іспанською, російською, бірманською, французькою, болгарською. Lead Stories перевірили ці пости окремо.

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion